Κ. Λαγουβάρδος: «Φθινοπωρινός θερμοκρασιακά ο φετινός Μάιος στην Κρήτη»

Πρέπει να διαβάσετε

Αν και το φετινό Μάιο στην Κρήτη, θα έχουμε να το θυμόμαστε ως το μήνα που άλλαξε εποχή και μεταφέρθηκε στο … φθινόπωρο, δε «μένει στην ιστορία» ως ένας από τους πιο βροχερούς, μολονότι η αστάθεια ήταν το κύριο χαρακτηριστικό του. Καταγράφεται όμως ως ένας κρύος Μάιος, με τις θερμοκρασίες κατά βάση να είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

«Σε κάποιους μετεωρολογικούς σταθμούς όπως στο Τζερμιάδο ή στα Ανώγεια είχαμε 9-10 μέρες βροχής, χωρίς όμως να αποτελεί ρεκόρ. Είχαμε χρονιά όπως το 2016 με λίγο μεγαλύτερο όγκο βροχής. Αν κοιτάξει κανείς τα τελευταία 15 χρόνια που έχουμε πολλά στοιχεία από πολλούς σταθμούς, βλέπουμε ότι υπάρχουν 3, 4 χρόνια που είχαμε επίσης πολλές βροχές, επομένως δεν είναι κάτι σπάνιο για το μήνα. Αναφορικά με τη θερμοκρασία, είμαστε κάτω από τα κανονικά της τελευταίας δεκαετίας, 1-2 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές. Σε συνέχεια του κρύου σχετικά Απριλίου κι ο Μάιος ήταν ένας κρύος μήνας, σχετικά με τις κανονικές τιμές. Αυτό ισχύει και για την Κρήτη» δήλωσε στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη ο Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος εξήγησε πως τα παραπάνω στοιχεία δεν προκαλούν προβληματισμό, καθώς κανονικότητα για έναν ανοιξιάτικο μήνα είναι η εκδήλωση πολλών φαινομένων, όπως βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις, κεραυνική δραστηριότητα, η μεταφορά αφρικανικής σκόνης  κι όχι ο καύσωνας που είχε επικρατήσει να εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια. «Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είναι κάτι το οποίο είναι τελείως αφύσικο».

Παράλληλα, ο κ. Λαγουβάρδος πρόσθεσε: «Δε μας ανησυχεί τόσο αν ένας μήνας είναι κρύος ή πολύ ζεστός. Αυτό που μας ανησυχεί πάντα είναι να βλέπουμε πολλούς μήνες να έχουν συγκεκριμένο πρότυπο κι αυτό που βλέπω είναι ότι δυστυχώς οι περισσότεροι μήνες είναι πάνω από τις κανονικές τιμές, με θερμοκρασίες που είναι λίγο έως πολύ παραπάνω. Κι αν πάμε και κοιτάξουμε και τις τάσεις που επικρατούν τα τελευταία 10-20 χρόνια, δυστυχώς διαπιστώνουμε παντού, δηλαδή και στην Κρήτη, άνοδο της θερμοκρασίας. Μια άνοδος που ξεπερνάει τον ένα βαθμό. Η Ευρώπη γενικά ζεσταίνεται. Παντού είναι ανησυχητικό, γιατί αυτή η αύξηση θερμοκρασίας έχει συμβεί σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Κατά τα τελευταία 20- 30 έτη, έχουμε φτάσει να έχουμε διαφορές 1-1,5 βαθμό πάνω από τα κανονικά.»

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα