Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Καλάθι του νοικοκυριού»: «Ναι» με… αστερίσκους από την αγορά του Ηρακλείου

Πρέπει να διαβάσετε

«Πρεμιέρα» σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο μπήκε στη ζωή των καταναλωτών,  με ορίζοντα παραμονής, τουλάχιστον κατά όσα έχουν αναφερθεί ως τώρα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και αν δεν υπάρξει νέα παράταση, το τέλος Μαρτίου 2023.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Πρώτη Θέση, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης, σημείωσε πως πρόκειται για μια παρέμβαση που βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση, όμως οι φορείς κρατούν… «μικρό καλάθι».

«Σε τελικό στάδιο αυτός που θα την πληρώσει θα είναι ο παραγωγός και ο μεταποιητής, γιατί το τελευταίο διάστημα με όλη τη διαδικασία που επικρατεί στο ενεργειακό κόστος και στα καύσιμα, οι πρώτες ύλες έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Οι άνθρωποι στους φούρνους, φτιάχνουν ψωμί και το χρηματοδοτούν για να το πάρουν οι πελάτες, γιατί διαφορετικά η τιμή θα ήταν διπλάσια απ’ότι σήμερα. Πρέπει να είμαστε λίγο επιφυλακτικοί, για να δούμε πως θα λειτουργήσει τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε ο κ. Λεκάκης.

Έρχεται και το «καλάθι του αρτοποιού» (;)

Στο ίδιο μήκος και ο αρτοποιός Δημήτρης Νικολιδάκης, λέγοντας πως η πρώτη εντύπωση «ήταν καλή». «Είναι καλό να ενημερώνονται οι πολίτες για τις τιμές, για να ξέρουν τι αγοράζουν. Κρατώ μια επιφύλαξη, για το τι πιέσεις θα δημιουργήσει στους παραγωγούς των προϊόντων, δηλαδή στον αρτοποιό, στον άνθρωπο που παράγει τις ντομάτες ή ακόμη και το λάδι».

Μάλιστα, ο κ. Νικολιδάκης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει και «καλάθι του αρτοποιού», λέγοντας πως θα βοηθούσε πολύ και τον κλάδο, τις δύσκολες αυτές εποχές, που όλοι βιώνουν.

«Το ψωμί που καταναλώνεται περισσότερο στην Ελλάδα είναι το χωριάτικο, που μπορεί ο καταναλωτής να το βρει από 1,10 – 1,40 ευρώ, αν βάλουμε μόνο το κόστος στο αλεύρι, που ευτυχώς η συμμετοχή του στο τελικό προϊόν δεν είναι στο 100%» σημείωσε ο κ. Νικολιδάκης ενώ πρόσθεσε πως φαίνεται να υπάρχει τον τελευταίο καιρό ένας μικρός περιορισμός από τους καταναλωτές, που φαίνεται να είναι πιο συγκρατημένοι στις αγορές τους.

«Τώρα πια οι άνθρωποι θα κρατήσουν το ψωμί και την επόμενη ημέρα, δεν θα το πετάξουν όπως παλαιότερα. Αυτό είναι κάτι που το θέλαμε και εμείς. Είμαστε περίπου 25 – 30% κάτω, στην κατανάλωση του ψωμιού» τόνισε.

Ο κ. Νικολιδάκης επεσήμανε πως όσον αφορά την κατανάλωση του ψωμιού, από τους πολίτες, υπάρχει πτώση της τάξεως του 25 – 30% ενώ την ίδια στιγμή, γίνονται προσπάθειες προκειμένου οι τιμές να μην πάρουν την… ανιούσα ενόψει Χριστουγέννων, σε μελομακάρονα και κουραμπιέδες. «Προσπαθούμε πολύ έστω να πάρουν μικρές αυξήσεις, που θα καλύψουν τα κόστη που έχουν διπλασιαστεί. Ο κόσμος θα ψωνίσει ότι θέλει, ότι χρειάζεται και δεν θέλουμε κανείς να στερηθεί τίποτα».

Κλείνοντας, ο κ. Νικολιδάκης αναφερόμενος στις ανατιμήσεις των υλικών, σημείωσε πως «σήμερα έδωσα σήμα να σταματήσει το σουσάμι στο ψωμί, διότι δεν μπορούμε να το υποστηρίξουμε πλέον. Από 1,20 ευρώ το κιλό, το παίρνουμε 3 ευρώ και εμείς δεν μπορούμε να λέμε «φέρτε κι άλλο». Πρέπει να μπει ένας τοίχος».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα