Ο Ουάμπ Κινιού εξελέγη χθες Τρίτη πρωθυπουργός της επαρχίας Μανιτόμπα στον Καναδά και έγραψε ιστορία ως ο πρώτος αυτόχθονας της φυλής των Πρώτων Εθνών που αναλαμβάνει επικεφαλής μιας τοπικής κυβέρνησης.
Το κόμμα των Νέων Δημοκρατών (NDP) στη Μανιτόμπα σχημάτισε κυβέρνηση πλειοψηφίας .«Είναι μια μεγάλη νίκη για όλους μας στη Μανιτόμπα», δήλωσε ο Κινιού απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί στο Γουίνιπεγκ.
«Η Μανιτόμπα έκανε κάτι πιο προοδευτικό από οτιδήποτε έχουν κάνει αυτές οι μεγάλες πόλεις» που «μας κοιτούν αφ’ υψηλού», πρόσθεσε, προτού ενθαρρύνει τους νέους με τα λόγια που του είχε πει ο πατέρας του στην γλώσσα των αυτοχθόνων: «Θέστε έναν στόχο, τα όνειρά σας θα γίνουν πραγματικότητα».
Στον Καναδά οι αυτόχθονες ανήκουν σε τρεις ξεχωριστές ομάδες: τα Πρώτα Έθνη, τους Ινουίτ και τους Μετίς, οι πρόγονοι των οποίων ήταν αυτόχθονες και Ευρωπαίοι.
Manitoba – thank you so much for this honour.
Our team will give everything we have for the next four years to serve you, the people of this province.
Tomorrow, the work begins to make life better. I know we can do it. Because together, we’re capable of great things. pic.twitter.com/ipl3sQxTpY
— Wab Kinew (@WabKinew) October 4, 2023
Τα μέλη των Πρώτων Εθνών στον Καναδά δεν είχαν δικαίωμα ψήφου ως το 1960. Η Μανιτόμπα, όπου περίπου ένας ψηφοφόρος στους πέντε είναι αυτόχθονας (το 18% των κατοίκων της επαρχίας) είχε πρωθυπουργό που ανήκε στη φυλή Μετίς στα τέλη της δεκαετίας του 1800, αλλά ο Κινιού έγινε χθες ο πρώτος πρωθυπουργός της επαρχίας που ανήκει στη φυλή των Πρώτων Εθνών.
«Να μην μείνει κανείς στο περιθώριο»
Σε ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του το περασμένο Σαββατοκύριακο ο 41χρονος πολιτικός και πρώην συγγραφέας υπενθύμισε ότι ο πατέρας του γνώρισε από πρώτο χέρι την κόλαση των οικοτροφείων αυτοχθόνων.
«Θέλω η Μανιτόμπα να είναι μια επαρχία που δεν αφήνει κανέναν στο περιθώριο», τόνισε.
Τα τελευταία χρόνια ήρθαν στο φως οι κακοποιήσεις που υφίσταντο τα παιδιά των αυτοχθόνων που διέμεναν στα οικοτροφεία αυτά, τα οποία διαχειριζόταν η καθολική εκκλησία, μετά την ανακάλυψη την άνοιξη του 2021 τάφων παιδιών, ένα περιστατικό που προκάλεσε σοκ στην κοινή γνώμη.
Από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τα μέσα της δεκαετίας του 1990 περίπου 150.000 παιδιά αυτοχθόνων είχαν τοποθετηθεί με τη βία σε 139 οικοτροφεία σε όλο τον Καναδά, αποκομμένα από την οικογένειά τους, τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους.
Σύμφωνα με τον Φίλιξ Μάθιου, η εκλογή του πρώτου αυτόχθονα σε μια καναδική επαρχία θα αλλάξει την προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα της συμφιλίωσης με τους αυτόχθονες.