Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καρκίνος του προστάτη: Λευκό ή κόκκινο κρασί;

Πρέπει να διαβάσετε

Περίπου το 15-20% αυτών επηρεάζονται κάποια στιγμή στη ζωή τους από τη νόσο και το 2,6% χάνει τη ζωή του εξαιτίας της.

Για την εμφάνισή του υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου που δεν μπορούν να αποφευχθούν. Τέτοιοι είναι το οικογενειακό ιστορικό, τα κληρονομούμενα γονίδια, η φυλή και η ηλικία.

Πέραν αυτών, όμως, έχει αποδειχθεί ότι τον κίνδυνο ανάπτυξης και εξέλιξης του συγκεκριμένου καρκίνου επηρεάζει μια ποικιλία εξωγενών παραγόντων, που είναι τροποποιήσιμοι.

Οι άνδρες που έχουν περάσει τα 50 πρέπει να είναι συντηρητικοί στην κατανάλωση κρασιού αλλά και επιλεκτικοί στο είδος του, κατά τη διάρκεια των εορτών, και όχι μόνο.

Όπως διαπίστωσε ανασκόπηση μελετών που πραγματοποιήθηκε από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, το κρασί συνολικά δεν φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, οι επιστήμονες εντόπισαν διαφορές στην επίδραση του λευκού και του κόκκινου κρασιού.

Για την επίδραση του αλκοόλ στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη έχουν διεξαχθεί μεγάλες μελέτες, με τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Για παράδειγμα, η πρόσληψη αλκοόλ προτάθηκε πρόσφατα ως παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση αυτού του καρκίνου σε μια μετα-ανάλυση που περιέλαβε 27 μελέτες. Από μια άλλη, μεγάλη, ευρωπαϊκή μελέτη δεν προέκυψε συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και καρκίνου του προστάτη.

PROSTATHS.jpg

Ωστόσο, και οι δύο δεν αξιολόγησαν τον τύπο του αλκοόλ. Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε για να ρίξει περισσότερο φως στη σχέση κρασιού-καρκίνου του προστάτη, λαμβανομένου υπόψη του χημειοπροστατευτικού ρόλου των πολυφαινολών που περιέχονται στο κόκκινο κρασί.

Ο Mihai Dorin Vartolomei, PhD, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Tirgu Mures στη Ρουμανία, και οι συνεργάτες του αναζήτησαν μελέτες που αξιολόγησαν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη λόγω της κατανάλωσης κόκκινου, λευκού ή οποιουδήποτε κρασιού. Μετά τον εντοπισμό και επισκόπηση 17 μελετών που περιείχαν στοιχεία 611.169 ατόμων, διαπιστώθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού δεν αύξησε αλλά ούτε και μείωσε τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Περαιτέρω ανάλυση, ωστόσο, έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση λευκού κρασιού αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, ενώ η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού είχε προστατευτική επίδραση.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρίνισε ο εκ των ερευνητών Shahrokh F. Shariat του Ουρολογικού Τμήματος του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης, αυτό σημαίνει ότι το κόκκινο κρασί μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη κατά περίπου 12%, ενώ η κατανάλωση λευκού κρασιού τον αύξησε κατά 26%. Σημείωσε δε ότι «μέτρια κατανάλωση» νοείται 1 ποτήρι ημερησίως.

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, απαιτούνται περαιτέρω αναλύσεις για να εκτιμηθεί η μοριακή επίδραση του λευκού και του κόκκινου κρασιού στον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Συγκριτικά με το λευκό, το κόκκινο κρασί περιέχει 10 φορές μεγαλύτερη ποσότητα πολυφαινολών, γεγονός που μπορεί να εξηγεί τα παρατηρούμενα αποτελέσματα. Έχει ήδη καταδειχθεί από διάφορες μελέτες ότι οι πολυφαινόλες αποτελούν ασπίδα προστασίας ενάντια σε πολλές νόσους και διάφορους τύπους καρκίνου. Για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων έχει επιβεβαιώσει ότι το πλούσιο σε πολυφαινόλη ελαιόλαδο συμβάλλει στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες έχουν ευεργετική επίδραση στη συσσώρευση αιμοπεταλίων στις αρτηρίες και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Πηγήonmed

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα