Διάσταση πολιτικού θρίλερ λαμβάνουν οι εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς εκτός του Κινήματος των 5 Αστέρων, τόσο η Λέγκα Σαλβίνι, όσο και η Φόρτσα Ιταλία, απείχαν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπισοσύνης στον Μάριο Ντράγκι.
Σε τυπικό επίπεδο ο Μάριο Ντράγκι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, με μόλις 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά σε σύνολο 321 στη Γερουσία. Επί της ουσίας είναι επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, καθώς τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απείχαν. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου να μεταβεί ο Ντράγκι στο προεδρικό μέγαρο και να υποβάλλει την παραίτηση του Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα. Οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται δεδομένες με πιθανότερη ημερομηνία τις αρχές Οκτωβρίου.
Η παραίτησή του αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα αφού προηγηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, κατόπιν αυτής στη Γερουσία.
Ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει: «Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της Δεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Τα δύο κόμματα επανήλθαν με νεότερη ανακοίνωση, απαιτώντας της εκδίωξη του Τζουζέπε Κόντε, του επικεφαλής του «αφερέγγυου» (όπως το χαρακτήρισαν) Κινήματος των 5 Αστέρων, καθώς ήταν αυτό που απέφυγε να στηρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού στην προηγούμενη ψήφο εμπιστοσύνης.
Να σημειωθεί πως η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να σταθεί ακόμα και μετά την αποχώρηση του Κινήματος των 5 Αστεριών, αλλά θεωρείται πως το πολιτικό κεφάλαιο του Ντράγκι είναι πλέον υπό αμφισβήτηση, μετά την ενέργεια του Φόρτσα Ιτάλια και της Λέγκας Σαλβίνι. Προηγουμένως, το Κίνημα των 5 Αστέρων, αν και μετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας, ζήτησε αλλαγές στην κοινωνική πολιτική. Όμως το ίδιο το κόμμα αντιμετωπίζει και αυτά διασπαστικές τάσεις, με αποσκιρτήσεις βουλευτών του, με πιο χαρακτηριστική αυτή του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Λουίτζι Ντι Μάιο που έχει μετατραπεί σε ένθερμο υποστηρικτή του Ντράγκι, κατηγορώντας τους πολέμιους του ότι υπηρετούν την «προπαγάνδα του Πούτιν».
Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή. Μιλώντας στη Γερουσία, ο Ντράγκι τόνισε ότι η επιλογή που έκανε είναι επώδυνη, όμως, όπως υποστήριξε δεν είχε άλλη. Εντούτοις, παραμένει ασαφές τι θα κάνει: Μένει ή φεύγει; «Ο μόνος τρόπος, αν θέλουμε να παραμείνουμε μαζί, είναι να ξαναχτίσουμε τη συνθήκη εμπιστοσύνης από το μηδέν, με θάρρος, και αξιοπιστία», τόνισε για τον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να παραμείνει πρωθυπουργός «εάν η κυβέρνηση αναγεννηθεί».
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας La Stampa, μόνον ένας στους τρεις πολίτες στην Ιταλία αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Υπέρ της παραμονής Ντράγκι στη διακυβέρνηση έχουν ταχθεί με δήλωσή τους 1.000 δήμαρχοι της Ιταλίας, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αρχηγός του κεντρώου κόμματος Italia Viva, έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την παραμονή του Ντράγκι στην προεδρία της κυβέρνησης.
Θέση υπέρ της παραμονής Ντράγκι πήρε και ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ, τονίζοντας σε άρθρο του ότι «οι ιδέες του Μάριο τους τελευταίους μήνες ήταν το κλειδί στις συζητήσεις μας» για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκλήθηκε στην ΕΕ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Να θυμίσουμε ότι η κυβένηση Ντράγκι σχηματίστηκε πριν από ενάμιση χρόνο, μετά την πτώση της κυβέρνησης Κόντε. Το Italia Viva είχε αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του τότε πρωθυπουργού και ακολούθησε νέο κυβερνητικό σχήμα υπό τον Ντράγκι.
Πηγή: protothema.gr