Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
15.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Καμπανάκι» Σαρηγιάννη για δύο περιοχές της Κρήτης

Πρέπει να διαβάσετε

Άκρως ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή, ο μέσος όρος των τελευταίων 7 ημερών είναι γύρω στις 12.300 την ημέρα, αυτός ο αριθμός μπορεί να διπλασιαστεί μέχρι τις 16 Ιουλίου, καθώς βρισκόμαστε σε μια ταχεία βιομετρική αύξηση, στην εξέλιξη της διασποράς του κορωνοϊού. «Αυτό με βάση τα μοντέλα που έχουν μεγάλη ακρίβεια, δείχνουν ότι περιμένουμε να δούμε μια αρχή αύξησης πανελλαδικά, γιατί είμαστε σε ήπια επίπεδα ακόμη και των διασωληνώσεων σε ΜΕΘ, είμαστε οριακά κάτω από τις 100, μπορεί να φτάσουμε μέχρι αρχές του Αυγούστου κοντά στις 400 και οι θάνατοι να αυξηθούν μέχρι 36 την ημέρα».

Σημείωσε δε, το πως κατά πόσο θα υπάρξει μια καλή αποκλιμάκωση ή αν γίνει μια επιπλάτυνση της καμπύλης διασποράς τον Αύγουστο, θα εξαρτηθεί από τις τουριστικές ροές. «Δεν κάνουμε αυτή τη στιγμή ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, πιθανότατα κάποιος θα είναι μολυσμένος π.χ. από τη Γερμανία, είναι ήδη στο αεροπλάνο από τη Γερμανία με αποτέλεσμα να είναι μολυσμένος ήδη από εκεί, θα εξαρτόμαστε από τη δυναμική της πανδημίας στις άλλες χώρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σε υψηλό επίπεδο η διασπορά Ο4 και Ο5. Δεν οφείλεται μόνο τους Βρετανούς αλλά στη χαλάρωση των μέτρων, της μη χρήσης μάσκας, αλλά αναγκαστικά ο τουρισμός και η κινητικότητα επηρεάζει, την διάχυση της διασποράς και σε άλλες περιοχές».

Όσον αφορά την επιδημιολογική πορεία της Κρήτης, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως η μεγαλύτερη πίεση υπήρξε στα Χανιά και στο Ηράκλειο με τον ίδιο να εκτιμά ότι θα συνεχιστεί για ένα διάστημα. «Στην Κρήτη έρχονται πολλοί Γερμανοί και Βορειοευρωπαίοι τον Ιούλιο περισσότερο. Σημαίνει ότι περιμένουμε να υπάρξει πίεση στις τουριστικές ροές και σημαντική αυξητική πορεία και στο νομό Λασιθίου και στο Ρέθυμνο. Με αυτή την έννοια χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή στην Κρήτη, ένα κλειδί σε αυτά είναι η μάσκα, αλλά θα έλεγα ότι αφορά την ατομική προστασία. Για να σταματήσουμε τη διασπορά, η λογική ότι αφήνουμε να διασπαρεί ο ιός και κοιτάμε να μην αυξηθούν οι σκληροί δείκτες, με βρίσκει αντίθετο. Αν κάνεις μεγάλη διασπορά θα αυξηθούν και οι σκληροί δείκτες».

Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως πρέπει να σταματήσει η μετάδοση της διασποράς, με πολλά τεστ σε επίπεδο κοινότητας. «Αυτό σημαίνει αυξημένα τεστ από τον ΕΟΔΥ και ταυτόχρονα κάποιου είδους υποχρεωτικότητας σε χώρους εργασίας, κυρίως στοχεύοντας στους χώρους δουλειάς που ο εργαζόμενος έρχεται σε πυκνή επαφή με το κοινό».

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής τόνισε πως θα έπρεπε να παρθούν μέτρα ωστόσο το δίλλημα που μπαίνει τώρα είναι τουρισμός και οικονομικές απολαβές ή… μέτρα για την προστασία της διασποράς. «Η απάντηση είναι ότι κοιτάμε τους σκληρούς δείκτες. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να σταματήσουμε τη διασπορά. Θα ήθελα να δω κάποια μέτρα κυρίως σε κατασκηνώσεις, για τα παιδιά, είναι σημαντικός κρίκος της αλυσίδας και βεβαίως σε χώρους δουλειάς, η αύξηση των τεστ είναι σημαντική, με την έννοια ότι σταματάει η διασπορά γρήγορα αλλά και σε συγκοινωνίες».

Κλείνοντας, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως αν το κύμα αυτό εξελιχθεί όπως προβλέπεται από τα μοντέλα και δεν υπάρχουν ροές από τον τουρισμό, μπορεί να υπάρξει μια αποκλιμάκωση, μετά τα μέσα Ιουλίου και στον Αύγουστο να πέσουμε σε διαχειρίσιμα επίπεδα διασποράς. «Τον Σεπτέμβριο ίσως είμαστε σε καλές συνθήκες, με λίγα κρούσματα. Αν συμβεί αυτό τότε μπορεί να φτάσουμε μέσα Νοεμβρίου με καλές συνθήκες, μετά θα έχουμε ένα κύμα, με την έννοια ότι θα είναι χειμερινές συνθήκες και είναι γνωστό ότι επηρεάζουν θετικά τη διασπορά του ιού».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα