Μόνο το 25% των ανθρώπων, που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, έχουν πραγματοποιήσει την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου, κατά του κορωνοϊού, ανέφερε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, ο Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος έκανε παράλληλα λόγο για τον «χειρότερο χειμώνα» των τελευταίων 25 ετών!
Όπως ανέφερε, οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο νοσοκομείο, με προβλήματα από τον κορωνοϊό, είναι εκείνοι που δεν έχουν εμβολιαστεί ικανοποιητικά. «Αυτό εξηγεί γιατί η χώρα μας παρουσιάζει πολλά κρούσματα, διασωληνώσεις και νεκρούς σε σχέση με την Ευρώπη».
Το δεύτερο ζήτημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ότι έχουμε πολλούς αναπνευστικούς ιούς, διαφορετικούς από τον κορωνοϊό, όπως η γρίπη, ο RSV κ.ά. που προσβάλλουν κυρίως υπερήλικες. «Το κλινικό μοτίβο είναι χαρακτηριστικό, σε μια οικογένεια νοσούν τα παιδιά, την περνούν ήπια αλλά οι ηλικιωμένοι κάποιες φορές είναι πιο βαριά και έρχονται σοβαρά επηρεασμένοι, θέλοντας υψηλές δόσεις οξυγόνου και υποστήριξης στο νοσοκομείο».
Όπως τόνισε ο κ. Τζανάκης, αυτό παρατηρείται σχεδόν σε κάθε εφημερία στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, εδώ και τέσσερις εβδομάδες. «Εισάγει σε κάθε εφημερία 10 – 15 περιστατικά, κάτι που έχουμε να το ζήσουμε πολλά χρόνια, νομίζω είναι ο χειρότερος χειμώνας που εγώ γνωρίζω τα τελευταία 25 χρόνια στην Πνευμονολογική».
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε πως ο κορωνοϊός δίδει ορισμένες σοβαρές λοιμώξεις που αποδιοργανώνουν τα συνοδά νοσήματα των βαρέως πασχόντων, με αποτέλεσμα να καταλήγουν στο νοσοκομείο με COVID και αποδιοργάνωση των υπολοίπων προβλήματων. «Έχουμε 168 θανάτους εβδομαδιαίως, δηλαδή 25 θανάτους ημερησίως, δεν είναι λίγοι. Πάλι, κάνω έκκληση να πάμε, να κάνουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο».
Η πορεία της γρίπης και οι εκτιμήσεις Τζανάκη για αποκλιμάκωση
Όσον αφορά την πορεία της γρίπης, ο καθηγητής ανέφερε πως όπως ακριβώς είχε προβλεφθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, υπήρξε η κορύφωση και εν συνεχεία η αποκλιμάκωση. «Ελπίζω να είναι έτσι τα πράγματα για να μην έχουμε φέτος δικόρυφο πανδημικό κύμα, με επόμενη κορυφή μέσα στο Φεβρουάριο. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα συμβεί αυτό, επομένως κανονικά μπορούμε ίσως και την επόμενη εβδομάδα – αν πάνε όλα καλά – να πούμε, ότι ίσως τα δύσκολα τα έχουμε περάσει».
Συνέστησε δε, πως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να φορούν τη μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός. «Τα παιδιά αν είναι άρρωστα να μην έρχονται σε επαφή με ηλικιωμένους και στα σχολεία, σε παιδικούς σταθμούς, σε χώρους που παίζουν παιδιά να γίνεται προσεκτική απολύμανση των χώρων».
Κλείνοντας, ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας όταν υπάρχει συγχρωτισμός. «Αν είμαστε άρρωστοι ας τη φοράμε για να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Όλα τα υπόλοιπα είναι κατά συνείδηση».