Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
16.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καταγγελία για τις συνθήκες σε κατασκήνωση για παιδιά ΑμΕΑ – «Στο απροχώρητο» η κατάσταση

Πρέπει να διαβάσετε

Για κατάσταση που «έφτασε στο απροχώρητο», κάνουν λόγο οι συνοδοί παιδιών ΑμΕΑ διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση των εγκαταστάσεων στις οποίες φιλοξενήθηκαν 15 παιδιά, για δέκα ημέρες. Όπως τονίζουν, ζητούν να τηρούνται οι «ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές» και ξεκαθαρίζουν ότι σκοπός τους είναι «η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων και σαφώς όχι το κλείσιμο της» κατασκήνωσης, η οποία είναι η μοναδική κατασκήνωση που φιλοξενεί παιδιά ΑμΕΑ στη Δυτική Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο κατακηνωτικός χώρος περιλαμβάνεται στη λίστα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ), για την υλοποίηση του Κατασκηνωτικού Προγράμματος για Άτομα με Αναπηρίες (Κ.Π. ΑμεΑ), ως μέρος του ευρύτερου Κρατικού Κατασκηνωτικού Προγράμματος, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Επίσης, ο οικείος Δήμος είναι υπεύθυνος για τις εγκαταστάσεις. Οι συνοδοί των παιδιών απέστειλαν την καταγγελία σε όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς και στα ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν οι συνοδοί των παιδιών, «θέλουμε να γνωστοποιήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος τα τελευταία χρόνια». Συγκεκριμένα:

«Αρχικά να επισημάνουμε ότι κάθε χρόνο γράφουμε αξιολογήσεις προς την αρμόδια αρχή στις οποίες έχουν ξανά αναφερθεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, χωρίς όμως ποτέ να βρίσκουμε αντίκρισμα. Φέτος όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Οι λιγοστές τουαλέτες και ντους βούλωσαν για πολλοστή φορά με αποτέλεσμα να βγουν ακαθαρσίες στην επιφάνεια από όλες τις αποχετεύσεις. Για δύο μέρες υπήρξε αδιαφορία για την κατάσταση έως ότου απειλήσαμε με τη δημοσιοποίηση του γεγονότος. Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών εξυπηρετούνταν 15 ΑΜΕΑ από δύο τουαλέτες ακατάλληλα διαμορφωμένες. Η δυσωδία στον χώρο ήταν ανυπόφορη.

Ο χώρος της κατασκήνωσης δεν πληροί καμία από τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει άτομα με αναπηρίες. πιο συγκεκριμένα το έδαφος (διάδρομοι προς τις σκηνές, τις τουαλέτες και την τραπεζαρία) είναι ανισόπεδα με αποτέλεσμα να συμβαίνουν συχνά ατυχήματα και τα αναπηρικά αμαξίδια να μην μπορούν να κυκλοφορήσουν στον χώρο. Η πρόσβαση στην θάλασσα είναι αρκετά δύσκολη και δεν υπάρχει ράμπα αναπήρων.

Οι σκηνές που διαμένουν παιδιά και συνοδοί είναι εντελώς ακατάλληλες. Είναι βρόμικες, σχισμένες και δεν κλείνουν με αποτέλεσμα να είναι γεμάτες έντομα και να μην υπάρχει ιδιωτικότητα.

– Τα ράντζα είναι σκουριασμένα και σπασμένα. Τα στρώματα που μας δόθηκαν ήταν βρόμικα και σχισμένα με αποτέλεσμα γεμίσαμε εξανθήματα. Το ίδιο ισχυεί και για τα μαξιλάρια.

– Τις μέρες του καύσωνα η θερμοκρασία μέσα στις σκηνές ξεπερνούσε τους 40° και ουδεμία πρόβλεψη υπήρχε για χώρους δροσιάς. Τα σκίαστρα δεν κάλυπταν ούτε τις μισές σκηνές.

– Δεν υπήρχαν καθόλου τραπέζια και καρέκλες να καθόμαστε. Μας έφεραν σπασμένους ξύλινους καναπέδες με βρόμικα στρώματα χωρίς καλύμματα.

– Επίσης καμία πρόβλεψη υπήρχε για δραστηριότητες που να μπορούν να συμμετέχουν τα ΑΜΕΑ. Τα παιδιά απασχολούνταν με δικό μας εκπαιδευτικό υλικό.

– Το βασικότερο όλων, δεν υπήρχε γιατρός στην κατασκήνωση και η βοηθός νοσηλευτή δεν είχε τις απαραίτητες γνώσεις.

– Να σημειωθεί ότι όλοι οι χώροι εκτός της τραπεζαρίας και μια εκ των δύο τουαλετών είναι αυτοσχέδιες παράγκες με σκουριασμένα σίδερα να κρέμονται και σοβάδες να πέφτουν.

Το προσωπικό της κατασκήνωσης αν και ελλιπές, έκανε ό,τι μπορούσε σε θέματα καθαριότητας αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό. Το μόνο θετικό είναι η πάντα καλή διάθεση του προσωπικού να μας διευκολύνει όπως μπορούσε. Η κουζίνα δεν μας απογοήτευσε ποτέ. Το φαγητό ήταν πάντα προσεγμένο.

Δεν περιμένουμε θαύματα απλά να πληρούνται οι ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές. Ας μην διαψεύσουν οι αρμόδιοι αυτές τις ελάχιστες προσδοκίες για να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών».

Η απάντηση του Δήμου Αμφιλοχίας

Σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο, Λαμπρινή Χαρδαλιά με την οποία επικοινώνησε το agrinionews.gr, «τα καταγγελλόμενα και οι φωτογραφίες αποτυπώνουν ένα τμήμα της κατασκήνωσης στο οποίο δεν έχουν εκτελεστεί ακόμα εργασίες. Στους υπόλοιπους χώρους, δύο μήνες πριν αυτή ανοίξει τις πόρτες της εκτελέστηκε σειρά εργασιών συντήρησης, ευπρεπισμού και αποκατάστασης των όποιων προβλημάτων υπήρχαν».

«Υπήρξε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά το τμήμα που φιλοξενήθηκαν τα παιδιά ΑμεΑ τόσο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στις αρχές του καλοκαιριού όσο και λόγω του ότι δεν δύναται να εκτελεστούν εργασίες ενόσω βρίσκονται παιδιά στην κατασκήνωση (η οποία λειτουργεί για δύο μήνες)» τονίζει.

Η ίδια σημειώνει ότι στην κατασκήνωση υπάρχουν και σπιτάκια με δυνατότητα φιλοξενίας δέκα παιδιών ανά κτήριο με κρεβάτια κουκέτες και τα παιδιά ΑμεΑ και οι συνοδοί θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε αυτά. Ωστόσο επέλεξαν τις σκηνές, στις οποίες κατέλυαν και τα προηγούμενα χρόνια, υποστηρίζει.

Τέλος, ως προς το θέμα του παιδιάτρου, τονίζει κατηγορηματικά ότι «παιδίατρος επισκεπτόταν καθημερινά την κατασκήνωση και πέραν του μικροτραυματισμού ενός παιδιού, δεν έγινε δέκτης παραπόνων-διαμαρτυριών το προηγούμενο διάστημα».

Πηγήnewsbomb.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα