Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου, 2025
10 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καμπανάκι κινδύνου από επιστήμονες: «Οι πάγοι λιώνουν πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε»

Πρέπει να διαβάσετε

Ένας από τους μεγαλύτερους παγετώνες στη βορειοδυτική Γροιλανδία επηρεάζει τις παλίρροιες των ωκεανών, οδηγώντας σε ταχύτερο λιώσιμο των πάγων και συνακόλουθα την αύξηση του επιπέδου της θάλασσας.

Αυτό αποκαλύπτει το CNNi επικαλούμενο την έρευνα ομάδας επιστημόνων που μελετούν τους παγετώνες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Ιρβάιν και το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

Παρατηρήσεις από τον παγετώνα Πέτερμαν αποκάλυψαν ότι στο σημείο που το στρώμα πάγου αρχίζει να επεκτείνεται πάνω από τον ωκεανό μπορεί να μετακινηθεί σημαντικά καθώς οι παλίρροιες έρχονται και φεύγουν καθημερινά.

Μετακινείται από δύο μέχρι έξι χιλιόμετρα την ώρα της παλίρροιας σύμφωνα με τον Ενρίκο Σιράτσι επικεφαλή της έρευνας και ερευνητή στο το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Ιρβάιν.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα: Η επίσημη θέση των επιστημόνων είναι ότι η γραμμή του βυθού δεν μετακινείται με τις παλίρροιες και το νέο στοιχεία αλλάζει τα δεδομένα.

Μεταξύ του 2016 και του 2022 η αύξηση της θερμοκρασίας δημιούργησε μια τρύπα 240 μέτρων κατά μήκος της γραμμής του βυθού , όσο δύο αγάλματα της Ελευθερίας το ένα ποάνω στο άλλο και ένα ακόμη στο εσωτερικό.

Το φαινόμενο μπορεί να γίνει χειρότερο στις επόμενες δεκαετίες όσο οι θερμοκρασίες στον ωκεανό θα αυξάνονται. Το CNNi ανέφερε ότι οι θερμοκρασίες στο επίπεδο της θάλασσας ήταν στο υψηλότερο τους αυτή την άνοιξη μια αύξηση η οποία έχει προβληματίσει τους επιστήμονες.

Η μελέτη εγείρει πολλές ανησυχίες για την ήδη αυξανόμενη προοπτική αύξησης του επιπέδου της θάλασσας που απειλεί τις ακτογραμμές σε όλον τον κόσμο. Το λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση του επιπέδου της θάλασσας σύμφωνα με τη NASA. Αλλά οι πρόσφατες έρευνες δεν είχαν εντοπίσει αυτό το σημαντικό στοιχείο.

«Αυτές οι δυναμικές δεν περιλαμβάνονται στα μοντέλα που έχουμε και αν το κάνουμε θα αυξηθούν οι προβλέψεις για αύξηηση του επιπέδου της θάλασσας κατά 200%, όχι μόνο για το Πέτερμαν, αλλά για όλα τα παγόβουνα που βγαίνουν στη θάλασσα, όπως αυτά στη βόρεια Γροιλανδία και σε όλη την Ανταρκτική», τονίζει με τη σειρά του ο Ερίκ Ρινό καθηγητής στο πό το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Ιρβάιν και ερευνητής στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

ΠηγήCnn.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα