Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας (4/12) στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ο σεισμός εντοπίζεται επτά χιλιόμετρα Βόρεια – Βορειοδυτικά της Μουδανιάς και έχει εστιακό βάθος 6,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα η σεισμική δόνηση ήταν αισθητή μέχρι την Κωνσταντινούπολη.
Πώς μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα ο σεισμός
Σημειώθηκε σε ρήγμα που διέρχεται από την Προύσα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκα μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ερωτώμενος εάν θα επηρεάσει την Ελλάδα σημείωσε πως «δεν σημαίνει πως κάθε σεισμός που επηρεάζει το ρήγμα της Ανατολίας στα δυτικά της Κωνσταντινούπολης θα επηρεάσει και τον ελλαδικό χώρο».
Λέκκας: Κίνδυνος για την Αγία Σοφία
Υπενθυμίζεται ότι, ο κ. Λέκκας προ ολίγων ημερών είχε προειδοποιήσει πως «στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό. Αυτό προκύπτει από σύγχρονες έρευνες πολλών επιστημονικών ομάδων στην Αγία Σοφία και το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το ρήγμα έπρεπε ουσιαστικά να δραστηριοποιηθεί και να δώσει ένα σεισμό της τάξεως των 7 βαθμών μέχρι το 2022».
Στη συνέντευξη αυτή, ο σεισμολόγος είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Αγία Σοφία έχει μια ηλικία της τάξεως των 1.500 ετών περίπου κι ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπέστη πολλές καταστροφές κατά διαστήματα και βεβαίως στα 1.500 αυτά χρόνια έχει υποστεί τη φθορά του χρόνου.
«Εκείνο όμως που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι εάν εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός, τότε ενδεχομένως να έχουμε μεγάλα προβλήματα. Όπως όλοι ξέρουμε στην Κωνσταντινούπολη περιμένουμε ένα μεγάλο σεισμό, που δεν είχε δραστηριοποιηθεί και όσο περνάει ο καιρός, οι τάσεις συσσωρεύονται με αποτέλεσμα να περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερο σεισμό».
Εξηγώντας, τόνισε πως «σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού, είναι φυσιολογικό να αναμένουμε να έχουμε μερικές βλάβες στην Αγία Σοφία ή μεγαλύτερες, αλλά βεβαίως αυτό είναι ένα θέμα το οποίο υποδεικνύει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνουν εργασίες συντήρησης όλων των στοιχείων της Αγίας Σοφίας και κυρίως αυτών που είναι που κρίνονται ουσιαστικά πιο επικίνδυνα».