Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Κατάρ: Η επιρροή εκτείνεται μέχρι το Βερολίνο

Πρέπει να διαβάσετε

Το Κατάρ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος προκειμένου η Γερμανία να καταστεί στρατηγικός εταίρος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, επένδυσε στην χώρα το ποσό των 25 δισεκατομμυρίων προκειμένου να καταφέρει τον στόχο του. Όμως οι ανησυχίες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεγάλωναν, με αποτέλεσμα η καλή θέληση που είχε οικοδομήσει το Κατάρ να κινδυνεύει να ξεφύγει.

Η επίσκεψη του Αλ Θαουάντι ήταν μια ευκαιρία να προσπαθήσει να αφοπλίσει τους επικριτές και να αναπτύξει συμμάχους. Ο Αλ Θαουάντι μίλησε στα μέλη του συλλόγου της Μπάγερν Μονάχου, χορηγός της ομάδας είναι η Qatar Airways- και προσπάθησε να κάμψει τις επιφυλάξεις πολλών για τη σχέση της ομάδας τους με το εμιράτο.  Μαζί του ήταν ο Sigmar Gabriel, ο πρώην αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Εξωτερικών, και ο Christoph Heusgen, επί χρόνια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και, για τέσσερα χρόνια έως ότου συνταξιοδοτήθηκε το 2021, πρεσβευτής της Γερμανίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Η επιρροή του Κατάρ μέσω του χρηματιστηρίου

Στις Βρυξέλλες, το Κατάρ έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο εν μέσω ισχυρισμών ότι προσπάθησε να αγοράσει πολιτική εύνοια στις Βρυξέλλες με βαλίτσες γεμάτες μετρητά (κάτι που η κυβέρνηση του Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά). Στη Γερμανία, η προτιμώμενη οδός επιρροής της ήταν πιο διαφανής, αν όχι λιγότερο αποτελεσματική: το χρηματιστήριο.

Την τελευταία δεκαετία, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του εμιράτου, η Qatar Investment Authority, μαζί με μέλη της κυρίαρχης οικογένειας της χώρας έχουν δημιουργήσει σημαντικές θέσεις σε μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες εταιρικές επωνυμίες της Γερμανίας, συμπεριλαμβανομένου του 11% των μετοχών της VW, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας. και 6 τοις εκατό στη Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζά της. Το περασμένο φθινόπωρο, οι Καταριανοί απέκτησαν το 5% των μετοχών της Porsche, καθιστώντας το εμιράτο έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της φημισμένης αυτοκινητοβιομηχανίας πολυτελών σπορ αυτοκινήτων.

Για χρόνια, το Κατάρ θα μπορούσε επίσης να συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους πελάτες για την αμυντική βιομηχανία της Γερμανίας. Επιπλέον, με τον πόλεμο στην Ουκρανία που αναγκάζει τη Γερμανία να απομακρυνθεί από το ρωσικό πετρέλαιο, το εμιράτο —ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγρού φυσικού αερίου στον κόσμο— έχει γίνει βασικός πάροχος ενέργειας. Πράγματι, μια φωτογραφία του Γερμανού Αντικαγκελαρίου των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ να υποκλίνεται βαθιά στον υπουργό Εμπορίου του Κατάρ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης την περασμένη άνοιξη, ενώ ζητούσε νέες προμήθειες φυσικού αερίου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως καθοριστική εικόνα της σημερινής κυβέρνησης της Γερμανίας.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα