Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
17.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ιταλικό «όχι» στο καλλιεργημένο κρέας

Πρέπει να διαβάσετε

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ενέκρινε το νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θεσπίζεται η απαγόρευση της παραγωγής και της διάθεσης στην αγορά “τροφίμων και ζωοτροφών που αποτελούνται, απομονώνονται, ή παράγονται από κυτταρικές καλλιέργειες ή ιστούς που προέρχονται από σπονδυλωτά ζώα, καθώς και την απαγόρευση της ονομασίας κρέατος για μεταποιημένα προϊόντα που περιέχουν φυτικές πρωτεΐνες”.

Όπως δημοσιεύει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, η Ιταλική Κυβέρνηση διαβίβασε το μέτρο “συνοδευόμενο από επιστολή με την οποία ενημέρωνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο νόμου είχε κοινοποιηθεί και με τη δέσμευση να συμμορφωθεί με τυχόν παρατηρήσεις που θα διατυπώσει η Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοποίησης”.

Αν από τη Ρώμη έρχεται η σφραγίδα του ΠτΔ, από το συνέδριο Cop28 στο Ντουμπάι η Ιταλίδα πρωθυπουργός τέθηκε με αποφασιστικότητα επί του θέματος καλλιεργημένων τροφίμων.

“Θέλουμε (επίσης) να δεσμευτούμε για την τροφική ασφάλεια, το οποίο σημαίνει όχι μόνο τρόφιμα για όλους, αλλά διασφάλιση υγιεινών τροφίμων για όλους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε την παραγωγή τροφίμων ως μέσο επιβίωσης, αλλά ως μέσο για μια υγιή ζωή, και ο ρόλος της έρευνας είναι ουσιαστικός σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, να μην παράγουμε τρόφιμα σε ένα εργαστήριο, κινούμενοι ίσως προς έναν κόσμο όπου οι πλούσιοι θα μπορούν να τρώνε φυσική τροφή και οι φτωχοί συνθετική τροφή, με επιπτώσεις στην υγεία που δεν μπορούμε να προβλέψουμε: αυτός δεν είναι ένας κόσμος που θέλω να δω” τόνισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η Μελόνι, η οποία ανακοίνωσε πως η Ιταλική Κυβέρνηση θα διαθέσει 100 εκατομμύρια ευρώ για το Ταμείο Ζημιών και Απωλειών’ που υιοθετήθηκε από τις χώρες της Cop28 ώστε οι φτωχότερες και υπό ανάπτυξη χώρες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, υπογράμμισε παραδειγματικά τη σημασία της μεσογειακής δίαιτας. “Το ιταλικό σύστημα διατροφής είναι από τα πιο προηγμένα και φημισμένα στον κόσμο. Σκέφτομαι, για παράδειγμα, τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, οι οποίες δεν ανήκουν μόνο στην Ιταλία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, και γνωρίζουμε πόσο πολύτιμη είναι αυτή η τεχνογνωσία και για άλλους”.

Η στάση της Ιταλικής Κυβέρνηση κατά του καλλιεργημένου κρέατος είναι γνωστή εδώ και καιρό. Ήδη τον Μάρτιο ο Υπουργός Γεωργίας και Διατροφικής Κυριαρχίας, Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα, είχε μιλήσει για το “όχι στο συνθετικό κρέας ως απορροή από τα αιτήματα των αγροτών, των περιφερειών και των δήμων”, ενώ πριν από λίγες μόλις εβδομάδες είχε τονίσει πως “τα νέα τρόφιμα, όπως τα εργαστηριακά παραγόμενα ‘κρέατα’, κινδυνεύουν να υπονομεύσουν την ιταλική κουλτούρα, ταυτότητα και πολιτισμό”.

Μια στάση, αυτή της Ιταλικής Κυβέρνησης, η οποία δέχτηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση – η οποία έκανε λόγω για “κίνδυνο διαδικασίας παράβασης” και “καθαρή προπαγάνδα” – αλλά και από τους επιστήμονες, εφόσον “θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην έρευνα και την καινοτομία στην Ιταλία”.

Αυτό στην Ιταλία, ενώ η Ολλανδία ήδη ενέκρινε την καλλιέργεια κρέατος από τον Ιούλιο και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει υπέρ της εργαστηριακής έρευνας και παραγωγής ώστε να επιτευχθεί η παγκόσμια διατροφική ασφάλεια.

Σύμφωνα με ανάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 2018 η μετάβαση από το συμβατικό κρέας στο κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο, μεταξύ άλλων περιβαλλοντολογικών παραγόντων “θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία”.

ΠηγήΕΡΤ

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα