Το «καλάθι του νοικοκυριού» με τα προϊόντα βασικής ανάγκης στα οποία θα συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 2 Νοεμβρίου. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να έρθει η σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Οι 30 τελικές κατηγορίες που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν «κλειδώσει» με μικρές αλλαγές σε σχέση με τις πρώτες που είχαν δοθεί στα σούπερ μάρκετ: αλεύρι και όσπρια αντί για αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό. Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τη σειρά τους θα επιλέξουν τα τελικά 50 προϊόντα των κατηγοριών που θα μπουν στο «καλάθι», διαφορετικό για την καθεμία.
Όπως εξήγησε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν θα υπάρξει πλαφόν στα πόσα προϊόντα από αυτά θα μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές. Συνέστησε ωστόσο στους καταναλωτές να αγοράζουν τις ποσότητες που έχουν ανάγκη και ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα όπως την περίοδο της πανδημίας που κάποιοι αγόραζαν μεγάλες ποσότητες από αντισηπτικά, καθώς δεν υπάρχει ζήτημα ελλείψεων σε προϊόντα.
Αλλαγή της λίστας κάθε εβδομάδα
Πρόσθεσε παράλληλα ότι η λίστα με τα προϊόντα θα αλλάζει κάθε εβδομάδα ενώ το «καλάθι του νοικοκυριού» ως εργαλείο να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τις 30 Μαρτίου -βάσει της ρύθμισης- και θα παραταθεί στη συνέχεια για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο.
«Ελέγχουμε το περιθώριο κέρδους και στο καλάθι θα μπουν προϊόντα, κατ΄ ουσίαν «πολεμούν» τον δείκτη τιμών καταναλωτή» υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης σχετικά με τις τιμές στα συγκεκριμένα προϊόντα.
Οι καταναλωτές από την πλευρά τους θα ενημερώνονται για τη σχετική λίστα της κάθε αλυσίδας μέσω της πλατφόρμας e-καταναλωτής αλλά εφόσον τα σούπερ μάρκετ επιλέξουν θα φέρουν και ειδική σήμανση και μέσα στις επιχειρήσεις.
Το «καλάθι του νοικοκυριού» θα είναι υποχρεωτικό για όλες τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ με τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ αλλά προαιρετικά μπορούν να διαμορφώσουν και μικρότερες επιχειρήσεις. Αναμένεται μάλιστα να καθοριστούν και πρόστιμα για όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν τηρούν τα προβλεπόμενα της διάταξης.