Στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO προστέθηκαν τρεις τοποθεσίες που χρησιμοποιήθηκαν από το βάναυσο καθεστώς των Ερυθρών Χμερ της Καμπότζης ως τόποι βασανιστηρίων και εκτελέσεων πριν από 50 χρόνια.
Οι τρεις τοποθεσίες εγγράφηκαν στον κατάλογο από τον πολιτιστικό οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών την Παρασκευή (11/7) κατά τη διάρκεια της 47ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς στο Παρίσι.
Η προσθήκη συνέπεσε με την 50ή επέτειο από την άνοδο στην εξουσία της κομμουνιστικής κυβέρνησης των Ερυθρών Χμερ, η οποία προκάλεσε τον θάνατο περίπου 1,7 εκατομμυρίων Καμποτζιανών από λιμοκτονία, βασανιστήρια και μαζικές εκτελέσεις κατά τη διάρκεια της τετραετούς παραμονής τους στην εξουσία από το 1975 έως το 1979.
Ο Κατάλογος Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO απαριθμεί τοποθεσίες που θεωρούνται σημαντικές για την ανθρωπότητα και περιλαμβάνει το Σινικό Τείχος της Κίνας, τις Πυραμίδες της Γκίζας στην Αίγυπτο, το Ταζ Μαχάλ στην Ινδία και το αρχαιολογικό συγκρότημα Άνγκορ της Καμπότζης.
Οι τρεις τοποθεσίες περιλαμβάνουν δύο διαβόητες φυλακές και έναν τόπο εκτέλεσης που απαθανατίστηκε σε ταινία του Χόλιγουντ.
Το Μουσείο Γενοκτονίας Τουόλ Σλενγκ, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Πνομ Πενχ, είναι η τοποθεσία ενός πρώην γυμνασίου που χρησιμοποιούσαν οι Ερυθροί Χμερ ως διαβόητη φυλακή. Είναι ευρύτερα γνωστό ως S-21 και περίπου 15.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν εκεί.
Η φυλακή M-13, που βρίσκεται στην αγροτική επαρχία Καμπόνγκ Τσνάγκ στην κεντρική Καμπότζη, θεωρούνταν επίσης μία από τις κύριες φυλακές των πρώιμων Ερυθρών Χμερ.
Το Τζοέουνγκ Εκ, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτελέσεων και ομαδικός τάφος.
Η ιστορία των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν εκεί αποτελεί το επίκεντρο της ταινίας του 1984 «Τα Πεδία του Θανάτου», βασισμένη στις εμπειρίες του φωτορεπόρτερ των New York Times, Ντιθ Πραν και του ανταποκριτή Σίντνεϊ Σάνμπεργκ.
Οι Ερυθροί Χμερ κατέλαβαν την Πνομ Πενχ στις 17 Απριλίου 1975 και παρέμειναν στην εξουσία μέχρι το 1979, όταν το καθεστώς εκδιώχθηκε από την εξουσία λόγω εισβολής από το γειτονικό Βιετνάμ.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, τα υποστηριζόμενα από τον ΟΗΕ Έκτακτα Τμήματα των Δικαστηρίων της Καμπότζης, πιο γνωστά ως δικαστήριο των Ερυθρών Χμερ, ολοκλήρωσαν το έργο τους για τη συγκέντρωση υποθέσεων εναντίον ηγετών των Ερυθρών Χμερ. Το δικαστήριο κόστισε 337 εκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 16 ετών, αλλά καταδίκασε μόνο τρία άτομα.