Τις αυξημένες πιστώσεις από το νέο ΕΣΠΑ περιέγραψε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, η υπεύθυνη διαχείρισης του περιφερειακού επιχειρησιακού προγράμματος (ΠΕΠ), Μαρία Κασσωτάκη.
Η ίδια εξήγησε ότι το μέγεθος του προϋπολογισμού του ΒΟΑΚ, είναι τόσο υψηλό, ώστε δεν δύναται να χρηματοδοτηθεί από περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα, γι’ αυτό και εντάσσεται σε τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών.
«Φυσικά δεν έχει καμία σχέση το ΠΕΠ με το τομεακό πρόγραμμα. Είναι πρόσθετοι πόροι αυτοί που θα έρθουν για τον ΒΟΑΚ. Το ΠΕΠ είναι εδώ για να καλύψει έργα περιφερειακής εμβέλειας, τα οποία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε», ανέφερε η κα. Κασσωτάκη.
Σύμφωνα με την ίδια, σε αυτήν την προγραμματική περίοδο είναι αυξημένοι οι πόροι, περίπου 100 εκατομμύρια περισσότερο από την προηγούμενη. «Πιστεύουμε ότι θα μας δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε ένα πολύ μεγαλύτερο έργο. Δυστυχώς αυτή τη φορά καθυστέρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο να εγκρίνει το καινούριο πολυετές πρόγραμμα του Ταμείου Συνοχής και δεν έχουμε ακόμη στα χέρια μας τους συγκεκριμένους κανονισμούς. Υπολογίζουμε ότι τέλος του Ιουνίου, θα έχουμε τους άξονες στους οποίους θα εντάσσονται τα επόμενα έργα. Έχουμε ένα περιθώριο τριών μηνών για να αποστείλουμε το δικό μας πρόγραμμα. Είμαστε βέβαια ήδη στη φάση του σχεδιασμού».
Ερωτώμενη σχετικά με την απορροφητικότητα του τρέχοντος ΕΣΠΑ, η ίδια επεσήμανε ότι «θα κλείσει με επιτυχία, όπως όλα τα προηγούμενα, με τις διαφοροποιήσεις που υπέστη λόγω της πανδημίας. Μπαίνουμε στη φάση της ολοκλήρωσης του συνόλου των έργων μας έως το τέλος του 2023. Ο στόχος μας δεν είναι να απορροφήσουμε το 100%, αλλά το 120%».