Αμέτρητες κάμπιες κατατρώγουν δέντρα και εισβάλουν σε σπίτια στο Αμάρι! Οι κάτοικοι της επαρχίας είναι ανάστατοι, η δημοτική αρχή του Παντελή Μουρτζανού θορυβημένη κι όλοι αναζητούν το κατάλληλο… φάρμακο για την εκτόνωση και τον περιορισμό ενός φαινομένου που πάντως δεν είναι καινούργιο: και στο πρόσφατο παρελθόν είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο, εφέτος όμως το κακό παράγινε.
Επί 40 ημέρες, οι κάμπιες πραγματοποιούν καταστροφική επιδρομή σε κοινότητες του δήμου. Προκαλούν ζημιές στην αγροτική παραγωγή, αφού «χτυπούν» (σε) καρποφόρα δέντρα, δρύες, πρίνους και πουρνάρια. Οι μαύροι (και σίγουρα απρόσκλητοι κι ανεπιθύμητοι) …επισκέπτες έκαναν την εμφάνισή τους μέχρι και σε νεκροταφεία, δίνοντας μία ακόμη πιο… μακάβρια διάσταση στο πέρασμά τους.
«Ό,τι ακριβώς είχαμε στου Κούμους, συμβαίνει και στο Αμάρι» είπε στα «Ρεθεμνιώτικα Νέα» ο δήμαρχος Παντελής Μουρτζανός, που ευθύς εξαρχής επικοινώνησε με τη Δασική Υπηρεσία.
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα χωριά Ελένες, Μεσονήσια, Γερακάρι και Μέρωνας, ενώ κάμπιες συναντάμε και στον ορεινό όγκο του Ψηλορείτη στις κοινότητες Πλατάνια, Φουρφουράς και Κουρούτες.
«Έχει ενημερωθεί η δασική υπηρεσία. Κάναμε ψεκασμούς κοντά στα χωριά, διότι και στα σπίτια έφτασαν. Λένε ότι είναι φαινόμενο το οποίο κρατάει 50 μέρες. Πιστεύω ότι έχουμε έρθει ήδη στις 40 μέρες» υπογραμμίζει ο κ. Μουρτζανός. «Πρέπει να βρούμε λύσεις για να μην παρουσιαστεί ξανά το φαινόμενο τα επόμενα χρόνια. Το είχαμε ξαναζήσει και πριν τρία χρόνια στο Γερακάρι αλλά η έκταση του ήταν μικρή – εδώ μιλάμε για χιλιάδες στρέμματα όπου είναι τώρα το πρόβλημα».
Ήδη, μάλιστα, όπως θα αναφέρει ο δήμαρχος Αμαρίου, «Έχουμε πρόβλημα στις μηλιές και τις κερασιές στο Γερακάρι». Εξ όσων γνωρίζει ο ίδιος, οι κάμπιες τρώνε εντελώς το φύλλωμα και το βελανίδι, το οποίο είναι τώρα πάρα πολύ μικρό και ωριμάζει μετά τον Οκτώβρη. Δημιουργείται πρόβλημα στους πρίνους, αφού το βελανίδι το οποίο χρησιμοποιείται και σαν τροφή στα ζώα, καταστρέφεται. Άρα, δημιουργείται πρόβλημα και στους κτηνοτρόφους».
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έγιναν σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών ψεκασμοί οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν αποδώσει πλήρως, με αποτέλεσμα η καταστροφική επέλαση να συνεχίζεται.
Πού οφείλεται όμως η φετινή έξαρση του εν λόγω φαινομένου; Ο δήμαρχος Αμαρίου αναφέρει ότι οι ειδικοί τα αποδίδουν στη χρήση φυτοφαρμάκων για γεωργικούς σκοπούς που θανατώνουν τους φυσικούς εχθρούς της κάμπιας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά οι πληθυσμοί της.
«Το πρόβλημα θα αμβλυνθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς, όπως έχουν πει οι ειδικοί, η έξαρση διαρκεί περίπου 50 ημέρες και ήδη έχουν περάσει 40. Περιμένουμε συνεπώς, τις επόμενες δέκα ημέρες να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο, αλλά θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση γιατί μπορεί να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο του χρόνου ή σε δύο χρόνια» τονίζει ο κ. Μουρτζανός, επισημαίνοντας ότι οι ψεκασμοί θα πρέπει να ξεκινούν «Σε κατάλληλο χρόνο κι όχι εκ των υστέρων. Και να βρεθεί και το κατάλληλο φάρμακο, γιατί με το φάρμακο που εμείς έχουμε ήδη ψεκάσει δεν μπορώ να πω ότι αποδίδει 100%».
Πηγή: rethnea.gr