Η απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της νόσου Covid των υγειονομικών και των φαρμακoποιών έχει με το μέρος της τη Δικαιοσύνη.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έχει καταστήσει σαφές ότι το κράτος έχει το δικαίωμα να επιβάλει στους Ιταλούς να εμβολιαστούν κι ότι στην περίπτωση αυτή, δεν υπερέχει η ατομική ελευθερία, σύμφωνα με την Deutsche Welle που επικαλείται ιταλικά ΜΜΕ.
Επιπλέον, για την απόφαση αυτή, η ιταλική κυβέρνηση έλαβε πιθανότατα υπόψη τα χαμηλά ποσοστά αντιεμβολιαστών σε υγειονομικούς.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ιταλίας μόνο το 2% των γιατρών και περίπου το 1% των νοσοκόμων λέει «όχι» στην χορήγηση του εμβολίου, όπως αναφέρουν στοιχεία που επικαλούνται ιατρικές ενώσεις σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Αλλά σε πολλούς οίκους ευγηρίας τους τελευταίους μήνες, το προσωπικό ήταν αυτό που μετέδωσε την ασθένεια στους ηλικιωμένους.
Τέτοια περιστατικά σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης, αλλά και στην Λιγουρία της βορειοδυτικής Ιταλίας. Ο νέος νόμος του Μάρτιο Ντράγκι προβλέπει μια σειρά μέτρων και «τιμωριών»: από την προσωρινή απομάκρυνση από τον χώρο εργασίας με διακοπή της καταβολής του μισθού μέχρι και την απόλυση.
Ως μέση λύση όμως, για να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες, είναι πιθανό να θεσπισθεί δυνατότητα μετάθεσης όσων αρνούνται να εμβολιαστούν, ώστε να πάψουν να έρχονται σε επαφή με ασθενείς.
O τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι αποφάσισε ότι δεν πρόκειται μόνον για υπόθεση προσωπικής κρίσης και ευαισθησίας.
Για το λόγο αυτό το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησής του αποφάσισε χθες ότι είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των γιατρών, των νοσοκόμων, του βοηθητικού προσωπικού των νοσοκομείων καθώς και των φαρμακοποιών.
Το μέτρο ισχύει για το προσωπικό του ιταλικού εθνικού συστήματος υγείας αλλά και για εκείνο των ιδιωτικών κλινικών, ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων.
Όσοι γιατροί, νοσοκόμοι ή φαρμακοποιοί αρνηθούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό ή θα μετατίθενται σε τομείς που δεν προβλέπουν επαφές με ασθενείς και ευάλωτες κατηγορίες, ή θα μπορεί να παύεται η καταβολη του μισθού της, αν χρειαστεί και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021.
Παράλληλα, το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μέτρο το οποίο ορίζει πως όταν οι γιατροί ακολουθούν τους προβλεπόμενους κανόνες, κατά την χορήγηση του εμβολίου, δεν θα φέρουν ευθύνη για τυχόν παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν.
Οι απαγορεύσεις και οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών θα ισχύσουν σε όλη την Ιταλία, μέχρι τα τέλη Απριλίου, εκτός και αν τα επιδημιολογικά στοιχεία επιτρέψουν, στο μεταξύ, χαλάρωση των μέτρων αυτών.
Από την αρχή της πανδημίας, τα κρούσματα στην Ιταλία ανέρχονται σε 2.584.899 ενώ οι νεκροί από τις επιπλοκές της νόσου έφθασαν τις 110 χιλιάδες.
Πηγή: protothema.gr