Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου. Μια τέτοια διάγνωση έχει βαθιές επιπτώσεις και στο οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και στους εργοδότες και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μια πολύπλευρη προσέγγιση, η οποία περιλαμβάνει συνεχή έρευνα, αλλαγές πολιτικής και συστήματα υποστήριξης για τους πάσχοντες.
Η επίπτωση των νέων διαγνώσεων
- Εκτιμάται ότι το 2024 θα διαγνωστούν 2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ.
- Ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, υπεύθυνος για περίπου 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.
- Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με πάνω από 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως, αποκαλύπτουν τα στοιχεία μελέτης στο Science Direct.
- Περίπου το 40% των ανδρών και των γυναικών στις ΗΠΑ θα διαγνωστούν με καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, υποστηρίζουν τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου.
- Το ποσοστό επιβίωσης για όλους τους καρκίνους μαζί έχει αυξηθεί από 49% τη δεκαετία του 1970 σε 69% τα τελευταία χρόνια, χάρη στις προόδους στη θεραπεία και την έγκαιρη ανίχνευση, σύμφωνα με μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
- Κάθε νέα διάγνωση προκαλεί σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, με εκτιμώμενο ποσοστό 42% των ασθενών με καρκίνο 50 ετών και άνω να εξαντλούν τις οικονομίες τους μέσα σε δύο χρόνια από την αρχική διάγνωση, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.
Τα υψηλά κόστη επιβαρύνουν τους εργοδότες
Το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης για τον καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση και προβλέπεται να φτάσει τα 222 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, αυξημένο κατά 21% από το 2015. Αυτή η άνοδος οφείλεται κυρίως στην αυξημένη διάγνωση καρκίνων σε προχωρημένο στάδιο και στη διαθεσιμότητα νέων, ακριβών θεραπειών. Επιπλέον, το κόστος της ακτινοθεραπείας, που κυμαίνεται από 8.600 έως 25.500 δολάρια ανά κύκλο θεραπείας, επιβαρύνει το σύστημα υγείας, καθώς απαιτεί εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και εξειδίκευση.
Οι εργοδότες επιβαρύνονται επίσης σημαντικά, καθώς ο καρκίνος είναι από τους κύριους λόγους αυξημένων δαπανών, ενώ οι καινοτόμες θεραπείες, που κοστίζουν πάνω από 200.000 δολάρια ετησίως, έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 44% του συνόλου των νέων φαρμάκων, σε σύγκριση με το 7% το 2017. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι μεγάλες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ παρατηρούν αύξηση των περιστατικών καρκίνου μεταξύ των εργαζομένων τους και των οικογενειών τους, με το 72% των εργοδοτών να δηλώνουν ότι οι διαγνώσεις πληθαίνουν. Η θεραπεία καρκίνου κοστίζει κατά μέσο όρο 10.000 δολάρια τον μήνα για κάθε ασθενή και αναμένεται να αποτελέσει πάνω από το 25% των απαιτήσεων για ασφάλιση υγείας υψηλού κόστους μέχρι το 2025.
Παρά το υψηλό οικονομικό και ψυχολογικό βάρος, σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι με διάγνωση καρκίνου δεν μοιράζονται τη διάγνωση αυτή με τους εργοδότες τους, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάζει την πρόσβασή τους σε υποστήριξη από τον εργασιακό τους χώρο. Παράλληλα, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βελτίωση των προληπτικών εξετάσεων, καθώς μια αύξηση των προσυμπτωματικών ελέγχων κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τη θνησιμότητα, π.χ., κατά 21% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 40% για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ωστόσο, κοινωνικές ανισότητες παραμένουν, καθώς οι μαύροι άνδρες και οι μαύρες γυναίκες εμφανίζουν διπλάσια θνησιμότητα από καρκίνο προστάτη και ενδομητρίου αντίστοιχα σε σχέση με τους λευκούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ισότητα στην υγειονομική περίθαλψη και καλύτερη υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.