Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
13.3 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ιστορικό χαμηλό κατέγραψαν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το 2022

Πρέπει να διαβάσετε

Στα χαμηλότερα επίπεδα της μετασοβιετικής εποχής μειώθηκαν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου το έτος που τελειώνει, καθώς η Γηραιά Ηπειρος, ο σημαντικότερος αγοραστής των υδρογονανθράκων της Ρωσίας, μείωσε ραγδαία τις εισαγωγές της αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Συνέδραμαν, ωστόσο, και οι μυστηριώδεις εκρήξεις σε καίριας σημασίας αγωγούς μεταφοράς ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Η εικόνα προκύπτει από τα στοιχεία της Gazprom, που σκιαγραφούν ανάγλυφα το τέλος της μακροχρόνιας ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία.

Οπως αναφέρει ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κολοσσού και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι εξαγωγές της Ρωσίας σε χώρες εκτός της άλλοτε σφαίρας επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης θα φτάσουν μέχρι το τέλος του έτους στα 100,9 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει πως θα είναι μειωμένες κατά 45% σε σύγκριση με τα 185,1 κ.μ. στα οποία έφτασαν το 2021. Πολλώ δε μάλλον δεδομένου ότι τα φετινά στοιχεία συμπεριλαμβάνουν και τις εξαγωγές αερίου στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia. Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, πρόκειται για το θλιβερό αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, η απώλεια δηλαδή του σημαντικότερου πελάτη της Ρωσίας, της Ευρώπης. Η χρονιά είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς για τους ρωσικούς κολοσσούς της Gazprom και της Rosneft. Η πρώτη αναμενόταν να εποπτεύσει μια τεράστια αύξηση των παραδόσεων ρωσικού αερίου στη Γερμανία. Ο Γερμανός καγκελάριος είχε ανακοινώσει τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για πολλές νέες μονάδες φυσικού αερίου στο πλαίσιο της απόφασης του Βερολίνου να δώσει οριστικό τέλος στη λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, ο αγωγός Nord Stream 2 παραμένει αδρανής χωρίς να έχει καν πιστοποιηθεί από τις γερμανικές αρχές. Σε ό,τι αφορά τη Rosneft, ετοιμαζόταν να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Schwedt, καίριου διυλιστηρίου πετρελαίου στη Γερμανία, αλλά το έχασε μέσα από τα χέρια της. Και το Βερολίνο έχει κρατικοποιήσει τη θυγατρική της Gazprom και αυτό φαίνεται να είναι το τέλος της μακροχρόνιας ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία. Η Ρωσία είχε προ πολλού τονίσει πως το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικότερων εξαγωγών της, πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατέληγε επί πολλά χρόνια στην Ευρώπη και ειδικότερα στις χώρες της Ε.Ε. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή της Gazprom, μέσα στο 2022 περιορίστηκε στα 413,5 δισ. κυβικά μέτρα, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021, όταν έφτασε στα 514,8 δισ. κ.μ., σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών.

Χθες, πάντως, ανέκαμψε το ρούβλι έπειτα από συνεχή υποχώρηση των τελευταίων πέντε ημερών που είχε φέρει την ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών. Η ισοτιμία του διαμορφώθηκε στα 71,64 ρούβλια προς ένα δολάριο έχοντας ενισχυθεί κατά 0,8% έναντι του δολαρίου. Νωρίτερα είχε διολισθήσει στα 72,9175 ρούβλια προς ένα δολάριο καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 27 Απριλίου. Οπως επισημαίνουν αναλυτές συναλλάγματος, το ρωσικό νόμισμα έχει χάσει περισσότερο από το 13% της αξίας του έναντι του δολαρίου από τη στιγμή που οικονομίες της Δύσης αποφάσισαν να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και το έθεσαν σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου.

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα