Επανέρχεται στο κρίσιμο ζήτημα κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στην Π.Ε. Ηρακλείου ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, καταθέτοντας Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρεται στην πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη της προετοιμασίας της αντιπλημμυρικής προστασίας της Κρήτης και σε δήλωσή του τονίζει: «Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων στον ελλαδικό χώρο είναι αυξημένη. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν αστειεύεται. Η ανομβρία, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι έντονες καταιγίδες και ως φυσικό επακόλουθο οι πλημμύρες έχουν πλήξει και την Κρήτη προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Η αναγκαιότητα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Κρήτης δε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο, η όποια θωράκιση «τινάζεται στον αέρα» χωρίς την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, η οποία φαίνεται να απουσιάζει, για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων.».
Με την Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται ότι οι πλημμύρες είναι οι πιο συχνές και πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές, σε συνδυασμό με το ότι μέσω της χρηματοδότησης και της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων σε προληπτικό επίπεδο, οι καταστροφικές τους συνέπειες μπορούν να μετριαστούν. Με αυτά τα δεδομένα, ζητούνται απαντήσεις σχετικά με το εάν για ποια έργα της Περιφέρειας Κρήτης θα εγκριθεί η αίτηση χρηματοδότησης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ποια είναι η χρηματοδοτική ενίσχυση που έχει χορηγηθεί για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης κατά το τρέχον έτος και τι ποσό έχει προϋπολογισθεί για το 2025.
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό
Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Θέμα: «Απαραίτητη η άμεση χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου-Κρήτης».
Τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων στον ελλαδικό χώρο είναι αυξημένη. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και δεν αστειεύεται. Η ανομβρία, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι έντονες καταιγίδες και ως φυσικό επακόλουθο οι πλημμύρες έχουν πλήξει και την Κρήτη προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές. Η αναγκαιότητα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Κρήτης δε μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο, η όποια θωράκιση «τινάζεται στον αέρα» χωρίς την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης, η οποία φαίνεται να απουσιάζει, για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων.
Πιο συγκεκριμένα, στις 26 Νοεμβρίου του 2024 πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης ευρεία σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την έναρξη της προετοιμασίας της αντιπλημμυρικής προστασίας της Κρήτης. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι τοπικές και Περιφερειακές Αρχές στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης, την οποία χαρακτήρισε απρόβλεπτη και αιφνίδια. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τραγικές πλημμύρες στη Βαλένθια που δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνάντησης εργασίας ανέφερε ότι: «Δεν είναι δυνατόν να ζητείται πάντα να έχουμε εμείς την ευθύνη, να μεταφέρονται οι αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος, χωρίς όμως να μεταφέρονται οι πόροι» και υπογράμμισε την ανάγκη να διατεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης με ειδική αναφορά στην αναγκαιότητα χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιπλημμυρική προστασία του νησιού. Περαιτέρω, σημείωσε πως οι δράσεις αντιπλημμυρικής προστασίας γίνονται «εκ των ενόντων» αφού δεν έχουν δοθεί τη φετινή χρονιά χρηματοδοτήσεις. Τέλος, αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία υπάρχουν ώριμες μελέτες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με δεδομένα τα ανωτέρω, το ότι οι πλημμύρες είναι οι πιο συχνές και πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές σε συνδυασμό με το ότι μέσω της χρηματοδότησης και της κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων σε προληπτικό επίπεδο οι καταστροφικές τους συνέπειες μπορούν να μετριαστούν ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
- Προτίθεστε να εγκρίνετε την αίτηση χρηματοδότησης μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων της Περιφέρειας Κρήτης προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων; Ποια συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα αφορά η αίτηση και ποιο είναι το ύψος της αιτούμενης χρηματοδότησης;
- Ποια είναι η χρηματοδοτική ενίσχυση που έχει χορηγηθεί για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης κατά το τρέχον έτος και τι ποσό έχει προϋπολογισθεί για το 2025;