Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
11.1 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Υπετριπλασιάστηκαν οι νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ

Πρέπει να διαβάσετε

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία που έρχονται από την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αφορούν τις νοσηλείες εφήβων.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η Διευθύντρια Ψυχιατρικής στο ΠΑΓΝΗ Μαρία Μπάστα σημείωσε πως αυτό το Μάρτιο ειδικά, αλλά και γενικά το τελευταίο τρίμηνο υπήρξε μια αρνητικά εντυπωσιακή αύξηση στις νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική Κλινική. «Τον τελευταίο Μάρτιο είχαμε 20 νοσηλείες σε ένα μήνα, αριθμός που είναι τριπλάσιος, υπερτριπλάσιος θα έλεγα σε σχέση με τη μέση τιμή εισαγωγών που έχουν καταγραφεί με βάση το σύστημα του νοσοκομείου από το 2015, που είναι έξι νοσηλείες και συγκεκριμένα 6,2. Ο Μάρτης έσπασε κάθε ρεκόρ, εκτινάχθηκαν οι εισαγωγές στις 20, πρωτοφανές νούμερο, ενδεικτικά να πούμε ότι από τα στατιστικά μας, ο μέγιστος αριθμός εισαγωγών που είχε παρατηρηθεί ένα μήνα του 2018, ήταν γύρω στις 15 νοσηλείες, αλλά το 20 είναι αρκετά μεγαλύτερο».

Εξήγησε δε, πως τα περιστατικά αυτά αφορούσαν διάγνωση συναισθηματικών διαταραχών. «Πιο συγκεκριμένα, κατάθλιψη που είναι σχετικά συχνή σε αυτή την ηλικία, ήταν έφηβοι με μέση ηλικία τα 15 έτη και ήταν κατά 90% κορίτσια».

«Καμπανάκι κινδύνου» η αυτοκτονικότητα για τους ειδικούς

Η κα. Μπάστα ανέφερε πως γενικά η κατάθλιψη είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Μάλιστα, η νόσος ψυχικής διαταραχής συναντάται στο 12% των γυναικών και 6% στους άνδρες. «Είναι μια διαταραχή που τη βλέπουμε συχνά, όπως μια κατάθλιψη για να χρειαστεί να οδηγήσει σε νοσηλεία νοσοκομειακή πρέπει να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, να είναι βαριά τα συμπτώματα, πιο παρατεταμένα, να μην ανταποκρίνεται σε φαρμακευτική αγωγή. Ένα βασικό κριτήριο που είναι καμπανάκι κινδύνου για εμάς είναι η αυτοκτονικότητα, εννοώ από ευχές θανάτου να λέει κάποιος μακάρι να γίνει κάτι να πεθάνω έως αυτοκτονικό ιδεασμό, να θέλει να κάνει κακό στον εαυτό του ή να υπάρχει και απόπειρα. Σε περιστατικά που έτυχε να νοσηλευτούν αυτό το διάστημα, τα οποία ήταν ως επί το πλείστον μια διάγνωση συναισθηματικής διαταραχής συνυπήρξε και η αυτοκτονικότητα».

Οι αιτίες

Σύμφωνα με την κα. Μπάστα, για αυτή την ανησυχητική αύξηση ίσως ευθύνεται ένας συνδυασμός παραγόντων. «Πιστεύω ότι σίγουρα είναι ο εγκλεισμός των παιδιών για δύο χρόνια και το ότι έφυγαν από την κανονικότητα τους, δεν είχαν κοινωνικές επαφές, ξέχασαν και έχασαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες ή η υπερμπλοκή με το ίντερνετ, ευθύνεται. Αυτά σίγουρα έπαιξαν ένα σημαντικό ρόλο, ένα άλλο σημαντικό που πιστεύω ότι σχετίζεται είναι η επιβάρυνση της οικογένειας λόγω της πανδημίας αλλά και των συνεπειών της, οι οικονομικές συνέπειες ή η ανεργία, ο εγκλεισμός στο σπίτι, περνάγαμε πολλές ώρες μαζί, στη συνέχεια ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία και όλο αυτό δημιούργησε ένα νέο κύμα με δυσκολίες σε οικονομικό επίπεδο στην ελληνική οικογένεια, που όταν πιέζεται, πιέζονται και τα παιδιά της. Είναι όμως σημαντικό να έχει κανείς στο μυαλό του ότι η αυτοκτονικότητα και οι νοσηλείες έχουν μια περιοδικότητα, μπορεί και ελπίζουμε το φαινόμενο του Μαρτίου να μην διατηρηθεί τους επόμενους μήνες. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν αν δει κανείς τα στατιστικά, υπάρχουν μήνες που εκτινάσσονται οι νοσηλείες και τον επόμενο μήνα τα ποσοστά πέφτουν πάρα πολύ. Χρειάζεται αναμονή, προσεκτική παρατήρηση και σωστός σχεδιασμός ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες».

Η κα. Μπάστα επεσήμανε πως ένα πολύ βασικό στοιχείο στις ψυχιατρικές νοσηλείες είτε αφορά παιδιά είτε ενήλικες είναι οι συνθήκες νοσηλείας να παρέχουν ασφάλεια αλλά να είναι και θεραπευτικό το περιβάλλον. «Για να ισχύσει κάτι τέτοιο πρέπει να μην υπάρχουν ράντζα γιατί αν υπάρχουν, υπάρχει φασαρία, δεν έχουν τον ανάλογο προσωπικό χώρο οι ασθενείς, μπορεί να σημειωθούν επεισόδια, δεν μπορεί να υπάρξει και επαρκής επίβλεψη από το προσωπικό που είναι συγκεκριμένο όταν η αναλογία του προσωπικού προς τους ασθενείς αυξάνεται, μειώνεται η παροχή υπηρεσιών υγείας. Το να υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες είναι σημαντικό».

Κλείνοντας, η κα. Μπάστα σημείωσε πως είναι και οι εξωνοσοκομειακές δομές που μπορούν να φιλτράρουν μια κατάσταση χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία ένα παιδί. «Το τελευταίο διάστημα μετά από μια ενίσχυση που έγινε στην Κινητή Μονάδα της Ψυχιατρικής Κλινικής που έχει συσταθεί εδώ και αρκετά χρόνια, με ένα παιδοψυχολόγο, η οποία βλέπει περιστατικά και στην Περιφέρεια του Ηρακλείου. Μιλάω για τα Κέντρα Υγείας, στα οποία έχει επεκταθεί η δράση και βλέπει περιστατικά παιδιών και εφήβων και εκεί, διότι δεν είναι μόνο το Ηράκλειο αλλά και η επαρχία».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα