Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.7 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο – Τριαντόπουλος: Mέτρα στήριξης σεισμόπληκτων περιοχών το συντομότερο στους δικαιούχους

Πρέπει να διαβάσετε

Τα  μέτρα για την αντιμετώπιση των καταστροφών από το χτύπημα του Εγκέλαδου  στην Κρήτη «ξεδιπλώνει» σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο Χρήστος Τριαντόπουλοςυφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Όπως σημειώνει «έχουν δρομολογηθεί και προωθούνται οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις, με στόχο τα μέτρα στήριξης να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στους συμπολίτες μας που τα δικαιούνται».

Παράλληλα ο κ. Τριαντόπουλος αναφέρεται στα μέτρα που «τρέχουν» στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου, υπογραμμίζοντας πως μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 32.7 εκατομμύρια ευρώ σε 6.636 δικαιούχους. Μάλιστα σημειώνει πως από το εν λόγω ποσό περίπου το ένα τρίτο αντιστοιχεί στις περιοχές της Βορείου Εύβοιας.

Τέλος ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρεται στον «Ιανό» και στο θεσμικό πλαίσιο που  δημιουργήθηκε, το οποίο τώρα αξιοποιείται  για τους πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού και του σεισμού στην Κρήτη.

  • Η Κρήτη επλήγη πρόσφατα από έναν ισχυρό σεισμό που προκάλεσε σοβαρές καταστροφές. Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των πληγέντων;

Ο σεισμός στην Κρήτη προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές και η Κυβέρνηση, με την οδηγία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενεργοποίησε άμεσα δέσμη μέτρων για την στήριξη και την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων περιοχών.

Ειδικότερα, για τη στήριξη των πολιτών και των νομικών προσώπων, προβλέπεται η παροχή στεγαστικής συνδρομής για την επισκευή και ανακατασκευή των κτιρίων (80% δωρεάν κρατική αρωγή και 20% άτοκο δάνειο), καθώς και η παροχή πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, ενώ τα ακίνητα που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ από φέτος μέχρι και το 2023.

Παράλληλα, τα νοικοκυριά θα αποζημιωθούν για την οικοσκευή και την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους μέσω του arogi.gov.gr, ενώ προβλέπεται και η επιδότηση ενοικίου/συγκατοίκησης.

Έτσι, η πρώτη αρωγή προς μία κατοικία που καταστράφηκε ολοσχερώς διαμορφώνεται στα 20.000 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις θα επιχορηγηθούν για τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας του σεισμού και θα χορηγηθεί πρώτη αρωγή έναντι αυτής της επιχορήγησης μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr.

Επιπλέον, αναστέλλεται για ένα εξάμηνο η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των πληττόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών και η διενέργεια πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, καθώς και τις νομικές οντότητες που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, προβλέπεται η στήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για τις άμεσες ανάγκες και για τις αποκαταστάσεις, καθώς και η συνεργασία με τους δήμους για την κατεδάφιση των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Από τις πρώτες κιόλας ώρες, το Υπουργείο Εσωτερικών, διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των δήμων και έπονται νέες φάσεις χρηματοδότησης.

Ήδη, λοιπόν έχουν δρομολογηθεί και προωθούνται οι αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις, με στόχο τα μέτρα στήριξης να φτάσουν το συντομότερο δυνατόν στους συμπολίτες μας που τα δικαιούνται.

  • Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός». Ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής είχατε αναλάβει τον συντονισμό της υλοποίησης των μέτρων στήριξης και αποκατάστασης. Θα μπορούσατε να κάνετε έναν απολογισμό;

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες έπειτα από το χτύπημα του «Ιανού», η Κυβέρνηση, ακολουθώντας τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, υιοθέτησε και εφάρμοσε ένα ολιστικό πακέτο μέτρων για τη γρήγορη και δίκαιη στήριξη των πληγέντων, αλλά και την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση των ζημιών, προκειμένου οι πολίτες και οι τοπικές κοινότητες που χτυπήθηκαν να επανέλθουν σύντομα στην κανονικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από στενή συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων, εφαρμόστηκε ένα πακέτο μέτρων που περιλάμβανε τέσσερις βασικές κατηγορίες.

  • Στην πρώτη κατηγορία μέτρων εντάσσονται οι αναστολές των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και η προστασία των εργαζομένων.
  • Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται η αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές και δίκτυα και η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, για τα οποία διοχετεύθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί προς διάθεση περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ.
  • Στην τρίτη κατηγορία εντάσσεται η στήριξη των επιχειρήσεων και αγροτών.

Συγκεκριμένα, 6.047 επιχειρήσεις έχουν λάβει μέχρι πρόσφατα εφάπαξ ενίσχυση 8.000 ευρώ έκαστη.

Μέσω του 4ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, 7.817 επιχειρήσεις έλαβαν 9 εκατ. ευρώ ως χρηματοδοτική στήριξη λόγω του «Ιανού».

Παράλληλα, μέχρι και τον Αύγουστο του 2021 είχε χορηγηθεί προκαταβολή 20% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε 3.604 επιχειρήσεις, με ποσό 9,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το καλοκαίρι έχει ξεκινήσει και η δεύτερη φάση επιχορήγησης των επιχειρήσεων, κατά την οποία θα λάβουν την υπόλοιπη επιχορήγηση που τους αναλογεί, προκειμένου να καλυφθεί συνολικά το 55% της ζημιάς που υπέστησαν.

Ένα 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς που αντιστοιχεί σε 35,6 εκατομμύρια ευρώ προς τις επιχειρήσεις και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των περιοχών που επλήγησαν από τον «Ιανό».

Επισημαίνεται, δε, ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά, ενώ συμπεριλήφθηκαν προς αποζημίωση και στοιχεία του ενεργητικού αγροτών που μέχρι πρότινος δεν συμπεριλαμβάνονται σε κάποιον από τους σχετικούς κανονισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατά το παρελθόν, η επιχορήγηση έφτανε μόλις το 30% και χορηγούνταν μετά από δύο, τρία ή και περισσότερα χρόνια, χωρίς πρόβλεψη για προκαταβολή.

Άμεση ήταν και η κινητοποίηση του ΕΛΓΑ, με το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί να ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, στην τέταρτη κατηγορία εντάσσονται η στήριξη των νοικοκυριών και η στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Συνολικά, λοιπόν, τα κονδύλια που διατέθηκαν ή έχουν δρομολογηθεί προς διάθεση ή έχουν δεσμευθεί ανέρχονται κοντά στα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η διαδικασία στήριξης και αποκατάστασης συνεχίζεται.

Τέλος, με την εμπειρία του «Ιανού», η Κυβέρνηση δημιούργησε ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αποκρυσταλλώθηκε με τον ν. 4797/2021, τον οποίο ήδη αξιοποιούμε για τους πληγέντες των μεγάλων πυρκαγιών του καλοκαιριού και του σεισμού στην Κρήτη.

  • Όσον  αφορά τις  αποζημιώσεις για τους πυρόπληκτους πόσα χρήματα έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα;  Ειδικά στη Βόρεια Εύβοια – που το καλοκαίρι βρέθηκε στο επίκεντρο της πύρινης λαίλαπας-  πως προχωράνε τα έργα αποκατάστασης;

Όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, έτσι και στην περίπτωση των περιοχών που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή ένα σχέδιο μέτρων στήριξης και αποκατάστασης.

Αναφορικά με τη Βόρεια Εύβοια, έχει δρομολογηθεί ένα μείγμα μέτρων για τη στήριξη πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την αποκατάσταση των ζημιών και την προώθηση μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ως προς το πρώτο συστατικό του μείγματος, εφαρμόζονται μεταξύ άλλων μέτρα αναστολής πληρωμών υποχρεώσεων (φορολογικές, ασφαλιστικές κτλ.), απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία και μέτρα για τους ανέργους.

Επίσης, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr δίνεται η δυνατότητα ταχύτατης παροχής προκαταβολής έναντι στεγαστικής συνδρομής, αποζημίωση οικοσκευής και προκαταβολή έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Ήδη έχουν διατεθεί 32,7 εκατομμύρια ευρώ σε 6.636 δικαιούχους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές σε όλες τις περιοχές της χώρας. Από το εν λόγω ποσό περίπου το ένα τρίτο αντιστοιχεί στις περιοχές της Βορείου Εύβοιας.

Παράλληλα, με γρήγορους ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, ενώ έχουν ήδη ληφθεί στοχευμένα μέτρα για τους ρητινοκαλλιεργητές και τους μελισσοκόμους.

Για παράδειγμα, για τους ρητινοκαλλιεργητές, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατά προτεραιότητα αξιοποίησή τους στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, όπως και γίνεται.

Προβλέπεται, επίσης, η χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 3,7 εκατομμύρια ευρώ για το 2021, επιπλέον της προβλεπόμενης στήριξης 2,3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα εκκινήσει ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης μέσω του ΟΑΕΔ με ορίζοντα επταετίας και καθαρές μηνιαίες απολαβές στα 800 ευρώ.

Συνάμα, μετά την ολοκλήρωση του επταετούς προγράμματος απασχόλησης σχεδιάζεται ειδικό αναπτυξιακό και επενδυτικό πρόγραμμα πενταετίας, στο πλαίσιο του προγράμματος Leader, για την εξέλιξη και αναβάθμιση της παραγωγικής δραστηριότητας των δικαιούχων.

Ως προς την αποκατάσταση των ζημιών, προς το παρόν, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει παράσχει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 15 εκατομμύρια ευρώ προς τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ θα ακολουθήσουν άμεσα και άλλοι κύκλοι χρηματοδότησης.

Τέλος, αλλά πολύ σημαντικό, είναι ότι προωθούνται τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα κόστους δεκάδων εκατομμυρίων, με τη συμμετοχή κατά προτεραιότητα των τοπικών δασικών συνεταιρισμών.

Ήδη, όσον αφορά ειδικότερα τη Β. Εύβοια, έχουν ολοκληρωθεί οι καθαρισμοί πέριξ των δρόμων και προ εβδομάδων έχουν ξεκινήσει και τα αντιδιαβρωτικά έργα, ενώ οι μελέτες και όλες οι σχετικές διαδικασίες συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς που απέχουν παρασάγγας με ότι συνέβαινε στο παρελθόν.

Παράλληλα, φυσικά, η Ειδική Επιτροπή υπό τον Σταύρο Μπένο συνεχίζει τις εργασίες της για την κατάρτιση ενός σχεδίου ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Β. Εύβοιας, ενώ η στενή συνεργασία μας συνεχίζεται με όλες τις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας.

  • Πρόσφατα αναφερθήκατε στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ιδίως στα πεδία των νέων τεχνολογιών και της αντιμετώπισης του περιβαλλοντικού εγκλήματος. Ποιες πρωτοβουλίες αναλάβατε κατά τη θητεία σας ως Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής;

Κατά την περίοδο 2019-2021,  εκ της θέσης μου διετέλεσα Πρόεδρος της Επιτροπής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, και επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας στην Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force – FATF).

Η Επιτροπή Στρατηγικής έθεσε αμέσως ως προτεραιότητες τη διασφάλιση του υψηλού βαθμού συμμόρφωσης της χώρας, την αντιμετώπιση των εθνικών και διεθνών προκλήσεων -ιδίως στο πεδίο των νέων τεχνολογιών- και τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού μας πλαισίου.

Τον περασμένο Μάρτιο, κατέθεσα εκ μέρους της Επιτροπής Στρατηγικής, για πρώτη φορά από το 2008 όταν και θεσμοθετήθηκε η σχετική υποχρέωση, έκθεση πεπραγμένων ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Αυτό αποδεικνύει τη δυναμική της χώρας η οποία με συστηματικότητα και μεθοδικότητα ενισχύει τη θέση της στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και η οποία μέσω της συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων φορέων προσφέρει ένα πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης και αποτελεσματικής παρέμβασης στην εξάλειψη φαινομένων ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Επίσης, σε αυτή την περίοδο ενσωματώθηκε η οδηγία 2018/843 που περιλαμβάνει θέματα virtual assets κλπ. στον τομέα του ξεπλύματος, οργανώθηκε στην Ελλάδα σεμινάριο αξιολογητών της FATF, ενώ είχαμε συνεχή παρουσία στη FATF, ώστε η χώρα να είναι παρούσα στον διάλογο για τη διαμόρφωση διεθνών προτύπων ιδίως σε θέματα νέων τεχνολογιών και περιβαλλοντικών εγκλημάτων.

Πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα