Σε κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα το πρωί οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου διαμαρτυρόμενοι για τη διαρκή υποβάθμιση του μοναδικού νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού. Οι ελλείψεις προσωπικού έχουν ως αποτέλεσμα την οριακή λειτουργία του νοσοκομείου ενώ οι φόβοι για σοβαρές απώλειες ειδικευόμενων και αγροτικών γιατρών θα συρρικνώσουν περαιτέρω τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας.
Σύμφωνα με τα «Ρεθεμνιωτικά Νέα» Γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι αντιδρούν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με αποκορύφωμα το έγγραφο της Ιατρικής Υπηρεσίας σύμφωνα με το οποίο καλούνται να εφημερεύουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ιατροί του παθολογικού τομέα, όπως νεφρολόγοι, γαστρεντερολόγοι και νευρολόγοι, όταν δεν υπάρχει ειδικευμένος ή έμπειρος αγροτικός γιατρός.
Σήμερα οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου ενώνοντας τις φωνές διαμαρτυρίας τους αντιδρώντας στην περαιτέρω υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Αναφερόμενος στο τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, Γιάννης Σαριδάκης, ανέφερε:
«Η κατρακύλα του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχει τελειωμό. Όπως είχαμε πει παλαιότερα, λόγω των άθλιων συνθηκών εργασίας, σύντομα δεν θα έχουμε ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς οι οποίοι κάλυπταν ζωτικές ανάγκες του νοσοκομείου, παρά τη μικρή τους εμπειρία. Έχουμε φτάσει αυτήν τη στιγμή στο σημείο να έχουμε από ελάχιστους έως καθόλου ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς, με αποτέλεσμα αν δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που επίσης έχει λιγοστούς ειδικούς που τρέχουν και δεν φτάνουν, σε τέτοιο σημείο που να μην μπορεί να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές ανάγκες των πολιτών. Η λύση που επιχειρήθηκε να δοθεί από την Ιατρική Υπηρεσία ήταν η εφημέρευση των ειδικών του παθολογικού τομέα, δηλαδή του νεφρολόγου, του νευρολόγου, του γαστρεντερολόγου στη θέση του ειδικευόμενου στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Αυτό σημαίνει σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Κάθε φορά κάνουμε ένα βήμα πίσω στα θέματα της ποιότητας λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό. Υπηρετούσαμε στις κλινικές κόβιντ χωρίς να υπάρχουν αντίστοιχες ειδικότητες, έκαναν υπερπροσπάθειες οι συνάδελφοι, άσχετοι με το αντικείμενο, για να καλύψουν τις ανάγκες στο νοσοκομείο. Εξαναγκαστήκαμε να κάνουμε διακομιδές διασωληνωμένων βαρέως πασχόντων ασθενών, παρά του ότι δεν είμαστε εκπαιδευμένοι, γεγονός που δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στις διακομιδές, σοβαρότατο στρες στους συναδέλφους και σοβαρότατους κινδύνους για τον ασθενή που διακομίζεται. Αυτήν τη στιγμή, πέρα από όλα τα άλλα, ζητείται από τον γιατρό που έχει τριάντα χρόνια υπηρεσία στην πλάτη και έχει δώσει και τη ζωή του για αυτό το νοσοκομείο, να ξανά έρθει στη θέση του ειδικευόμενου, και εκτός από όλα τα άλλα να υπηρετεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών ως αγροτικός. Αυτά είναι αδιανόητα γιατί θα τα ακολουθήσει η γνωστή εφημερία τομέα, που για τον πολύ κόσμο που δεν γνωρίζει σημαίνει ότι θα εφημερεύει ο γαστρεντερολόγος για τα καρδιολογικά περιστατικά και ο νευρολόγος για τα γαστρεντερολογικά. Μια ακραία περίπτωση, αλλά μπορεί να συμβεί, ο οφθαλμίατρος για τα μαιευτικά. Αυτά τα πράγματα μπορεί να ακούγονται εξωπραγματικά, όμως έχουμε ζήσει πολλά που ακούγονται εξωπραγματικά στην πράξη, λόγω της σοβαρής υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτήν τη στιγμή βασική μας πληγή είναι η απώλεια των νέων γιατρών, γι’ αυτό δημιουργείται και το τόσο σοβαρό πρόβλημα στο νοσοκομείο, γιατί πάντα τα νοσοκομεία στηρίζονταν περισσότερο στους αγροτικούς και τους ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι έχουν εκλείψει. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο τώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο, αλλά ότι δεν έχουμε και κανέναν μέλλον. Διότι χωρίς νέους γιατρούς δεν μπορεί να υπάρξει δημόσιο σύστημα υγείας».
Σύμφωνα με τον κ Σαριδάκη αν δεν υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας τότε τις επιπτώσεις θα τις επωμιστούν οι ίδιοι οι υγειονομικοί: «Κάτω από αυτές τις συνθήκες, εάν δεν υπάρξει άμεσα μια κίνηση θετικού ηλεκτροσόκ στο δημόσιο σύστημα υγείας, που αυτό σημαίνει άμεσες προσλήψεις με ποιοτικά κίνητρα, με αυξημένους μισθούς ούτως ώστε να μπορούμε να προσεγγίσουμε νέους συναδέλφους, θα υπάρξει σοβαρότατο τίμημα για τον πληθυσμό, διότι ό,τι έχει απομείνει όρθιο θα καταρρεύσει και οι ασθενείς δεν θα έχουν που να απευθυνθούν στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν» σημείωσε.
Από την πλευρά της η παιδίατρος Πελαγία Νεονάκη, τόνισε: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η δουλειά μας ευτελίζεται όλο και περισσότερο και μαζί με αυτήν ευτελίζονται και οι υπηρεσίες υγείας που παρέχουμε στον κόσμο. Ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει και να αντιδράσει. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε εφημερίες τομέα στα επείγοντα του νοσοκομείο, και αυτό γιατί έχουν αποχωρήσει πολλοί συνάδελφοι, και ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι αγροτικοί. Αυτό είναι άλλη μια υποχώρηση, που όμως δεν βγάζει κάπου, δεν έχει προοπτική, είναι λύση μπαλώματος όπως και όλες οι άλλες. Ουσιαστικά μετατρέπει το νοσοκομείο σε ένα διακομιστικό κέντρο ή κέντρο υγείας. Αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε για έναν ολόκληρο νομό. Σίγουρα χρειάζεται το νοσοκομείο, σίγουρα χρειάζεται ποιοτική και δωρεάν υγεία για τον κόσμο. Καλούμε και τον κόσμο να συμπαρασταθεί, γιατί αυτός είναι ο αποδέκτης των υπηρεσιών υγείας».
Στη κινητοποίηση συμμετείχαν και μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζουν τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών.
Την στήριξη του στον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, εκφράζει με ανακοίνωση του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου.
Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα που αφορούν το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου και την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και ειδικά της Παθολογικής Κλινικής, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρεθύμνου δηλώνει τη διαρκή υποστήριξή του στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων μας.
Ως Υγειονομικός Φορέας είμαστε στο πλευρό των ιατρών και νοσηλευτών με μοναδικό γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας που εγγυάται ένα ισχυρό και όχι αποδυναμωμένο και υποστελεχωμένο Ε.Σ.Υ.
Απευθύνουμε έκκληση σε κάθε Δημόσια Αρχή, σε κάθε Επαγγελματικό Φορέα, σε κάθε πολίτη, να στηρίξουμε ισχυρά όλοι μαζί την άμεση και ουσιαστική εξεύρεση εφαρμοστέων λύσεων».
Ο Νίκος Μανουσάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος σε δήλωση του ανέφερε:
«Οι συνέπειες από την αντιλαϊκή και την αντί υγειονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα είναι τραγικές για όλη την Ελλάδα, την Κρήτη και συγκεκριμένα για το Ρέθυμνο με τα τόσα προβλήματα που έχει το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα στην περιοχή μας. Ο αγώνας αυτός πρέπει να βρει συμπαραστάτες όλους τους Ρεθεμνιώτες, οι οποίοι θα πρέπει στη συνέχεια να ξηλωθούν αρκετά με το κομπόδεμά τους στην ιδιωτική υγεία που σιγά-σιγά παίρνει χώρο ό,τι αφήνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Ο στόχος τους είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση και πρέπει να βρει απέναντί της τον Ρεθεμνιώτικο λαό, τα λαϊκά στρώματα, τα σωματεία, τους συλλόγους, ένας αγώνας καθολικός. Δεν πρέπει να λείψει κανένας».