Η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού για την Κύρωση της Συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ της Ελλάδας και του Άγιου Μαρίνου, προχωρώντας σε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης στον ελληνικό τουρισμό.
Η κα Σπυριδάκη επεσήμανε ότι παρά τα θετικά οικονομικά μεγέθη, η συνολική εικόνα παρουσιάζει ανησυχητικές ενδείξεις: «Από τη μια, ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων. Από την άλλη, μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης. Από το 2022 παρατηρείται σταθερή φθίνουσα πορεία – φέτος η πτώση φτάνει το 5,1%. Και αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο “των ποσοτικών ρεκόρ” έχει ξεπεράσει τα όριά του. Χρειαζόμαστε μια σοβαρή στροφή στην ποιότητα».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Βουλευτής Λασιθίου στην Κρήτη, έναν από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας: «Ποια είναι η στρατηγική σας για την Κρήτη; Για ένα νησί που το 2024 τα δύο μεγάλα της αεροδρόμια δέχτηκαν πάνω από 5,3 εκατομμύρια επισκέπτες; Ένα νησί που ήταν πρώτο σε τουριστικές εισπράξεις με πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, με πάνω από 1.600 ξενοδοχεία και σχεδόν 200.000 κλίνες. Κι όμως, πίσω από αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα, κρύβεται μια καθημερινότητα γεμάτη αντιφάσεις».
Παράλληλα, η Βουλευτής Λασιθίου και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, ανέδειξε τις σοβαρές ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές, οι οποίες υπονομεύουν τη βιωσιμότητα του τουριστικού μοντέλου και την ποιότητα ζωής των κατοίκων: «Κι όμως, πίσω από αυτά τα εντυπωσιακά νούμερα, κρύβεται μια καθημερινότητα γεμάτη αντιφάσεις. Ένας ΒΟΑΚ που καρκινοβατεί και στοιχίζει ζωές – μόλις χθες μάλιστα στο Λασίθι χάθηκε ένας 19χρονος στο ύψος της Γέφυρας Φρουζή. Ένας ΝΟΑΚ που δεν υπάρχει πουθενά στις προτεραιότητές σας. Δομές υγείας που υπολειτουργούν, Δήμοι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω λειψυδρίας, καθαριότητα που δε λειτουργεί λόγω υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των Δήμων. Ένα αεροδρόμιο Ηρακλείου που δεν τιμά τους επισκέπτες του. Και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι; Όμορφο σχέδιο στα χαρτιά – αλλά χωρίς δρόμους, ύδρευση, σύνδεση με την κοινωνία που θα το φιλοξενήσει».
Η κα Σπυριδάκη δεν παρέλειψε να ασκήσει δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση, αναδεικνύοντας τις ορατές πλέον συνέπειες της έλλειψης στρατηγικής και υποδομών για την προστασία των τουριστικών περιοχών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κάνοντας ειδική αναφορά στα νησιά της Πάρου και της Μυκόνου: «Το είδαμε άλλωστε πρόσφατα, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα στα νησιά μας. Ποια ήταν η ανταποδοτικότητα του τουρισμού και του Κράτους στην Πάρο και στη Μύκονο; Λάσπες υποσχέσεων και μηδέν αντιπλημμυρικά έργα – όταν ένα ολόκληρο Ταμείο Ανάκαμψης έμεινε μια αναξιοποίητη ευκαιρία για την πραγματική ανθεκτικότητα των προορισμών μας, εκείνων που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας»
Στη συνέχεια, στο επίκεντρο της τοποθέτησής της βρέθηκε και το ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό χωρίς να έχουμε στο μυαλό μας τους ανθρώπους που τον στηρίζουν καθημερινά. Με πάνω από 80.000 κενές θέσεις και τις επαναπροσλήψεις να έχουν μειωθεί κατά 10%, ποιος θα υποδεχτεί τον επισκέπτη; Αν δεν επενδύσουμε σοβαρά στο ανθρώπινο δυναμικό, αν δεν του προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες, προοπτική και κίνητρα, τότε ολόκληρη η τουριστική μας στρατηγική παραμένει στον αέρα»
Παράλληλα, υπογράμμισε τις διαχρονικές ελλείψεις στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς επίσης και στον εμπαιγμό που βιώνουν οι εργαζόμενοι του τουρισμού: «Οι ΑΣΤΕ λειτουργούν με ελλείψεις σε αίθουσες και προσωπικό, οι ΣΑΕΚ Τουρισμού δεν έχουν καν τα βασικά – εργαστήρια, εξοπλισμό, σταθερούς εκπαιδευτές. Και την ίδια ώρα, το Υπουργείο Εργασίας γυρνά την πλάτη στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, με επίδομα ανεργίας σε επίπεδα μνημονίου με την εμμονική μη παροχή του ΕΦΑΠΑΞ στην 20ετία και τις εποχικά εργαζόμενες γυναίκες εκτός επιδόματος μητρότητας. Πώς να εμπνεύσεις νέους να μπουν στον κλάδο, όταν το μόνο που βλέπουν είναι απαξίωση αντί για προοπτική;».
Κλείνοντας, η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ και Τομεάρχης Τουρισμού, κα Κατερίνα Σπυριδάκη, ανέδειξε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία για τον τουρισμό: «Ο τουρισμός μας πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από ένας ισχυρός οικονομικός τομέας – πρέπει να είναι εργαλείο ενδυνάμωσης των τοπικών κοινωνιών, μοχλός περιφερειακής ανάπτυξης, καταλύτης μεταμόρφωσης. Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα: Η σύναψη ενός νέου κοινωνικού και αναπτυξιακού συμβολαίου για τον τουρισμό – κι εμείς οφείλουμε να το κερδίσουμε»