Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει σε ειδικούς και γονείς, η εμφάνιση τριών κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα.
Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Διαμαντής Κοφτερίδης εξήγησε πως η οξεία ηπατίτιδα δημιουργεί μια ανησυχία, διότι είναι άγνωστη η προέλευση της. «Έχει συσχετηθεί με τον αδενοϊό 41 που κάνει γαστραντερίτιδες συνήθως στα παιδιά σε ένα αριθμό κυρίως στο Ηνωμένο Βασιλείο αλλά και στις ΗΠΑ, που υπάρχουν παιδιά που έχουν νοσήσει και έχουν συσχετηθεί με τον αδενοϊό, υπήρξε ένας αριθμός παιδιών που αναγκάστηκαν να οδηγηθούν σε μεταμόσχευση ήπατος, ανησυχούμε διότι δεν γνωρίζουμε τίποτα απολύτως, υπάρχει συσχέτιση με τον αδενοϊό».
Πρόσθεσε δε, πως αυτό δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε παιδί εμφάνισε ηπατίτιδα, θα χρειαστεί μεταμόσχευση. «Οι περισσότερες ενδείξεις είναι ότι τα παιδιά πάνε καλά με την συντηρητική θεραπεία, πρέπει να αναγνωριστεί έγκαιρα η ηπατίτιδα και είναι ευθύνη των γιατρών και το παιδί να μπει σε μια θεραπεία υποστηρικτική ώστε να αποφύγουμε την κακή έκβαση».
«Συναγερμός» και για τον μύκητα Candida Auris – Τι γνωρίζουν οι ειδικοί
O κ. Κοφτερίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον μύκητα Candida Auris, λέγοντας πως είναι γνωστός αρκετά χρόνια και υπάρχει στα συνέδρια των ειδικών μιας συνεχής ενημέρωση για τα πολύ ανθεκτικά μικρόβια, που συμπεριλαμβανόταν οι μύκητες και ένας από αυτούς που δημιουργούν ανησυχία είναι ο συγκεκριμένος. «Ο λόγος που δημιουργεί ανησυχία είναι ότι έχει μια ανθεκτικότητα στα αντιμυκητιακά, τα περισσότερα, αλλά άεχουμε θεραπείες, έχει την ιδιότητα να αποικίζει τους ασθενείς και αν μπορεί να μεταφερθεί και να δημιουργήσει πρόβλημα σε πολλούς ασθενείς και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι που αποικίζονται ή νοσούν είναι άνθρωποι ευάλωτοι, με ανοσοκαταστολή, άνθρωποι που είναι πολύ καιρό σε ΜΕΘ και όταν έχεις όλα αυτά, το πρόβλημα συν το μύκητα, η πρόγνωση είναι δύσκολη γι’ αυτούς τους λόγους και επίσης είναι δύσκολη η απολύμανση, διότι πολλές φορές τα απολυμαντικά δεν είναι τα καλύτερα, αναγνωρίζεται και δύσκολα. Όλα αυτά μαζί το κάνουν ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που πρέπει οι γιατροί να ενημερωμένοι και να το ψάχνουν όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις».
Σύμφωνα με τον κ. Κοφτερίδη συνήθως, αφορά ανθρώπους που είναι πολύ βαριά ή ανοσοκατασταλμένοι, κυρίως στις ΜΕΘ. «Εκεί περιορίζεται το πρόβλημα, δεν είναι όπως με την πανδημία που εκεί αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αφορά συγκεκριμένους χώρους και ασθενείς, πρέπει οι γιατροί να είναι ευαισθητοποιημένοι και δεν πρέπει ο κόσμος να ανησυχεί, διότι οι μύκητες θέλουν και τον κατάλληλο ξενιστή, ο κατάλληλος ασθενής είναι αυτός που έχει πολλά προβλήματα υγείας, είναι σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύεται σε ΜΕΘ».
Πρόσθεσε δε, πως η όλη ανησυχία προέκυψε μετά από μια αναφορά του κ. Σύψα στο Συνέδριο Λοιμώξεων, όταν ειπώθηκε ότι μπαίνουμε σε μια φάση ενδημική με τον κορωνοϊό και θα πρέπει να μας απασχολούν οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. «Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί σαν ιατρική κοινότητα, τα τελευταία 20 χρόνια, το πρόβλημα που έχουμε είναι λίγα αντιβιοτικά καινούρια, δεύτερον έχουμε πολλά μικρόβια που γίνονται ανθεκτικά. Η χρήση αντιβιοτικών και γενικά των φαρμάκων γίνονται όχι σωστά, αυτό είναι πρόβλημα που έχει ήδη αναγνωρίσει η παγκόσμια κοινότητα και τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί προγράμματα ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων. Ο ΠΟΥ λέει ότι αν δεν παρθούν μέτρα μέχρι το 2050 θα έχουμε 10 εκ. θανάτους από πολυανθεκτικά μικρόβια, βέβαια μέτρα έχουν παρθεί και συνεχώς προστίθενται καινούρια. Υπάρχουν προγράμματα στη χώρα μας που τρέχουν γι’ αυτό και επειδή υπάρχει ευαισθητοποίηση έχουμε αναπτύξει πρόγραμμα και στο ΠΑΓΝΗ, από το 2018 ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων και είχαμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης των αντιβιοτικών. Γίνονται προσπάθειες όμως υπάρχει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει 10 νοσοκομεία της χώρας, γίνονται πολλά, πρέπει η ιατρική κοινότητα, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία να αναπτύξουν πρόγραμμα πρόληψης των λοιμώξεων και ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών».
«Ο κορωνοϊός γίνεται ενδημικός»
Κλείνοντας, ο κ. Κοφτερίδης αναφέρθηκε στην πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας πως υπάρχουν δύο υπομεταλλάξεις της Όμικρον 2, οι 4 και 5. «Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα στη Νότια Αφρική από αυτές τις δύο υπομεταλλάξεις επειδή εκεί είναι χειμώνας και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και έξαρση του ιού. Τα εμβόλια παραμένουν δραστικά και οι νοσηλείες δεν αυξάνονται, ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η νόσος γίνεται ενδημική και ότι μέτρα παρθούν δεν θα είναι όπως γνωρίζαμε πριν αλλά θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι σήμερα που μιλάμε. Όσοι δεν έχουν κάνει την γ’ δόση πρέπει να την κάνουν γιατί προστατεύει πολύ και οι ηλικίες που έχει συσταθεί η 4η δόση πρέπει να εμβολιαστούν, έχουμε και άλλα όπλα στην φαρέτρα μας, είμαστε σε άλλη φάση της πανδημίας που ουσιαστικά το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις».