Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καναδάς: Το νέο σχέδιο «δείχνει» δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας net zero το 2050

Πρέπει να διαβάσετε

Τους νέους, οριστικοποιημένους κανονισμούς για την καθαρή ηλεκτρική ενέργεια (CER) παρουσίασε η κυβέρνηση του Καναδά.

Οι κανονισμοί αυτοί αποσκοπούν στη δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με μηδενικές εκπομπές CO2 έως το 2050 και ουσιαστικά σηματοδοτούν την εγκαταλειψη του προηγούμενου στόχου για ένα δίκτυο ουδέτερων εκπομπών έως το 2035.
Η Οτάβα επέστρεψε τον αρχικό της στόχο μετά από ανατροφοδότηση από ορισμένες επαρχίες και συμμετέχοντες της ενεργειακής βιομηχανίας, οι οποίοι δήλωσαν ότι το σχέδιο κανονισμών CER θα καθιστούσε τον εφοδιασμό ηλεκτρικής ενέργειας στον Καναδά λιγότερο αξιόπιστο, ακριβότερο και θα κινδύνευε να δημιουργήσει αδρανή περιουσιακά στοιχεία, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε ενημέρωση.

Ο Καναδάς παράγει ήδη το 85% της ηλεκτρικής του ενέργειας από καθαρές πηγές όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, αλλά οι λιγότερο φιλόδοξοι κανονισμοί σημαίνουν ότι θα είναι πιο δύσκολο για τη χώρα να επιτύχει τον κλιματικό της στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 45-50% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2035.

«Δεν θα έλεγα ότι κάναμε πίσω στη φιλοδοξία όσον αφορά την απαλλαγή του δικτύου από τον άνθρακα, αλλά μάθαμε μέσω των διαβουλεύσεων ότι υπήρχε ανάγκη για περισσότερη ευελιξία», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά Τζόναθαν Γουίλκινσον σε συνέντευξή του.

Οι οριστικοποιημένοι κανονισμοί θα μειώσουν σχεδόν 181 μεγατόνους σωρευτικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το δίκτυο μεταξύ 2024 και 2050, ενώ το σχέδιο κανονισμών είχε ως στόχο τη μείωση 342 μεγατόνων μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Ο προηγούμενος στόχος για τον περιορισμό των εκπομπών από κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε 30 τόνους άνθρακα ανά γιγαβατώρα τροποποιήθηκε σε υψηλότερο όριο 65 τόνων ανά γιγαβατώρα.

Οι εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν επίσης να εκπέμπουν επιπλέον 35 τόνους ανά γιγαβατώρα εάν χρησιμοποιούν μονάδες αντιστάθμισης εκπομπών.

Πηγήnewmoney.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα