Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προέτρεψε για «καλή θέληση» για τη διευθέτηση των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, χωρίς να κάνει αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Όλοι έχουν καλή θέληση και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καλή θέληση στο μέγιστο» για την επίλυση τυχόν συγκρούσεων, είπε ο Πούτιν μιλώντας στους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ).
«Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους εξόδου από την τρέχουσα κατάσταση, όπου κι αν προκύψει», πρόσθεσε, σύμφωνα με το CNNi.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι η Ρωσία «καλωσορίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης οποιουδήποτε, εφόσον στοχεύουν σε αποκλιμάκωση, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων στις συγκρούσεις».
«Αυτό ισχύει και για τους εταίρους μας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη», τόνισε.
Στην εκδήλωση στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, συμμετέχουν οι ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, της Κιργιζίας, της Ρωσίας, του Τουρκμενιστάν, του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν.
Από την έναρξη της εισβολής του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το Κρεμλίνο έχει διαρρήξει τις διπλωματικές του σχέσεις με το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα που αποκλείει επισήμως τις πιθανές διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, ως απάντηση στην ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου ότι θα προσαρτήσει παράνομα τέσσερις περιοχές στην Ουκρανία, σε μια κίνηση που καταδικάστηκε ευρέως από τους ηγέτες διεθνώς.
Έρευνα για τον θάνατο πολιτών στο Μπέλγκοροντ
Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν έρευνα για τον βομβαρδισμό από την Ουκρανία μεθοριακής περιοχής που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολιτών.
Η κρατική Ερευνητική Επιτροπή δεν διευκρίνισε τον αριθμό των θυμάτων από τον χθεσινό βομβαρδισμό, στη διάρκεια του οποίου καταστράφηκε αποθήκη πυρομαχικών στην επαρχία Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.
Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Ουκρανία χθες Πέμπτη για βομβαρδισμούς, που έπληξαν ένα σχολείο, μια πολυκατοικία και έναν υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας.
Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι για το πλήγμα ευθύνεται ένας «αδέσποτος» ρωσικός πύραυλος.
Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπέλγκοροντ, Βιτσισλάβ Γκλάντκοφ, δήλωσε ότι ανεστάλησαν τα δρομολόγια των τρένων κοντά στην πόλη Νόβιι Οσκόλ αφού θραύσματα πυραύλου έπεσαν κοντά στις ράγες.
Αξιωματούχοι ρωσικών μεθοριακών περιοχών έχουν κατηγορήσει την Ουκρανία ότι επιτίθεται εναντίον στόχων εκεί, όπως γραμμές ηλεκτροδότησης και αποθήκες πυρομαχικών.
Προθεσμία για την επισκευή της γέφυρας της Κριμαίας
Παράλληλα, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε την επισκευή έως την 1η Ιουλίου 2023 της γέφυρας της Κριμαίας, που καταστράφηκε εν μέρει από μια έκρηξη που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο για την οποία η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο.
Η κυβέρνηση «ορίζει προθεσμία για το τέλος των κρατικών συμβολαίων για την εκτέλεση των εργασιών την 1η Ιουλίου 2023», αναφέρει ένα διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν.
Η γέφυρα της Κριμαίας, σύμβολο της προσάρτησης της ομώνυμης ουκρανικής χερσονήσου και κρίσιμης σημασίας για τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων που έχουν εμπλακεί στην Ουκρανία, καταστράφηκε εν μέρει από επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό, σύμφωνα με τη Μόσχα.
Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) δήλωσαν πως αυτή η «τρομοκρατική επίθεση» οργανώθηκε από τις ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, υποστηρίζοντας πως ένας πράκτορας του Κιέβου συντόνισε τη μεταφορά των εκρηκτικών διά μέσου πολλών χωρών και ήταν σε επαφή με διάφορους ενδιάμεσους.
Σε αντίποινα η Ρωσία εξαπέλυσε τη Δευτέρα και την Τρίτη μαζικούς βομβαρδισμούς σε όλη την Ουκρανία, θέτοντας κυρίως στο στόχαστρο μη στρατιωτικές ενεργειακές υποδομές, που προκάλεσαν πολλές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και υδροδότηση.
Προχθές, Τετάρτη, η FSB ανακοίνωσε ότι συνέλαβε οκτώ ανθρώπους, πέντε Ρώσους και τρεις Ουκρανούς και Αρμένιους πολίτες, που φέρονται ότι συμμετείχαν στην επίθεση αυτή.
Η οδική και σιδηροδρομική κυκλοφορία έχει επαναληφθεί ωστόσο εν μέρει εδώ και αρκετές ημέρες στη γέφυρα.