Ένα πρωτοπόρο για την Ευρώπη project υλοποιούν επιστημονικά ιδρύματα της χώρας επιχειρώντας να αξιοποιήσουν υδατικά απόβλητα και να τα μετατρέψουν σε πολύτιμους πόρους και πρώτη ύλη.
Για το καινοτόμο και ενεργειακά αυτόνομο σύστημα αειφόρου διαχείρισης των υδατικών αποβλήτων και επαναχρησιμοποίησης του νερού, μίλησε στην εκπομπή De Facto της Tηλεόρασης CRETA ο διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του «Δημόκριτου» Πολύκαρπος Φαλάρας.
Αναφερόμενος στις καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού που προτείνει το έργο LIFE PureAgroH2O, δήλωσε πως «το έργο συνδυάζει στην εφαρμογή του τις τεχνολογίες της νανοδιήθησης και της φωτοκατάλυσης. Αποτελεί την πρώτη προσπάθεια επίδειξης της νέας τεχνολογίας και της εφαρμογής της στην αγροβιομηχανία».
Η επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων στην αγροβιομηχανία είναι κομβικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος. Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μία προσπάθεια να μπει «φρένο» στις παλαιωμένες μεθόδους επεξεργασίας αποβλήτων και να αντιμετωπιστεί το απόβλητο ως πρώτη ύλη.
«Πρόκειται για μία τεχνολογία αιχμής. Μεταξύ άλλων μπορεί να γίνει καθαρισμός του νερού από τα φυτοφάρμακα και το ίδιο νερό να επαναχρησιμοποιηθεί. Έχουμε προγραμματίσει νέες προτάσεις επίδειξης, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ελπίζουμε με σκληρή και ουσιαστική προσπάθεια να μπορέσουμε να δώσουμε πρακτικές λύσεις στο πρόβλημα του καθαρισμού του νερού», πρόσθεσε ο κ.Φαλάρας.
Πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα που στοχεύει στη βιωσιμότητα και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιείται ανάπτυξη και πιλοτική χρήση μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας καθαρισμού υδατικών αποβλήτων σε βιομηχανική κλίμακα, η οποία έχει απώτερο σκοπό την ευρεία αξιοποίησή της από τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και από άλλους σημαντικούς παραγωγικούς κλάδους, όπως ο τουρισμός. Καρδιά αυτής της τεχνολογίας είναι ο καινοτόμος αντιδραστήρας, ο οποίος αναμένεται να προσφέρει μείωση των αποβλήτων κατά 95%.
Σωτήρης Μεταξάς