Σύμφωνα με τον ΟΗΕ το 2022, το 42% των οικιακών λυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υποβλήθηκε σε ασφαλή επεξεργασία πριν από την απόρριψη, με αποτέλεσμα περίπου 113 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα οικιακών λυμάτων διοχετεύθηκαν στο περιβάλλον με ανεπαρκή ή καθόλου επεξεργασία. Επιπλέον, καθημερινά το 80-90% των αστικών λυμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες απορρίπτεται απευθείας σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες θέτοντας σε κίνδυνο τη φύση, αλλά και τη δημόσια υγεία.
Το ζήτημα, επομένως, της διαχείρισης λυμάτων είναι σημαντικό και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις αρμόδιες αρχές. Οι παραδοσιακές μέθοδοι επεξεργασίας τους προβλέπουν τη χρήση ενέργειας και χημικών ουσιών, με οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τώρα, όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Σουλτάν Καμπούς του Σουλτανάτου του Ομάν προτείνουν μία βιώσιμη και οικονομική λύση: Τις καλαμιές.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Soil & Environmental Health οι υγρότοποι με καλαμιές μπορούν να αποτελέσουν μία πολύτιμη εναλλακτική, καθώς αποδείχθηκε ότι εφαρμόζουν φυσικές διεργασίες για την απομάκρυνση ρύπων και τη μείωση της λάσπης.
Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τα μικρόβια που είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση των ρύπων και τη σταθεροποίηση της οργανικής ύλης. Με τη συμβολή τους, οι καλαμιώνες έφτασαν σε ποσοστό 98% μείωσης του όγκου της λάσπης, με τη βέλτιστη απόδοση να παρατηρείται στα 100 kg/m2/έτος, αναδεικνύοντας τη βιωσιμότητά τους ως εργαλείο διαχείρισης της λυματολάσπης, ιδίως σε θερμά, ξηρά περιβάλλοντα.
«Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις δυνατότητες των καλαμιώνων στη βιώσιμη διαχείριση των λυμάτων. Αξιοποιώντας φυσικές διαδικασίες, οι καλαμιώνες προσφέρουν μια αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές μεθόδους», σημείωσε ο Ντάνιελ Μενέντεζ Μπλκαμπερν, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
«Με την αξιοποίηση των φυσικών διεργασιών, τα καλάμια παρέχουν μια αποτελεσματική, φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για εφαρμογές στον πραγματικό κόσμο», πρόσθεσε.
Ελαχιστοποιώντας τη χρήση χημικών ουσιών και ενέργειας, οι καλαμιώνες συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του κλίματος και στη διατήρηση του περιβάλλοντος, συμπληρώνουν οι ερευνητές.
Όπως εξηγούν, στο μέλλον θα βασιστούν σε αυτά τα ευρήματα για να διερευνήσουν νέες προσεγγίσεις για την απομάκρυνση των ρύπων στα συστήματα επεξεργασίας λυματολάσπης, προωθώντας τις προσπάθειες διαχείρισης των λυμάτων και της διατήρησης του περιβάλλοντος.
Πιο συγκεκριμένα, θα αναζητηθούν ανάλογοι μηχανισμοί σε διαφορετικά είδη φυτών, θα δοκιμαστεί η συμπεριφορά τους σε υψηλότερο ποσοστό λάσπης και θα αναζητηθούν απαντήσεις για τον ρόλο των μυκήτων στις καλαμιές, καθώς και οι αντιδράσεις τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.