Σε μια ιδιαίτερα σοβαρή καταγγελία προέβη ο καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημονικός υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αλέξανδρος Βγόντζας, μιλώντας στην Τηλεόραση CRETA και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.
Αναφερόμενος στο γηροκομείο των Χανίων και τις σοκαριστρικές αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με την κακοποίηση και τους θανάτους ηλικιωμένων να έχουν πάρει πια τον δρόμο της δικαιοσύνης, ο κ. Βγόντζας δήλωσε: «Φοβάμαι ότι τέτοιου είδους κακοποιήσεις συμβαίνουν και σε άλλες δομές… και χτυπάω ένα καμπανάκι δημόσια.»
Όπως ανέφερε ο ίδιος, δυστυχώς δεν πρόκειται απλά για ένα φόβο του, αλλά για περιστατικά τα οποία έχουν πέσει στην αντίληψή του και αφορούν ιδιωτικές και δημόσιες δομές στην Κρήτη.
«Επειδή δεν έχουμε έναν επαρκή αριθμό δομών για ψυχικά ασθενείς που δεν μπορούν να μείνουν στην κοινότητα, στο χωριό, στην οικογένεια, πολλές φορές στοιβάζονται στην κυριολεξία στα γηροκομεία. Όμως φανταστείτε, δεν είναι σωστό να έχουμε έναν ψυχωτικό που είναι σε μεγάλη ηλικία μαζί με έναν άνθρωπο που έχει προβλήματα σωματικής υγείας ή που να έχει προβλήματα νοητικής έκπτωσης», συνέχισε ο κ Βγόντζας τονίζοντας πως οι ηλικιωμένοι με ψυχικά νοσήματα χρήζουν ειδικής φροντίδας και δεν μπορούν να μένουν σε ανεπαρκής από προσωπικό και υποδομές δομές.
«Είναι έλα άλλο μεγάλο θέμα για το οποίο πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να το αντιμετωπίσουμε. Γιατί ένας μεγάλος άνθρωπος όταν φτάσει στα 80 του που έχει σωματικά προβλήματα, έχει και ψυχιατρικά προβλήματα, έχει και νευροψυχιατρικά προβλήματα όπως ενδεχόμενη άνοια, είναι πραγματικά ευάλωτη κατηγορία», συμπλήρωσε ο ίδιος τονίζοντας πως οι αρμόδιες αρχές πρέπει να δείξουν την δέουσα προσοχή για την προστασία αυτών των ανθρώπων.
«Η εντύπωσή μου είναι ότι η κακή μεταχείρηση, η όχι σωστή αντιμετώπιση αυτών των μεγάλων ανθρώπων συμβαίνει σε πολλές δομές», ανέφερε ο κ. Βγόντζας σημειώνοντας πως η συνύπαρξη πολλών ανθρώπων σε μικρούς χώρους, όπως συμβαίνει συνήθως σε δομές του νησιού εντείνει το πρόβλημα.
Ο ίδιος τόνισε πως η πρόληψη είναι σημαντική και στον συγκεκριμένο τομέα και έτσι η μόνη απάντηση στην κακοποίηση των ηλικιωμένων σε δομές είναι ο έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Ένας έλεγχος που κατά τον ίδιο θα πρέπει να γίνει ουσιαστικά και όχι τυπικά, αν ο στόχος είναι να προλάβουμε αντίστοιχες καταστάσεις με αυτές στο γηροκομείο στα Χανιά.
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο, που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ, Βγόντζας και τα οποία αναλύθηκαν διεξοδικά στο πλαίσιο ημερίδας «Βία και Ψυχική Υγεία», την οποία διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας του ΠαΓΝΗ και ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένας στους έξι ανθρώπους που είναι πάνω από 60 χρονών έχει πέσει θύμα βίας. Μάλιστα αυτή η βία μπορεί να προέρχεται, πέρα από τους φροντιστές τους -σε δομές ή στο σπίτι- από τον σύζυγο ή τον σύντροφο αλλά και τα παιδιά των ηλικιωμένων.