Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καμπανάκι Λουκίδη: H long covid μπορεί να υποκρύπτει σοβαρές ασθένειες

Πρέπει να διαβάσετε

Στη μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ μειωμένα τα εμμένοντα συμπτώματα της long covid σε σχέση με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα και αυτό οφείλεται κατά μεγάλο ποσοστό στην απουσία της πνευμονικής επιβάρυνσης, η οποία ήταν «το οδηγό σημείο» στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, ενώ αποτελεί εντελώς δευτερεύον στοιχείο, κατά τη διάρκεια της Όμικρον.

Η διαπίστωση ανήκει στον καθηγητή πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιο Λουκίδη, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» επισημαίνει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τη long covid, γιατί κάποια από τα συμπτώματα που ορίζονται ως μακροχρόνιο σύνδρομο κορωνοϊού, πρακτικά μπορεί να κρύβουν μία άλλη ασθένεια, η οποία δεν είχε αποκαλυφθεί νωρίτερα. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα περιστατικά πρώιμου καρκίνου που διαγνώστηκαν με τη μεγάλη χρήση αξονικών τομογραφιών στη διάρκεια της πανδημίας, είτε κατά τη νόσηση, ή στην παρακολούθηση αυτών των ασθενών στη συνέχεια, κυρίως μετά από βαριά νόσηση.

Αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς περιστατικά με μία νόσο ιδιαιτέρως καταστροφική και με ιδιαίτερα κακή πρόγνωση. Αυτό ήταν ένα στοιχείο που για μας ήταν πάρα πολύ σημαντικό και μπορούμε και έμμεσα να το συνδέσουμε με την προσπάθεια και την καμπάνια που κάνουμε σαν Πνευμονολογική Εταιρεία, ώστε η χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία να “μπει” στους καπνιστές ή στους πρώην καπνιστές με ισχυρή καπνισματική συνήθεια άνω των 50 ετών, σαν μέσο πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα, στο Πρόγραμμα Δοξιάδη, το οποίο έχει αυτή την προληπτική προσέγγιση των παθήσεων».

1.700 αιτήσεις από τον Αύγουστο για προληπτική χορήγηση μονοκλωνικών

Όσον αφορά την πρόληψη για την COVID 19 και ευπαθή άτομα που δεν έχουν ένδειξη να κάνουν εμβόλιο ή δεν τους πιάνει, δεν δημιουργείται δηλαδή καλή ανοσία, ο κ. Λουκίδης που είναι και μέλος της 7μελούς επιτροπής που εξετάζει τα αιτήματα για χορήγηση μονοκλονικών, αναφέρει ότι από τον Αύγουστο του 2022 ήρθε στην Ελλάδα συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων, που φαίνεται ότι παρέχει μία εξαιρετική προστασία απέναντι στη λοίμωξη, σε σχέση με το εμβόλιο, που είναι γνωστό ότι σε κάποιες κατηγορίες ανθρώπων με χαμηλή άμυνα, έχει χαμηλή ανταπόκριση. «Αυτός ο συνδυασμός μονοκλωνικών χορηγείται άπαξ ενδομυϊκά με μία ένεση σε συγκεκριμένα νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, με ραντεβού από τον θεράποντα γιατρό, σε ανθρώπους που δεν νοσούν και δεν έχουν συμπτώματα ή θετικό τεστ. Είναι μία προσέγγιση καθαρά προληπτική. Στην Ελλάδα οι κατηγορίες που έχουν προτεραιοποιηθεί είναι: άτομα με αιματολογικές κακοήθειες, μεταμοσχευμένοι, και άτομα που παίρνουν συγκεκριμένα ανοσοκατασαλτικά φάρμακα. Μέχρι στιγμής η χορήγηση πλησιάζει τα 1700 που είναι διαθέσιμα. Το σύστημα λειτουργεί με την ίδια τακτική των αντιικών».

Ελληνική Μελέτη: Συννοσηρότητες και μεγάλη ηλικία χαρακτηρίζουν τις νοσηλείες στην Όμικρον

Εν τω μεταξύ σημαντικά συμπεράσματα για τη βαρύτητα της νόσησης με Όμικρον σε σχέση με τη νόσηση από Δέλτα, προκύπτουν από μελέτη που έγινε ύστερα από συνεργασία κλινικών του ΕΣΥ και του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, που είναι εκ των ερευνητών, η μελέτη ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του ’21, ολοκληρώθηκε το Μάιο του ’22, και έγινε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στην πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν» που είχε και την αρχική ιδέα, στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στην πνευμονολογική κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών, και στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική και στην κλινική του ΕΣΥ στο ΑΠΘ. «Θεωρούμε ότι το κύμα της Δέλτα έληξε κατά μεγάλο ποσοστό στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, οπότε η σύγκριση είναι πρακτικά 4 μήνες Δέλτα και 5 Όμικρον. Αυτό που είδαμε ήταν ότι ο τριπλός εμβολιασμός ήταν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι στη μείωση των νοσηλειών στη διάρκεια του κύματος Δέλτα, που ήταν αρκετά επιθετικό με ιδιαίτερα μεταδοτική και σοβαρή μετάλλαξη. Το δεύτερο που είδαμε ήταν ότι οι συννοσηρότητες, δηλαδή τα συνοδά νοσήματα είχαν μεγαλύτερο ρόλο στη νοσηλεία των ασθενών στη διάρκεια του κύματος Όμικρον. Και το τρίτο που είδαμε και είναι σημαντικό, είναι ότι οι ηλικίες των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν στη Δέλτα, είναι τελείως διαφορετικές από αυτές που νοσηλεύτηκαν στην Όμικρον, με τις ηλικίες στη Δέλτα να είναι πολύ μικρότερες, ενώ στην Όμικρον να είναι θα έλεγε κανείς, οδηγός η πολύ μεγάλη ηλικία. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας που είναι προς ανακοίνωση στο επικείμενο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο και στη διαδικασία της συγγραφής για κάποιο ξένο περιοδικό».

Δεν υπάρχει πνευμονική επιβάρυνση στην Όμικρον

Αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα και είναι πάρα πολύ σημαντικό και θετικό στοιχείο είναι πλέον η έλλειψη της συμμετοχής των πνευμόνων στην παρουσία του ιού, δηλαδή δεν βλέπουμε τις πνευμονίες που βλέπαμε στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, δεν χρησιμοποιούμε υψηλές παροχές οξυγόνου όπως στα προηγούμενα πανδημικά κύματα και είναι πλέον πολύ σαφές ότι δεν κάνουμε παρεμβάσεις όπως είναι η διασωλήνωση, ή η υποβοήθηση της αναπνοής, που ήταν ρουτίνα στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, καταλήγει ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης.

Πηγήethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα