Είναι εύκολο να αισθανθείτε σύγχυση όταν ακούτε τόσες διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο για κοινούς τύπους καρκίνου.
Μην ξεχνάτε ότι ο γιατρός σας είναι η πιο έγκυρη και υπεύθυνη πηγή για να σας κρατά ενήμερους σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένου του προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σε κάθε περίπτωσης, όμως, υπάρχουν ορισμένα βασικά πράγματα που πρέπει ούτως ή άλλως να γνωρίζετε.
Καρκίνος του παχέος εντέρου: Μύθοι και αλήθειες
“Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι σπάνιος”
ΜΥΘΟΣ. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε άνδρες και γυναίκες μαζί. Περίπου 1 στις 25 γυναίκες και 1 στους 23 άνδρες θα εκδηλώσει καρκίνο του παχέος εντέρου.
“Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να συμβεί από νεαρή ηλικία”
ΑΛΗΘΕΙΑ. Το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται τα τελευταία χρόνια σε άτομα κάτω των 50 ετών. Συγκεκριμένα έχουν διπλασιαστεί σε αυτές τις ηλικίες από το 1990 και μετά. Σε άτομα άνω των 65 ετών, τα ποσοστά διάγνωσης μειώνονται, πιθανότατα λόγω του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
“Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στην ηλικία των 45 ετών”
ΑΛΗΘΕΙΑ. Το 2021 στις ΗΠΑ, η επίσημη σύσταση για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου άλλαξε ώστε να συνιστά να γίνεται από την ηλικία των 45 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή το ποσοστό διάγνωσης αυξάνεται σε μικρότερες ηλικίες.
“Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί με προσυμπτωματικό έλεγχο”
ΑΛΗΘΕΙΑ. Ο στόχος του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η πρόληψη του καρκίνου, όχι απλώς η εύρεση του όταν έχει ήδη αναπτυχθεί. Οι περισσότεροι καρκίνοι του παχέος εντέρου αναπτύσσονται από έναν πολύποδα, μια μικρή, προκαρκινική ανάπτυξη. Η παρουσία πολυπόδων μπορεί εύκολα να εντοπιστεί με προσυμπτωματικό ελέγχο δια κολονοσκόπησης. Οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης για να αποφευχθεί η εξέλιξή τους σε καρκίνο.
“Το οικογενειακό ιστορικό είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου”
ΜΥΘΟΣ. Αν και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου πράγματι επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, άλλοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου αυξάνουν τον κίνδυνο αυτόν. Τέτοιοι είναι ιατρικές παθήσεις όπως η παχυσαρκία και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) αλλά και επιλογές του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ. Επειδή ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι κοινός, όλοι οι ενήλικες άνω των 45 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο ανεξαρτήτως οικογενειακού ιστορικού.
“Ένα θετικό τεστ κοπράνων για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι το ίδιο με τη διάγνωση καρκίνου”
ΜΥΘΟΣ. Μια εξέταση με βάση τα κόπρανα αναζητά κάτι περισσότερο από καρκίνο και μπορεί να εντοπίσει προκαρκινικές βλάβες ή πολύποδες. Οι εξετάσεις με βάση τα κόπρανα δεν αντιμετωπίζουν τον πολύποδα εάν υπάρχει τέτοιος στο παχύ έντερο. Απαιτείται κολονοσκόπηση για την αναγνώριση του πολύποδα και την πιθανή αφαίρεσή του.