Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
19.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καπραβέλος στο CRETA: Δεν δέχομαι να χάνω ασθενείς από τον θάνατο – Διασωληνώνουμε ανθρώπους στα χειρουργεία

Πρέπει να διαβάσετε

Για την κατάσταση που επικρατεί στις εντατικές του «Παπανικολάου» εν μέσω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού ανά τη χώρα μίλησε σήμερα ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου. Όπως εξήγησε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η θνητότητα στις ΜΕΘ του συγκεκριμένου νοσοκομείου έχει φτάσει  στο 70% και το σύνολο των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτές είναι ανεμβολίαστοι.

Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια μεγάλη πίεση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και στους γύρω νομούς, με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να πιέζεται αφόρητα και οι υγειονομικές ανάγκες να είναι τεράστιες. «Οι δυνατότητες μας είναι μικρές για μια τρίτη φορά που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Μια ήταν πέρσι το Νοέμβριο και μια τον Μάρτιο, με ολέθριες συνέπειες. Δυστυχώς, βιώνουμε το ίδιο πράγματα για ακόμη στιγμή. Μια μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ, πριν από λίγο απορροφήσαμε τον τελευταίο ασθενή που είχαμε διασωληνωμένο στα χειρουργεία μας, είναι οι κλίνες μας 100% κατειλημμένες. Ένα νοσοκομείο που είναι το μεγαλύτερο που έχει σηκώσει τέτοιο βάρος, που δεν το έχουν σηκώσει άλλα νοσοκομεία και έχει γονατίσει».

Ο κ. Καπραβέλος αναφέρθηκε στις συγκλονιστικές στιγμές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι γιατροί στο «Παπανικολάου» λέγοντας πως οι διασωληνώσεις γίνονται πλέον σε απλά τμήματα, προσωρινά για να μη χάσουν τη ζωή τους, μέχρι να βρεθεί μια κλίνη Εντατικής. «Μεταφέρονται σε χειρουργεία, για να μη χάσουν τη ζωή τους και όταν βρεθεί κλίνη ΜΕΘ, μεταφέρονται ξανά. Μακάβριο το θέαμα. Με την έννοια ότι χάσαμε σήμερα έναν συνάνθρωπο μας, άδειασε η κλίνη Εντατικής και πήραμε έναν άλλο. Η θνητότητα είναι μεγάλη, είναι ανησυχητικοί οι δείκτες οι ποιοτικοί. Είναι αυτοί που μας ανησυχούν και βγάζουμε μια κραυγή αγωνίας, γιατί δεν ελέγχεται η πανδημία στην κοινότητα, τη στιγμή που μπορούμε να αποτρέψουμε την εξέλιξη της νόσου. Όταν έρχονται στο νοσοκομείο, είναι αργά. Έρχονται τελευταία στιγμή, δεν πιστεύουν την συνέπεια της λοίμωξης, παραμένουν σπίτι τους για μεγάλο διάστημα. Δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό και στην ιατρική αν δεν επέμβεις την κατάλληλη στιγμή, οι επιπλοκές είναι πολλές. Με αποτέλεσμα στην δική μου ΜΕΘ και στο νοσοκομείο γενικά, ενώ η θνητότητα ήταν σε χαμηλά επίπεδα 35 – 40%, αυτή τη στιγμή είναι 65-70%».

Η εμπειρία των υγειονομικών, όπως δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, πέρα από τις θεωρίες ότι το 100% ε των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι, δείχνει άλλα αποτελέσματα. «Εγώ να δεχτώ τα αποτελέσματα και την στατιστική που δίνει ο ΕΟΔΥ για ένα μικροποσοστό 10%. Ίσως δηλαδή,  εμείς που είμαστε στο νοσοκομείο και έχουμε σηκώσει όλο το βάρος αυτή τη στιγμή, οι συνάνθρωποι μας που έρχονται είναι όλοι ανεμβολίαστοι, υπάρχει ένα 10%,  γιατί; Τι παρατηρούμε; Η πανδημία αυτή έχει αλλάξει εικόνα, το στέλεχος μολύνει και τους εμβολιασμένους, ειδικά αυτούς που έχουν πολύ χρονικό διάστημα μετά τη β’ δόση. Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι το πιστοποιητικό πρέπει να έχει ημερομηνία λήξης, όπως όλα τα πιστοποιητικά ενώ ξεκινούσαμε με ένα 4 – 5% των εισαγωγών στο νοσοκομείο, έχει φτάσει στο 25% να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Που σημαίνει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι πανάκεια, χρειάζεται η γ’ δόση. Αυτό που δεν μπορώ να κρύψω είναι ότι οι ανεμβολίαστοι είναι ανοχύρωτοι εντελώς. Έχουν μια φιλοσοφία, δεν πιστεύουν ότι μια ιογενής γρίπη – όπως λένε – θα τους κάνει τέτοια ζημιά. Έρχονται αργά και επειδή χτυπάνε τον πνεύμονα, οι κυψελίδες, λειτουργικές μονάδες του πνεύμονα που σου δίνουν το οξυγόνο, όταν έρχονται σε εμάς είναι κατεστραμμένες, με αποτέλεσμα λίγα να μπορούμε να τους κάνουμε».

Είναι κάτι πρωτόγνωρο αυτό που βιώνουμε τώρα, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο. «Σε μια συζήτηση που είχα, επειδή είμαι τομεάρχης Εντατικής, παίρνω κάθε πρωί μια αναφορά και από τα ΤΕΠ. Αυτό που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε, είναι αυτό που μου μεταφέρουν οι συνάδελφοι μου, “κ. Καπραβέλο, περάσαμε σε ένα παγόβουνο”. Έρχονται οι ασθενείς, παρόλο που έχουν δύσπνοια, δεν αναγνωρίζουν την πραγματικότητα και δεν βλέπουν το ρίσκο που παίρνουν καθημερινά. Μένουν σπίτι τους, έρχονται και “λένε μα είναι δυνατόν, γιατί να το πάθω εγώ; Είναι μια απλή γρίπη”».

Είναι εγκληματική η παραπληροφόρηση, λέει ο κ. Καπραβέλος, που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια στην κοινότητα αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού. «Με όλη την ειλικρίνεια, 40 χρόνια είμαι εδώ. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια καταστροφική μανία. Είναι μολυσματική νόσος. Η γενιά μου, και γεννήθηκα λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν ένιωσε πόλεμο, τι σημαίνει φτώχεια, εγκατάλειψη. Ήμασταν σε μια περίοδο συνεχομένης βελτίωσης των συνθηκών. Όταν έρθει μια πανδημία, η οποία απειλεί τον τρόπο ζωή μας, μας ξενίζει. Δεν θέλουμε να το δεχτούμε όταν πας ανοχύρωτος σε έναν πανίσχυρο εχθρό, την μάχη την έχεις χάσει από τα αποδυτήρια ή θα βρούμε τον τρόπο όλοι μαζί να προστατεύσουμε την υγεία μας, γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος, αυτός είναι η προφύλαξη».

Ο κ. Καπραβέλος, επεσήμανε πως είναι μακράν καλύτερο το «προλαμβάνειν» παρά το «θεραπεύειν». «Είναι δυνατόν σε αυτή τη χώρα, με αυτή τη φιλοσοφία, που η πρόληψη είναι τόσο σημαντική, να τη γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια και να περιμένουμε από γιατρούς που έχουν χάσει μερόνυχτα; Τι να πω για τους συναδέλφους, τις νοσηλεύτριες που έχουν δώσει ένα μεγάλο αγώνα αγκαλιά, με τον κορωνοϊό; Έχουμε φτάσει σε κάτι πρωτόγνωρο, να έρχεσαι στη δουλειά σου και να κινδυνεύεις. Δεν το γνωρίζαμε».

Κλείνοντας, ο κ. Καπραβέλος, σημείωσε πως είναι κρίμα να χάνουν τη ζωή τους άνθρωποι 45 – 50 ετών, οι οποίοι έχουν μπροστά τους 20 και παραπάνω χρόνια ζωής ακόμη. «Μιλάμε για πατεράδες, μητέρες, έχουν παιδιά. Είναι δυνατόν να μη χρησιμοποιούν ένα όπλο της επιστήμης, επειδή κάποιοι διαδίδουν αυτά τα ψευδή στοιχεία στο διαδίκτυο; Έλεος! Μιλάω με τέτοια κατηγορηματικότητα, γιατί πριν τον κορωνοϊό, εγώ στην ΜΕΘ στους 10 ασθενείς, έχασα τους 2. Αυτή τη στιγμή στους 10 χάνω τους 7. Δεν μπορώ να χάνω από το θάνατο, γι’ αυτό είμαι τόσο κατηγορηματικός».

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα