Τα νοσοκομεία της χώρας δεν αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή έκρηξη σοβαρών περιστατικών κορωνοϊού, ανέφερε ο Νίκος Καπραβέλος.
Βρισκόμαστε σε μία τελευταία φάση του κύκλου της πανδημίας με καθαρά εξασθενημένα χαρακτηριστικά σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο εάν δεν υπήρχε η κρίση στην Κίνα με τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και οι υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις, αυτή τη στιγμή θα μιλάγαμε για το τέλος της πανδημίας, τόνισε ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.
Ο Νίκος Καπραβέλος, σημείωσε ότι τα νοσοκομεία της χώρας δεν αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή έκρηξη σοβαρών περιστατικών, δεν υπάρχουν ουρές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ούτε εκρηκτική αύξηση θανάτων, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ είναι ανησυχητικά και γι’ αυτό «δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αύξηση αυτή γιατί θα επιδεινώσει τους σκληρούς δείκτες». Μάλιστα ανέφερε ότι οι διασωληνωμένοι σιγά σιγά αυξήθηκαν στους 150 περίπου από 120, οι θάνατοι από το 145 πήγαν στους 180 και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αρνούμαστε να συμμορφωθούμε με ισχυρές συστάσεις και κυρίως με τη χρήση μάσκας.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι το πρώτο και το κύριο όπλο μας είναι η μάσκα, η οποία αποτρέπει τη διασπορά και το δεύτερο και πιο σημαντικό ο εμβολιασμός. Μάλιστα σημείωσε ότι οι θάνατοι που καταγράφονται είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι έχουν εξασθνημένους οργανισμούς, έχουν υποκείμενα νοσήματα και δυστυχώς δεν έχουν εμβολιαστεί.
Αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αυτή «αποφάσισε ότι είναι η ώρα να ανοίξει όλη την αγορά και όλη την κοινωνία, θεωρώντας ότι έχει μπροστά της έναν ακίνδυνο ιό. Είχαμε δηλαδή αυτή την εξασθένιση και βλέπετε την εκατόμβη νεκρών που έχει ο ιός. Μπορεί να μην προκαλεί έκρηξη κρουσμάτων και βαριών νοσηλειών, όμως δεν είναι ακίνδυνος ακόμα. Δεν έχουμε φτάσει δηλαδή στη στιγμή που θα το θεωρήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός ακίνδυνο και να κηρύξει το τέλος της πανδημίας.
Ο κ. Καπραβέλος «βλέπει» ότι το επόμενο διάστημα οι «σκληροί» δείκτες, δηλαδή οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι, πρόκειται να επιδεινωθούν. «Γι’ αυτό και τονίζουμε ότι έπρεπε ήδη η χρήση μάσκας σε κάποιους χώρους που υπάρχει συνωστισμός να είχε επιβληθεί ως υποχρεωτική, δηλαδή στις συγκοινωνίες, στα σχολικά λεωφορεία, εκεί που υπάρχει ευαίσθητος πληθυσμός που ταλαιπωρείται και από τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις», είπε και κατήγγειλε ότι για τα παιδιά δεν υπάρχουν κλίνες εντατικής.
Επίσης, τόνισε ότι σημαντικό όπλο κατά της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός, γιατί αποτρέπει τη βαριά νόσηση και αυτός είναι ο στόχος του κάθε εμβολίου. «Δεν σημαίνει ότι αν κάνεις το εμβόλιο δεν θα πάθεις τίποτα. Το εμβόλιο ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα και αποτρέπει τα δυσάρεστα. Αποτρέπει τους θανάτους. Αυτή είναι η βάση του εμβολιασμού», είπε χαρακτηριστικά.
«Για να σπάσουμε την αλυσίδα της διασποράς και της μετάδοσης σε πιο ευαίσθητές ομάδες των πληθυσμών πρέπει να επιβληθεί η χρήση μάσκας σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός, όπως συγκοινωνίες, σχολικά λεωφορεία και αίθουσες που αερίζονται σωστά και δεν απολυμαίνονται», κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.