Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καπραβέλος: Tα ακραία μέτρα χαλάρωσης οδήγησαν σε τριπλάσιο αριθμό θανάτων

Πρέπει να διαβάσετε

«Τα ακραία μέτρα χαλάρωσης οδήγησαν σε τριπλάσιο αριθμό θανάτων τον μήνα Ιούλιο συγκριτικά με πέρυσι και δυστυχώς έτσι θα κινηθεί και ο πιο δημοφιλής μήνας των διακοπών, ο Αύγουστος. Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τον κορωνοϊό γιατί θα έχουμε ολέθρια αποτελέσματα», λέει στο CNN Greece ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, κ. Νίκος Καπραβέλος.

Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο κ. Καπραβέλος για τους δείκτες θανάτου λόγω Covid-19 στη χώρα μας, καθώς υποστηρίζει ότι αυτό οφείλεται στην κατάργηση όλων των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ακόμα και στα μεταφορικά μέσα, όπως είναι τα πλοία και τα αεροπλάνα καθώς και στις πύλες εισόδων των τουριστών, με αποτέλεσμα να σημειώνεται τεράστια αύξηση και μετάδοση των κρουσμάτων.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ήδη τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πάρα πολύ άσχημα, συγκριτικά με τα περσινά. Είναι ένα έκτο κύμα σε εξέλιξη και εμείς δεν παίρνουμε μέτρα. Καταλαβαίνω ότι είναι η εποχή των διακοπών, της ξεγνοιασιάς και όλος ο κόσμος έχει την ανάγκη, να διασκεδάσει. Όμως έχει υποτιμηθεί ο κίνδυνος του κορωνοϊού και ο κόσμος έχει χαλαρώσει. Ναι μεν διακοπές και επιδότηση αυτών, όμως πρέπει να γίνεται με ασφάλεια. Το 6ο κύμα δεν αστειεύεται», λέει στο CNN Greece ο κ. Καπραβέλος.

«Πάνω από 1.000 νεκρούς το μήνα»

Ο ίδιος ανησυχεί για τον αριθμό των νεκρών λόγω του κορωνοϊού και υποστηρίζει, ότι «ναι μεν, δεν έχουμε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε αυξήσει και τις κλίνες, όμως ο αριθμός των θανάτων δεν υποχωρεί. Συγκεκριμένα, έχουμε πάνω από 1.000 νεκρούς το μήνα και όπως φαίνεται θα έχουμε και πάνω από 1.000 τον Αύγουστο, πράγμα ανεπίτρεπτο για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ο ιός δεν ευνοείται, να έχουμε τόσα πολλά κρούσματα και τόσους πολλούς θανάτους».

Υποστηρίζει ακόμη ότι σε σχέση με άλλες χώρες στη Ελλάδα τα πράγματα δεν εξαλίσσονται καλά. «Σε σχέση με τις άλλες χώρες είμαστε σε πολύ άσχημη θέση όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων. Οι θάνατοι έχουν άμεση σχέση πρώτον με την δυναμική του ιού. Κι αυτό γιατί η Όμικρον παραλλαγή δεν είναι ακίνδυνη κι ας μην έχει την ίδια νοσογόνο δύναμη με τα προηγούμενα στελέχη. Δεύτερον, η ανοσία μας δεν είναι σε τέτοιο επίπεδο που να αντιμετωπίσει αυτή την νοσογόνο δύναμη. Δηλαδή, και τα εμβόλια έχασαν την προστατευτική τους αξία μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, πολλοί άνω των 60-65 ετών δεν έχουν κάνει την 4η δόση, ούτε το 15% δεν έχουν εμβολιαστεί σε αυτές τις ηλικίες. Είτε είναι φυσική ανοσία, είτε μέσω εμβολίου πάλι μπορεί να μολυνθείς».

«Λάθος να μην φοράμε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους»

Ο κ. Καπραβέλος υποστηρίζει ότι «είναι λάθος να μην εφαρμόζουμε κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο. Με γνώμονα τον τουρισμό δεν εφαρμόζουμε κανένα μέτρο και δεν αναφέρομαι σε περιορισμούς, αλλά να είναι σε ισχύ απλά βασικά μέτρα, όπως η μάσκα σε χώρους με συνωστισμό. Δηλαδή, γιατί να μην είναι υποχρεωτική η μάσκα κατά την είσοδό μας στα σούπερ μάρκετ ή σε όλα τα μέσα μεταφοράς κυρίως στα πλοία ή τα αεροπλάνα; Πέντε άνθρωποι είναι μολυσμένοι και κολλούν και τους 500 κυρίως τώρα που η παραλλαγή αυτή είναι υπερμεταδοτική», προσθέτει ο ίδιος.

«Εάν η αιτία είναι ο ιός γιατί να πούμε σακχαρώδης διαβήτης»;

Σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό του πρωτόκολλου θανάτου Covid που μέχρι σήμερα ακολουθεί το μοντέλο καταγραφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο κ. Καπραβέλος υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξει και χρησιμοποιεί τα εξής επιχειρήματα:

«Εμείς στην εντατική μετά από 15 μέρες δεν βλέπουμε κορωνοϊό στον ασθενή. Οι άρρωστοι που πεθαίνουν σε εμάς μετά από δυο μήνες που δεν ανιχνεύεται πια κορωνοϊός έχουν ταλαιπωρηθεί από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, προβλήματα στους πνεύμονες, αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και πρόβλημα σε πολλά όργανα. Εάν δεν είχαν κολλήσει κορωνοϊό, δεν θα είχαν αυτά τα προβλήματα υγείας».

Και προσθέτει ένα παράδειγμα: «Λέμε ότι ο ασθενής είχε υποκείμενο νόσημα σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιακή ανεπάρκεια. Νοσούσε και παρά τις προσπάθειες απεβίωσε. Όμως η αρχική αιτία ήταν ο κορωνοϊός. Αν δεν είχε κολλήσει τον ιό, δεν θα υπήρχε τέτοια επιδείνωση σε αυτό το χρόνιο νόσημα για να χάσει ο ασθενής τη ζωή του. Γι΄αυτό αναγράφαμε ως αιτία θανάτου τον κορωνοϊό. Τώρα θα πούμε σακχαρώδης διαβήτης;» λέει ο ίδιος.

Επίσης, αναρωτιέται γιατί να αλλάξει αυτό που ορίζει ο ΠΟΥ και ακολουθεί όλη η ανθρωπότητα.

«Δεν μπορεί κανείς να πει “από” και “με κορωνοϊό” για κάποιον που νόσησε και πέθανε. Δημιουργείται σύγχυση για τους θανάτους. Υπήρχαν κι εκείνοι που μας έλεγαν: “μα τι λέτε γιατρέ; Δεν πέθαναν από τον κορωνοϊό αλλά από τα ενδονοσοκομειακά μικρόβια”. Άρα αν αλλάξει τώρα ο ορισμός, είναι λάθος κατά τη γνώμη μου. Δεν συμφωνώ καθόλου. Όχι μόνο γιατί έτσι ξεκινήσαμε αλλά γιατί κανείς δεν μπορεί στο θάνατο πάνω να πει ποια είναι η κύρια αιτία. Ο κόσμος θα θεωρήσει ότι ο κορωνοϊός δεν είναι πια απειλή δηλαδή θα τροφοδοτήσουμε αυτούς που λένε ότι ο κορωνοϊός είναι μια κοινή γρίπη και ένας ψευτο – ιός.

Ο ίδιος θέτει τις εξής ρητορικές ερωτήσεις: «Γιατί να κάνεις εμβόλιο τότε; Γιατί να φοράμε μάσκα; Γιατί να προσέχουμε; Λέμε να προσέχουμε γιατί είναι θανατηφόρος ιός. Αν δεν ήταν δεν θα ασχολιόταν κανείς μαζί του».

«Από τη Βόρεια Ελλάδα το 7ο κύμα»

Το επόμενο κύμα της πανδημίας θεωρεί, πως θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα όπως και τα προηγούμενα. «Από εδώ, θα αρχίσει η πτώση της θερμοκρασίας, έπειτα θα ανοίξουν τα σχολεία και θα υπάρχουν συνωστισμοί σε κλειστούς χώρους. Εάν είμαστε χωρίς μέτρα προστασίας, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα», προβλέπει ο ίδιος.

Βλέποντας τα στατιστικά στοιχεία άλλων χωρών οι οποίες «κάηκαν» στην αρχή της πανδημίας, υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν κινείται στο σωστό δρόμο, όμως θεωρεί πως μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα.

«Είδαμε χώρες στην αρχή της πανδημίας να έχουν πάρα πολλούς νεκρούς την εποχή που δεν υπήρχαν εμβόλια. Μετά όμως άλλαξαν τα δεδομένα στις χώρες αυτές. Και το 2022 ακόμα καλύτερα. Εμείς πάλι τα κάναμε όλα ανάποδα. Τον πρώτο χρόνο της πανδημίας είχαμε 500 θανάτους το μήνα, τον επόμενο χρόνο ανέβηκαν περίπου τους 1200 θανάτους το μήνα και το 2022 έχουν ανεβεί περίπου τους 1300 κάθε μήνα. Πάμε από το κακό στο χειρότερο», ωστόσο υποστηρίζει ότι η πολιτεία έχει την ευθύνη και η κατάσταση μπορεί να αλλάξει εάν έχουμε στο μυαλό μας ότι ο ιός έστω και πιο εξασθενημένος είναι θανατηφόρος για κάποιους συναθρώπους μας.

Πηγήcnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα