Από τη θωράκιση των νεφρών και της καρδιάς μέχρι και τη συμβολή του στο αδυνάτισμα, πολλά είναι πλέον τα πλεονεκτήματα για τον οργανισμό από την ισορροπημένη κατανάλωση του καφέ. Με τις διαγνώσεις καρκίνου να γίνονται όλο και πιο συχνές και μάλιστα σε μικρότερες ηλικίες, Ολλανδοί ερευνητές προσδίδουν στον καφέ μια ακόμα σημαντική ιδιότητα που σχετίζεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Συγκεκριμένα, η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer, υποδεικνύει ότι η συχνή κατανάλωση καφέ θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης για τους ογκολογικούς ασθενείς, αλλά και να αποτρέψει την επανεμφάνιση του όγκου.
Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε περισσότερους από 1.700 ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου στα στάδια Ι-ΙΙΙ. Όπως παρατήρησαν, όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 32% χαμηλότερο κίνδυνο να υποτροπιάσει ο καρκίνος τους σε σύγκριση με όσους έπιναν λιγότερα από δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν μια εντυπωσιακή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των συνολικών ποσοστών επιβίωσης. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών την ημέρα φάνηκε να είναι η ιδανική, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά το ένα τρίτο, με τη βέλτιστη πρόσληψη να είναι τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως.
Αναλυτικότερα, από κάθε 100 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που έπιναν λιγότερο από δύο φλιτζάνια, περίπου οι 68 θα επιβίωναν κατά την περίοδο παρακολούθησης των 6,6 ετών. Αντίστοιχα, στα τέσσερα φλιτζάνια, ο αριθμός όσων επιβίωναν ανέβηκε στο εντυπωσιακό νούμερο των 86 από τους 100.
Πώς εξηγούνται αυτά τα οφέλη;
Σύμφωνα με τους ερευνητές, διαφορετικά συστατικά του καφέ συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Αρχικά, ο καφές περιέχει ένα πλούσιο κοκτέιλ φυτικών ενώσεων, όπως αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, που μπορεί να βοηθήσουν στην καταστολή της ανάπτυξης και εξάπλωσης των όγκων. Για παράδειγμα, περιέχει πολυφαινόλες που προστατεύουν από τις βλάβες των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι αντιφλεγμονώδεις του ουσίες, επιπλέον, μπορούν να εξουδετερώσουν τη χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να ενισχύσει την εξέλιξη του καρκίνου.
Αντίστοιχα, οι ενώσεις του καφέ θα μπορούσαν να συντελέσουν στην άμεση εξόντωση των καρκινικών κυττάρων μέσω του κυτταρικού θανάτου. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν επίσης ότι ο καφές θα μπορούσε να ενισχύσει τη δράση των χημειοθεραπειών. Τέλος, ο καφές έχει την ικανότητα να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει τα σάκχαρα αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με την προϋπόθεση ότι δεν περιέχει ζάχαρη.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι θετικές επιδράσεις του καφέ σχετίζονται και με άλλες μορφές καρκίνου. Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την υψηλότερη πρόσληψη καφέ με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, του μαστού και του προστάτη.
Παρότι όλα τα στοιχεία αυτά γεννούν αισιοδοξία, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επρόκειτο για μια μελέτη παρατήρησης, που δεν μπορεί να αποδείξει άμεση συσχέτιση με τα μειωμένα ποσοστά υποτροπής και θνησιμότητας του καρκίνου. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα είναι αρκετά πειστικά ώστε να δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση μέσω κλινικών δοκιμών που δοκιμάζουν άμεσα τις επιπτώσεις του καφέ. Τα ευρήματα θα μπορούσαν τελικά να βοηθήσουν στη διαμόρφωση των απαραίτητων διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών για τη βελτίωση της πρόγνωσης σε ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.