Το Τμήμα Αειφόρου Γεωργίας του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου(ΜΑΙΧ) συμμετέχει στο Erasmus+ KA2 έργο με τίτλο Climate Aware Seasonal Kitchen (CASK;2022-1-IE01-KA210-VET-000081251) στο πλαίσιο του οποίου φιλοξένησε (07-10 Απριλίου) τους Ιρλανδούς εταίρους.
Το CASK αφορά τη πρωτογενή παραγωγή της τροφής υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και τις διατροφικές ανάγκες πολυ-πολιτισμικών κοινωνιών όπως αυτή που έχει διαμορφωθεί στην Ιρλανδία τις τελευταίες 10ετίες. Προϋπόθεση αποτελεί η χρήση τοπικών εποχιακών προϊόντων από περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένα πρωτογενή συστήματα παραγωγής. Αρχικά, οι Ιρλανδοί εταίροι Sonairte (Irish National Ecology Centre) και EurAV European Audio Visual συναντήθηκαν με την ομάδα εργασίας του ΜΑΙΧ ώστε να διερευνηθούν οι βασικές αρχές της Κρητικής διατροφής (Εικ. 1) και οι δυνατότητες υιοθέτησής της από την Ιρλανδική κοινωνία με τη χρήση τοπικών πρώτων υλών ή/ και υποκατάστατων πάνω σε νέες τροποποιημένες συνταγές.
Παρουσιάστηκαν τα τοπικά εποχιακά προϊόντα που πωλούνται αυτήν την εποχή σε λαϊκή αγορά των Χανίων, ενώ Ιρλανδοί σεφ αλληλεπέδρασαν με επαγγελματίες από την κουζίνα του ΜΑΙΧ λόγω της 30ετούς εμπειρία της στη διατροφή μεταπτυχιακών φοιτητών από διαφορετικές κουλτούρες της Μεσογείου.
Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε “hands on” επίσκεψη των Ιρλανδών σεφ στο Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και Ταβέρνα Ντουνιάς (Δρακώνα, Χανίων). Το ερχόμενο καλοκαίρι, αναμένεται η πρακτική εφαρμογή και η επίδειξη των αποτελεσμάτων του έργου σε μια ημερίδα διάχυσης που θα διοργανώσουν οι εταίροι στην Ιρλανδία με τη συμμετοχή του ΜΑΙΧ και προσκεκλημένους το ντόπιο κοινό και την τοπική αυτοδιοίκηση.