Φυσιολογική χαρακτήρισε την μετασεισμική ακολουθία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Καθηγητής Φυσικής της Λιθόσφαιρας και Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.
«Ανήσυχοι είμαστε υπό την έννοια ότι προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους αλλά προφανώς είναι φυσιολογικό ότι ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ, έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Τα 4,5 και τα 5 Ρίχτερ, είναι φυσιολογικά για μια τέτοια ακολουθία. Ακολουθούμε την συντριπτική προσέγγιση, τα σπίτια στο Αρκαλοχώρι είναι πολύ χτυπημένα» τόνισε ο κ. Παπαζάχος.
Πρόσθεσε δε, πως δεν θα αλλάξει ο τρόπος και η προσέγγιση των σεισμολόγων από τον σεισμό του Αρκαλοχωρίου. «Ξέρουμε ότι σε μικρές αποστάσεις, πάνω από το ρήγμα, αναπτύσσονται παλμοί υψηλών επιταχύνσεων. Υπήρξαν ενδείξεις και από άλλους σεισμούς για επιταχύνσεις που ξεπερνούν το 1G, έχουν βρεθεί πόρτες που έχουν φύγει από τους μεντεσέδες και η επιτάχυνση ήταν πάνω από 1G. Υπάρχουν ενδείξεις αλλά επειδή αυτά συμβαίνουν σε μικρές περιοχές, κοντά και πάνω από το επίκεντρο του ρήγματος, είναι σπάνιο να καταγράφεις κάτι τέτοιο. Στο Αρκαλοχώρι το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας Αντισεισμικών Κατασκευών σε ανύποπτο χρόνο, είχαν εγκαταστήσει κάποιους επιταχυνσιογράφους. Έτυχε να υπάρχει μηχάνημα στο ίδιο το χωριό. Οι καταγραφές στο Αρκαλοχώρι, από τον κύριο σεισμό είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία του ελληνικού κράτους καταγραφή».
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαζάχος, τέτοια καταγραφή με τόσο υψηλή επιτάχυνση δεν υπάρχει. «Θα πρέπει να πω ότι οι κάτοικοι ήταν εξαιρετικά ατυχείς. Όταν κάτι συμβαίνει μια φορά στις 1.000, δεν αλλάζει η προσέγγιση μας επειδή γίνεται κάτι τόσο σπάνια. Η Πολιτική Προστασία και η κάθε προστασία βασίζεται στην αντιμετώπιση του πιο συνηθισμένου φαινομένου και δυσμενέστερο σενάριο. Όμως υπάρχουν και φαινόμενα για τα οποία δεν αναθεωρείς μια συγκεκριμένη πολιτική».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, αν το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε 10 χλμ. οι επιταχύνσεις θα ήταν μεγαλύτερες αλλά οι βλάβες δεν θα ήταν οι ίδιες ενώ πρόσθεσε πως σε ένα σεισμό, συνήθως της τάξεως των 6 Ρίχτερ, υπάρχουν ισχυροί μετασεισμοί, τυπικά μέχρι 5,5 Ρίχτερ.
«Αυτό τι μπορεί να σημαίνει; Να είσαι τυχερός και να έχεις μικρότερος ή πολύ άτυχος και να είναι λίγο μικρότερο από τον κύριο σεισμό. Μέχρι στιγμής στο Αρκαλοχώρι φαίνεται να είναι μια τυπική μετασεισμική ακολουθία. Όλοι στο Αρκαλοχώρι δίνουν έντονες σεισμικές κινήσεις, δεν είναι ότι θα γίνει κάποιος σεισμός και δεν μας ενδιαφέρει. Δεν θα πρέπει να ξεγελαστούμε από την παροδική ύφεση της μετασεισμικής ακολουθίας. Πολλές φορές κάνει για 1 – 2 ημέρες μικρουφέσεις, δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε. Θα κρατήσει για αρκετές ημέρες και θα γίνουν ισχυροί μετασεισμοί αργότερα μετά την εβδομάδα. Θα αραιώνουν όμως κάποιοι σποραδικοί ισχυροί μετασεισμοί, θα συμβαίνουν για καιρό μετά μέχρι και μήνες» τόνισε ο κ. Παπαζάχος.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο και στο Αρκαλοχώρι σε 6 μήνες από τώρα ενώ συμπλήρωσε πως κτίρια με πολύ μικρότερες βλάβες αλλά και μεγάλες, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να κατοικηθούν αυτή την περίοδο. «Γι’ αυτό δεν βλέπετε την πολιτεία πέρα από κάποια συγκεκριμένα μέτρα να μην έχει προχωρήσει σε ενέργειες για αποκατάσταση κτιρίων. Ο λόγος είναι ότι μεσούσης μιας ακολουθίας δεν μπορείς να κάνεις επισκευές. Στην Ιταλία σε μια εκκλησία, βιάστηκαν να κάνουν επισκευές ήρθε ένας δεύτερος ισχυρός μετασεισμός και οδήγησε σε κατάρρευση. Σκοτώθηκαν οι εργάτες. Για το μέγεθος του εκτιμώ ότι ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί. Τέτοιες σεισμικές κινήσεις πρωτόγνωρες, είναι πραγματικά ευνοϊκό για τον ελληνικό χώρο».
Συνέστησε στους πολίτες υπομονή, μέχρι να κατευναστεί η μετασεισμική ακολουθία και να γίνουν οι επεμβάσεις έχοντας στο μυαλό μας ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει ένας ισχυρός μετασεισμός. «Θα πρέπει οι εργαζόμενοι και οι εργάτες να έχουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, να μην μπούμε στα σπίτια να κάνουμε επισκευές γιατί μπορεί να το κάνουμε χωρίς μέτρο προστασίας».
Κλείνοντας, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε πως η διαδικασία αποκατάστασης μιας περιοχής που έχει χτυπηθεί τόσο έντονα είναι αργή. «Πρέπει να ολοκληρωθεί το δύσκολο κομμάτι ακολουθίας γιατί πρέπει να γίνει αποτίμηση των ζημιών. Γιατί στο πλαίσιο το νομικό μας, η διαδικασία παίρνει χρόνο».