Μπορεί να έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα, πολύ πιο ευέλικτο νομικό πλαίσιο, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου για την είσοδο της Αστυνομίας όταν τελούνται κακουργήματα μέσα στα ΑΕΙ, όμως η κυβέρνηση δεν έχει πετύχει λύση στο πρόβλημα.
Μετά από 4 χρόνια το υπουργείο Παιδείας και το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται νέα μέτρα στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως που από το 2021 παραμένει στο συρτάρι.
Αναζητούν νέα μέτρα για να πετύχουν αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ταγμάτων εφόδου των «οργανωμένων oπαδών» και των ταραχοποιών του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, για να εκλείψουν τα φαινόμενα βίας τύπου Νομικής και οι καταλήψεις στα ΑΕΙ της χώρας.
Έχουν περάσει 4,5 χρόνια από την πρωτοφανή εκείνη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, ο οποίος μετά την είσοδο κουκουλοφόρων στο γραφείο του εξαναγκάστηκε να φωτογραφηθεί με μια ταμπέλα φασιστικού περιεχομένου κρεμασμένη στον λαιμό του, υφιστάμενος κανονικό εξευτελισμό της προσωπικότητάς του. Είναι άξιο σχολείου ότι οι δράστες γνωστοί-άγνωστοι σε όλους παραμένουν ακόμη ασύλληπτοι.
Υπάρχουν όμως και άλλα όπως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη που βγαίνει στην τηλεόραση και μιλάει για τη βία στα Πανεπιστήμια, σαν να είναι σχολιαστής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Τους φοιτητές και τους πολίτες δεν τους απασχολεί ότι οι πρυτάνεις και η ΕΛΑΣ δεν κάνουν αυτά που έπρεπε να κάνουν, έχουν απαίτηση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να βρει λύσεις αμέσως, συνεργαζόμενος με τους αρμόδιους υπουργούς και της διοικήσεις των ΑΕΙ.
Η ασφάλεια των πανεπιστημίων, η προστασία των φοιτητών, των καθηγητών και όλων των εργαζομένων δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
Είναι καθήκον της ευνομούμενης Πολιτείας να διασφαλίσει την εύρυθμη και ουσιαστική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων ως χώρους απόλυτης ελευθερίας διακίνησης γνώσεων και ιδεών.
Τέσσερα μέτρα προτείνει σήμερα η κυβέρνηση για την ασφάλεια των ΑΕΙ, ελεγχόμενη είσοδο, αυστηρές ποινές, επιβάρυνση ζημιών και συνέπειες όταν δεν εφαρμόζουν το νόμο οι πρυτανικές αρχές.
Η κυβέρνηση δεν διστάζει να χαρακτηρίσει τον «αριστερόστροφο φασισμό» ως την χειρότερη μορφή φασισμού και διαβεβαιώνει ότι η συζήτηση που έχει ανοίξει θεωρείται ποινική και όχι ακαδημαϊκή.
Όπως επισημαίνουν υπουργοί της η συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα για τα θέματα του ασύλου και της ασυδοσίας που επικρατεί, δεν γίνεται σε καμία άλλη προηγμένη χώρα και κατηγορούν την αντιπολίτευση που στέκεται απέναντι σε αυτή την προσπάθεια. Λένε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άπειρες επιχειρήσεις εντός και εκτός πανεπιστημίων με την σύλληψη όσων παρανομούν, ενώ έχουν εκκενωθεί εκατοντάδες καταλήψεις και μάλιστα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη. Όμως τους διαψεύδει η περίπτωση του κτιρίου του Ευαγγελισμού, χώρος που ανήκει στο πανεπιστήμιο της Κρήτης. Δύο φορές επιχειρήθηκε από την ΕΛΑΣ η εκκένωσή του μετά την αποχώρηση της Αστυνομίας για άγνωστους λόγους επαναλαμβάνεται η κατάληψή του.
Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε αρνητικά από την τοπική κοινωνία, ενώ από όλους τους εμπλεκόμενους δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για το φαινόμενο Ευαγγελισμός, αγγίζοντας έτσι τα όρια της γελοιοποίησης του.
Το θέμα της βίας και το καταλήψεων στα ΑΕΙ έχει πλέον φθάσει στο απροχώρητο και η κυβέρνηση οφείλει να βγάλει τον νόμο από το συρτάρι, να εφαρμόσει τα νέα συμπληρωματικά μέτρα που έχει εξαγγείλει και να θέσει το ζήτημα ψηλά στις προτεραιότητές της.
Γιατί δεν είναι μόνο αυτό, είναι και άλλα πολιτικά «κόστη» σε άλλους τομείς της κυβερνητικής αδράνειας και στο τέλος μπορεί να δημιουργηθεί την κρίσιμη ώρα ένα άλλο μεγαλύτερο καταστροφικό κόστος για την κυβέρνηση, το καθοριστικό κόστος…