Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025
10.5 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

«Ισόβιος» Πρόεδρος Τουρκίας ο Ερντογάν

Πρέπει να διαβάσετε

Μαρίνος Παττακός
Μαρίνος Παττακός
Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου
Ο Μαρίνος Παττακός είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου

Στην Τουρκία δεν έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις και όπως είχαν προβλέψει ο Ερντογάν στο β΄γύρο έλαβε το 52% των ψήφων, ενώ ο αρχηγός της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιντσάρογλου τερμάτισε με 48%.

«Θα είμαστε μαζί μέχρι το θάνατο» δήλωσε αμέσως μετά τη νίκη του, επιτυγχάνοντας να παραμείνει ηγέτης στην Τουρκία έχοντας ήδη 21 χρόνια, ύστερα από τρεις θητείες ως πρωθυπουργός και δυο προεδρικές θητείες.

Ο Ερντογάν σε όλη τη θητεία και όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο έπαιξε πολύ καλά το χαρτί του εθνικισμού, του μεγαλοϊδεατισμού της «γαλάζιας πατρίδας», της πόλωσης και της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Με ιδιαίτερο ξεχωριστό τρόπο απευθύνθηκε σε προσωπικό τόνο στους τούρκους ψηφοφόρους, χωρίς να απαντά σε κανένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας, την οικονομία, την απονομή Δικαιοσύνης, το Μεταναστευτικό και άλλα.

Όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος καλά πολιτεύτηκε, αφού γνωρίζει ότι απευθύνεται σε λαϊκή βάση με υψηλό θρησκευτικό συναίσθημα και καμιά οικονομική δυσκολία, ούτε ο σεισμός, δεν απομακρύνει αυτούς τους ψηφοφόρους από το μεγάλο ηγέτη με τον οποίο ταυτίζονται.

Αν και ο τουρκικός λαός είχε εκφράσει τα τελευταία χρόνια την επιθυμία του για αλλαγή και η αντιπολίτευση τα πήγε σχετικά καλά στον πρώτο γύρο, τελικά η αδυναμία και η λατρεία στο πρόσωπο του Ερντογάν υπερίσχυσαν, θεωρώντας αυτόν μοναδικό να οικοδομήσει στο μέλλον μια καλύτερη Τουρκία.

Ο θρησκευτικός φανατισμός που καλλιεργήθηκε με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα οδήγησε εκατοντάδες υποστηρικτές του επανεκλεγέντος προέδρου μέσα στην Αγία Σοφία για να πανηγυρίσουν τη μεγάλη νίκη στις εκλογές.

Οι τουρκικές εφημερίδες δημοσίευσαν στιγμιότυπα από βίντεο με τους ψηφοφόρους του Τούρκου προέδρου, σε έξαλλους και προκλητικούς πανηγυρισμούς μέσα στον ιερό για τους χριστιανούς χώρο, που λειτουργεί ως τέμενος από το 2020, με απόφαση του Ερντογάν κατά παράβαση όλων των διεθνών κανόνων.

Στη μακρόχρονη πολιτική σταδιοδρομία του Ερντογάν η φετινή αναμέτρηση ήταν η δυσκολότερη, αλλά αποδείχθηκε ότι το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και ο ίδιος έχουν ριζώσει βαθιά στην τουρκική κοινωνία και ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται ούτε από τα οικονομικά, ούτε από τα φυσικά φαινόμενα, έστω κι αν είχε απέναντί του εχθρικά τη μισή Ανατολή και ολόκληρη τη Δύση.

Τελικά συμπεράσματα που εξάγονται μετά το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών και κατά πόσο η νίκη του Ερντογάν ευνοεί στην παρούσα συγκυρία την Ελλάδα μπορούν να προκύψουν, όπως εκείνα που εύστοχα σχολιάστηκαν από το Δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαναγιώτου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

Οι εκλογές στην Τουρκία επιβεβαίωσαν ότι δίπλα μας υπάρχει μια τριτοκοσμική χώρα καθεστωτική, χωρίς δημοκρατικούς θεσμούς και αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για τη Δύση και την Ελλάδα.
Ο Ερντογάν δεν κέρδισε αλλά έχασε ο Κιλιντσάρογλου γιατί αποδείχθηκε λίγος για να γκρεμίσει το καθεστώς του Ερντογάν στην Τουρκία.
Οι αμφισβητήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαιώνουν ότι η Τουρκία νοσεί σοβαρά και η εικόνα που εξέπεμψε κατά τη διάρκεια των εκλογών στην παγκόσμια κοινότητα, δεν ήταν τιμητική για την ίδια.
Όποιος και να κέρδιζε, το πιθανότερο είναι η Τουρκία να παραμείνει στο άρμα του Πούτιν, όμως η επιβίωσή της σε συνθήκες χρεωκοπίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Δύση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η νίκη του Ερντογάν το δεύτερο γύρο ευνοεί την Ελλάδα, γιατί η Δύση έχει εδραιωμένη την πεποίθηση για τα γεωπολιτικά παιχνίδια και το ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, σε σύγκριση με την ξεκάθαρη υποστήριξη της Ελλάδας που βρέθηκε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας».

Η Ελλάδα ευνοείται τελικά από την επικράτηση του Ερντογάν όχι μόνο γιατί έχει επιτυχώς οργανώσει την άμυνά της, αλλά με δεδομένο ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι υποχρεωμένος να κάτσει ήσυχος στο Αιγαίο μέχρι να λύσει το πρόβλημα της χρεωκοπίας.

Για να αξιοποιηθεί όμως ως «ευκαιρία» η επανεκλογή του Ερντογάν στην Τουρκία, υπάρχει μια απαράβατη προϋπόθεση για την Ελλάδα. Πρέπει να αντιπαρατάξει απέναντι στην επικρατούσα καχυποψία της Δύσης και τη δομική αστάθεια της Τουρκίας, πολιτική σταθερότητα και συνέχιση της εξωτερικής πολιτικής που έχει αλλάξει τις ισορροπίες.

Τελικό συμπέρασμα και απαράβατος δημοκρατικός κανόνας είναι ότι κάθε εκλογικό αποτέλεσμα σε κάθε χώρα θεωρείται σεβαστό, αφού τον πρώτο λόγο έχουν οι πολίτες που αποφασίζουν και δεν έχει καμιά σημασία τι συμφέρει την Ελλάδα, τη Δύση, την Ανατολή ή τη Ρωσία.

Άλλα Πρόσφατα