Την ανάγκη για αποκέντρωση των Μουσείων, αλλά και την περαιτέρω φροντίδα και προβολή των μινωικών ανακτόρων υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και την Ελένη Βακεθιανάκη η Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Κατερίνα Κόπακα.
«Και μόνο που έχουμε τα λεγόμενα Μητροπολιτικά Μουσεία και τα πάντα φεύγουν προς τα εκεί, είναι ένα θέμα, π.χ. η Ζάκρος όλη στο Ηράκλειο. Αυτό είναι ζήτημα νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κόπακα, προσθέτοντας παράλληλα ότι «υπάρχει το Μουσείο της Μεσαράς, πολύ νεότερο, θα φτιαχτεί ίσως ένα ακόμα στο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Η Γαύδος, με την τόσο πλούσια αρχαιολογική ιστορία, δεν θα πρέπει να αποκτήσει κι αυτή κάποτε ένα μουσειάκι, μια συλλογή; Σήμερα τι κάνουμε; Παίρνουμε από τον τόπο τους τα ευρήματα. Θα πρέπει να φροντίσουμε για την αποκέντρωση».
Αναφορικά με τα μινωικά ανάκτορα, η κα Κόπακα ανέφερε ότι ενώ είναι μοναδικά και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού, παλεύουμε τόσα χρόνια για να ενταχθούν στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, εκτιμώντας επίσης ότι ο μινωικός πολιτισμός δεν έχει τη διεθνή αναγνώριση που του αξίζει.
Η κα. Κόπακα, επί δεκαετίες ανασκαφέας στη Γαύδο με ομάδες φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, που πραγματοποιούν εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, τόνισε ότι αυτό το μικρονήσι έδωσε το κλειδί για την παλαιολιθική εποχή της Κρήτης που ήταν άγνωστη. Εκεί, τα αρχιτεκτονικά μνημεία και τα πλούσια κινητά ευρήματα, μαρτυρούν την κατοίκηση του χώρου από τα τέλη της Νεολιθικής Εποχής (4η χιλιετία π.X.) έως τις μέρες μας.
Ακούστε όσα είπε στον ΣΚΑΪ Κρήτης η κα Κόπακα: