Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
17.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καιρίδης: Ανησυχία για νέο κύμα μεταναστών από τα 2,5 εκατ. της Γάζας

Πρέπει να διαβάσετε

Σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές στην Ελλάδα μετά τις εξελίξεις στο Ισραήλ, με την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ να αξιολογούν κάθε πιθανή πληροφορία που υπάρχει, όπως επανέλαβε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης.

Ο κ. Καιρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», τόνισε: «Προβληματίζει το ενδεχόμενο μιας συνολικής αποσταθεροποίησης στη Μέση Ανατολή, αλλά ιδιαίτερα προβληματίζουν οι αντι-δυτικές θέσεις της γειτονικής μας Τουρκίας».

«Ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα θα προκαλέσει μεταναστευτικά κύματα»

Αναφερόμενος στα μεταναστευτικά κύματα, τόνισε πως μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα θα προκαλέσει κάτι τέτοιο, ενώ, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, σημείωσε πως οι ροές έχουν μειωθεί τις τελευταίες 15 ημέρες. Επίσης, ενώ στις δομές όλης της χώρας παρατηρείται ηρεμία, υπάρχουν αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τόνισε ο Δ. Καιρίδης.

«Είμαστε σε απόλυτη επιφυλακή, οι Ελληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς»
Πιο αναλυτικά, ο κ. Καιρίδης υπογράμμισε: «Όλη η Ευρώπη είναι ανήσυχη με αυτό που γίνεται εκεί και με την πιθανότητα περαιτέρω ανάφλεξης. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά στη Μέση Ανατολή. Έχουμε μια ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης. Εμείς βρισκόμαστε σε απόλυτη επιφυλακή. Ο ελληνικός λαός πρέπει να αισθάνεται απόλυτη ασφάλεια. Οι δυνάμεις ασφαλείας πληροφοριών κάνουν το καθήκον τους».

Και πρόσθεσε: «Προς το παρόν έχουμε μείωση των ροών. Να πούμε ότι τις τελευταίες 15 μέρες έχει συμβάλει και η συνεννόηση με την Τουρκία, αλλά και το ότι το Λιμενικό έχει ενισχυθεί με επιπλέον σκάφη, τώρα που τελείωσε η τουριστική σεζόν και μπορούν και απελευθερώνονται δυνάμεις από τις υπόλοιπες θάλασσές μας προς το Ανατολικό Αιγαίο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δεν θα προκαλέσει κύματα, ιδίως αν αυτό συνοδευτεί και με αναταραχή στη Δυτική Όχθη, στον Λίβανο κ.λπ.».

Επιπλέον μέτρα στην Ελλάδα

Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα πάρει επιπλέον μέτρα, τόνισε: «Παντού. Και στα σύνορα, στα αεροδρόμια, στη θάλασσα, στον Έβρο. Στις 23 Οκτωβρίου θα πάω στην Τουρκία για να συναντήσω τον ομόλογό μου, τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να συντονιστούμε ακόμα περισσότερο. Ήδη υπάρχει μια πρώτη συνεννόηση».

«Προτεραιότητα να διαφυλάξουμε την ελληνοτουρκική προσέγγιση»

Για τη στάση της Τουρκίας ανέφερε πως «μας προβληματίζει το ότι η Τουρκία παίρνει θέσεις αντι-δυτικές και η προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε την ελληνοτουρκική προσέγγιση από την ευρύτερη γεωστρατηγική επιδείνωση. Η συμφωνία του 2016, η οποία δεν τηρείται σήμερα με ευθύνη και της Τουρκίας κατ’ εξοχήν, είναι μια βάση η οποία δεν μπορεί να αλλάξει εύκολα, διότι θα χρειαστεί η συμφωνία 27 χωρών της Ένωσης, και είδατε τα προβλήματα που έχουμε και στο σύμφωνο μετανάστευσης για να συμφωνήσουν Πολωνία, Ουγγαρία. Ακόμα και για την ανθρωπιστική βοήθεια έγινε μπάχαλο, που δείχνει και την αμηχανία και τα προβλήματα συντονισμού που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει τρόπος και λόγος να τα κρύψουμε, αλλά η συμφωνία αποτελεί μια βάση. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα παίρνει πρωτοβουλία διότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος, κι αυτό το νόημα έχουν μέσα στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο οι ελληνικές επαφές που γίνονται και σε ανώτατο επίπεδο Μητσοτάκη – Ερντογάν, και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, και σε επίπεδο της μετανάστευσης».

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία»

Απαντώντας στο σενάριο που θέλει η κλιμακούμενη σύγκρουση Ερντογάν με τη Δύση να οδηγήσει στο άνοιγμα των συνόρων, υποστήριξε: «Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις, αλλά, προφανώς, όλα τα ενδεχόμενα υπάρχουν. Πολλά θα εξαρτηθούν με το τι θα γίνει επί του πεδίου επί του εδάφους. Έχουμε ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Έχουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, το οποίο είναι αναφαίρετο και απολύτως κατοχυρωμένο και εμείς το λέμε σαν επίσημη ελληνική πλευρά. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως το λένε και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες κ.λπ. Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό που δεν πρέπει να έχουμε είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Την ώρα που πέρασε το πρώτο κύμα της μεγάλης οργής και πρέπει να μιλήσουμε και πολιτικά, είναι όλη αυτή η βία εάν θα συνοδευθεί και από ένα πολιτικό πλαίσιο. Διότι από μόνη της η βία -το ξέρουμε αυτό στα 75 χρόνια της ισραηλινής σύγκρουσης, από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948 μέχρι σήμερα, δεν αποτελεί λύση. Όλη αυτή η τραγωδία που ζήσαμε την εβδομάδα που πέρασε μπορεί να φέρει μια σταθερότητα και μια συνύπαρξη, ή θα αποσταθεροποιήσει περαιτέρω μια ήδη επιβαρυμένη και εξαιρετικά επιβαρυμένη περιοχή, που είναι η Μέση Ανατολή. Διότι η ισορροπία στην Αίγυπτο δεν είναι δεδομένη, ο Λίβανος τελεί υπό κατάρρευση, η Δυτική Όχθη έχει τα δικά της προβλήματα με μια πολύ εξασθενημένη Παλαιστινιακή Αρχή και οι διάφοροι εχθροί της σταθερότητας στα ανατολικότερα Τεχεράνη κ.λπ. καραδοκούν. Άρα, υποχρέωση ημών των δυνάμεων της ειρήνης και της σταθερότητας είναι να βοηθήσουμε όλο αυτό το κακό να οδηγήσει σε κάτι και όχι σε ένα μεγαλύτερο κακό».

«Ήσυχες οι δομές μεταναστών στην Ελλάδα»

Για αυξημένη κινητικότητα στις δομές μεταναστών, κοινότητες και παράνομα τεμένη ανέφερε: «Κυκλοφόρησε ένα βίντεο το περασμένο Σάββατο για κάποιους πανηγυρισμούς κάποιων Παλαιστινίων στη Σάμο, από ένα ακροδεξιό σάιτ στην Ουγγαρία για συγκεκριμένους λόγους. Κάποιοι θέλουν να επιτείνουν την ένταση και την ανησυχία. Οι δομές όλες είναι απολύτως ήσυχες. Υπάρχουν, προφανώς, αυξημένα μέτρα ασφαλείας και με το υπάρχον προσωπικό και με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Να το πούμε αυτό: Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την ΕΛ.ΑΣ. Δεν αφορά μόνο τον παλαιστινιακό πληθυσμό που έχουμε, υπάρχουν και άλλοι Άραβες, Σύροι κ.λπ. Προφανώς, αυτό αφορά και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία να δείτε τι γίνεται, και στη Γερμανία, στο Βέλγιο».

«Οι Παρασκευές που θα έρχονται θα χρήζουν προσοχής στην Ευρώπη»

Επιπλέον, ο κ. Καιρίδης πρόσθεσε πως «η Παρασκευή είναι η ιερή μέρα των μουσουλμάνων. Είναι ημέρα προσευχής και την εργαλειοποιεί, τη χρησιμοποιεί με τον πιο χυδαίο τρόπο η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς. Είναι μέρα δύσκολη και φοβάμαι ότι οι Παρασκευές που θα έρχονται συνολικά στην Ευρώπη θα χρήζουν προσοχής».

Για το εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα φύλαξης σε στόχους της χώρας, ο υπουργός Μετανάστευσης τόνισε: «Λαμβάνονται. Οι μυστικές υπηρεσίες, οι αστυνομικές, και αυτό το νόημα είχαν βέβαια ο καλύτερος συντονισμός και η χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Παρακολουθούμε το Διαδίκτυο. Υπάρχουν μηνύματα μίσους».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα