«Αλμυρό» θα είναι φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι, αφού οι τιμές των προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση έως και 20%.
Οι Ηρακλειώτες προετοιμάζονται για την Καθαρά Δευτέρα, με ορισμένους να έχουν ξεκινήσει ήδη τις αγορές τους.
Η κίνηση στην κεντρική αγορά της πόλης δεν έχει ακόμα αυξηθεί, με τους καταστηματάρχες να τονίζουν πως δεν περιμένουν να πάρουν οικονομική «ανάσα» το τριήμερο, αφού οι καταναλωτές εμφανίζονται συγκρατημένοι στις αγορές τους.
«Η κίνηση είναι στο μισό σε σχέση με πέρυσι. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, όσοι έρχονται ψωνίζουν με γκρίνια», ανέφερε καταστηματάρχης και σημείωσε πως οι τιμές σε όλα τα προϊόντα έχουν αυξηθεί από 10% έως 20%.
Όπως τόνισε η ίδια οι Ηρακλειώτες προτιμούν αγκινάρες, λουμπούνια, χόρτα και διάφορα λαχανικά για το σαρακοστιανό τραπέζι.
«Ήρθαμε για αγορές. Επιλέγουμε όχι πολύ ακριβά προϊόντα διότι το βαλάντιό μας δεν πάει παραπάνω. Λίγα καλαμαράκια και κάποια πράγματα από το μανάβικο», ανέφερε καταναλωτής.
Τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους με τους καταναλωτές να επιλέγουν κυρίως γαρίδες, καλαμαράκια και χταπόδια, άλλοι φρέσκα και άλλοι κατεψυγμένα.
Αυξημένη κίνηση αναμένεται στα εστιατόρια
Περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι κινούνται οι τιμές στα εστιατόρια, όπου η κίνηση ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας αναμένεται αυξημένη.
Όπως τόνισε ο ταμίας του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης, Γιάννης Γεωργαλής αρκετές είναι οι κρατήσεις στα καταστήματα εστίασης. «Η Κυριακή του καρναβαλιού στο Ηράκλειο πήγε πολύ καλά. Ο κόσμος έδειξε ότι έχει ανάγκη να βγει και περιμένουμε αυξημένη κίνηση και το τριήμερο», σημείωσε.
Ανοιχτά σούπερ μάρκετ την Καθαρά Δευτέρα
Ομαλά κυλά η κίνηση και στα σούπερ μάρκετ, με τον υπεύθυνο Marketing των «Super Market Χαλκιαδάκης» Μιχάλη Τζαγκαράκη, ο οποίος μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Πρώτη Θέση, να εκτιμά πως θα υπάρξει κορύφωση αύριο, Σάββατο.
Μάλιστα, εξήγησε πως την Καθαρά Δευτέρα θα είναι ανοιχτά σχεδόν τα περισσότερα καταστήματα και νωρίτερα από το καθιερωμένο ωράριο, δηλαδή από τις 07.30 το πρωί έως τις 14.30 το μεσημέρι, ώστε να μπορεί ο κόσμος να ψωνίσει και να φύγει για την καθιερωμένη του έξοδο για τα Κούλουμα.
Ο κ. Τζαγκαράκης αναφέρθηκε στο τραπέζι της Κυριακής, λέγοντας πως την τιμητική του έχει το κρέας, το χοιρινό ή τα μαριναρισμένα αλλά και το χοιρινό κοντοσούβλι! «Έχουμε διάφορες λύσεις για τους πελάτες μας που είναι έτοιμες και τους εξυπηρετούν όλους ώστε να μπουν στα κάρβουνα και στο φούρνο και να έχουν μια γευστική λύση για την Κυριακή».
Όσον αφορά τις τιμές, ο κ. Τζαγκαράκης σημείωσε πως η χοιρινή μπριζόλα και πανσέτα κυμαίνεται στο 5,30 – 5,50 το κιλό ενώ τα μαριναρισμένα είναι λίγο πιο ακριβά. Για τα σαρακοστιανά, υπάρχει μείωση σε αρκετούς κωδικούς όπως χταπόδια, στα οποία καταγράφεται μείωση 30 – 35% σε σχέση με πέρσι, αλλά και στα καλαμάρια και στις γαρίδες.
Ο χαλβάς κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, περίπου στο 5,80 – 5,85 ευρώ το κιλό ή 6,20 ανάλογα με την εταιρία που θα προτιμήσει ο καταναλωτής. Κλείνοντας, ο κ. Τζαγκαράκης σημείωσε πως δεν καταγράφεται αύξηση στις αλοιφές, με την τιμή της ταραμοσαλάτας να κυμαίνεται στα 2,01 ευρώ τα 500 γρ.