Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2025
6.6 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Καφές: Πότε ακυρώνονται τα οφέλη του για την υγεία – Τι να κάνετε

Πρέπει να διαβάσετε

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι πίνουν τακτικά καφέ, παίρνουν λιγότερο βάρος καθώς μεγαλώνουν, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Η καφεΐνη και οι φυτικές ενώσεις που περιέχονται στον καφέ, μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή που συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη εξέτασε την κατανάλωση καφέ από σχεδόν 290.000 ανθρώπους. Περίπου 13.000 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τον καφέ σκέτο, είχαν 10% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 για κάθε φλιτζάνι που κατανάλωναν καθημερινά.

Το όφελος ήταν περίπου το ίδιο και για όσους πρόσθεταν γάλα στον καφέ τους.

Όσοι όμως πρόσθεταν ζάχαρη, είδαν το όφελος να μειώνεται στο μισό: O κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν μόνο 5% χαμηλότερος για κάθε φλιτζάνι καφέ.

Αυτό ίσχυε για όσους πρόσθεταν κατά μέσο όρο ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη στον καφέ τους.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η προσθήκη τεχνητών γλυκαντικών στον καφέ επηρεάζει την προστατευτική επίδρασή του έναντι του διαβήτη τύπου 2.

Η μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 ανά φλιτζάνι ήταν μόνο 7%.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Matthias Henn, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Η κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη, αλλά η προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών μειώνει σημαντικά αυτά τα οφέλη. Αυτές οι διαφορές στα πρότυπα κατανάλωσης παρείχαν βασικές πληροφορίες για τις πιθανές επιπτώσεις του καφέ στην υγεία. Για να μεγιστοποιήσετε τις επιδράσεις του καφέ στην υγεία, εξετάστε το ενδεχόμενο να παραλείψετε τη ζάχαρη ή οποιοδήποτε τεχνητό γλυκαντικό».

Οι ερευνητές εξέτασαν γυναίκες και άνδρες επαγγελματίες υγείας που συμμετείχαν σε τρεις μεγάλες αμερικανικές μελέτες για την υγεία.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την κατανάλωση καφέ κάθε τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο ενός διατροφικού ερωτηματολογίου.

Έδιναν στοιχεία για τη υγεία τους, συμπεριλαμβανομένου του αν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2, κάθε δύο χρόνια.

Στη διάρκεια των 34 ετών παρακολούθησης, 13.281 άτομα εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη είχε ως στόχο να κατανοήσει εάν τα πρόσθετα στον καφέ -ζάχαρη, γάλα, τεχνητά γλυκαντικά και υποκατάστατα γάλακτος- μείωναν την προστασία από τον διαβήτη τύπου 2 που φαίνεται να παρέχει ο καφές.

Έως και το 60% των συμμετεχόντων στις τρεις μελέτες που εξετάστηκαν, έβαζαν κάποιο πρόσθετο στον καφέ τους, ενώ το 42% πρόσθεταν ζάχαρη.

Η προσθήκη γάλακτος στον καφέ δεν βρέθηκε να έχει καμία επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τα τεχνητά λευκαντικά δεν είχαν σημαντική επίδραση, αν και αυτό μπορεί να μην έγινε αντιληπτό επειδή δεν τα χρησιμοποιούσε στατιστικά σημαντικός αριθμός, ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί σαφής σχέση με τον διαβήτη.

Κάθε φλιτζάνι καφέ που καταναλωνόταν καθημερινά, με καφεΐνη ή χωρίς, μείωνε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 10%, αφού λήφθηκαν υπόψη παράγοντες, όπως η σωματική δραστηριότητα, η καθιστική συμπεριφορά και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Το 10% μειώθηκε «σημαντικά» σε 5% με την προσθήκη ζάχαρης, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν στοιχεία για όσους πρόσθεταν τρία ή περισσότερα κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη σε ένα φλιτζάνι καφέ, επειδή η μελέτη τους στόχευε άτομα που προσθέτουν «μέτρια ποσότητα» έξτρα συστατικών στον καφέ τους.

ΠηγήONMED

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα