Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Της έσωσαν τη ζωή και δεν το ξέχασε – Το δημόσιο «ευχαριστώ»

Πρέπει να διαβάσετε

Αν και πέρασαν δύο χρόνια από την περιπέτεια της με τον κορωνοϊό, η Σίλβια Μπελτραμέττι από την Αργεντινή, δεν ξέχασε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Βενιζελείου Νοσοκομείου, που της έσωσε τη ζωή.

Με μία ανάρτηση της, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον Διευθυντή ΜΕΘ του Βενιζελείου Ανέστη Κιούλπαλη, ο οποίος με την ομάδα του κατάφερε να την κρατήσει στη ζωή.

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο κ. Κιούλπαλης χαρακτήρισε συγκινητική την ανάρτηση της γυναίκας ενώ δεν έκρυψε ότι έχουν κρατήσει επαφή μέχρι και σήμερα! «Η Σύλβια ήταν η πρώτη ασθενής με κορωνοϊό που νοσηλεύσαμε, ήταν πολύ βαριά δεν ήταν ήπιο περιστατικό. Ήταν από τους πρώτους ασθενείς, ήταν διασωληνωμένη σχεδόν 20 μέρες και κατάφερε να βγει ζωντανή. Επέστρεψε στην πατρίδα της και κρατήσαμε μια επαφή, ακόμη και τώρα μου ζητάει ιατρικές συμβουλές».

Ο κ. Κιούλπαλης σημείωσε πως η ίδια, του έχει εκμυστηρευτεί πως όταν νιώσει ότι βρίσκεται εκτός κινδύνου θα επισκεφθεί ξανά το νησί μας. «Είναι δύο χρόνια τώρα και ήταν η πρώτη ασθενής στην ΜΕΘ και η πρώτη που βγήκε ζωντανή από την ΜΕΘ. Όλο αυτό πρωτόγνωρο και μας συντάραξε. Τώρα δύο χρόνια μετά δεν είναι πλέον ευχάριστο, το να υπάρχουν ακόμη τόσοι πολλοί ασθενείς με κορωνοϊό και να πεθαίνουν δεκάδες καθημερινά. Είναι απογοητευτικό για εμάς, έχουμε κουραστεί, είμαστε εξαντλημένοι από όλη αυτή την ιστορία».

«Χάσαμε ανθρώπους που δεν το περιμέναμε»

Αναφερθείς στην πορεία της πανδημίας, ο κ. Κιούλπαλης σημείωσε πως το εμβόλιο από μόνο του, δεν μπορεί να σταματήσει καμία πανδημία. «Χρειάζεται να υπάρχουν και φάρμακα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχουμε κάποια φάρμακα που έχουν μια καλή αποτελεσματικότητα. Το θέμα είναι ότι όπως στην αρχή τα εμβόλια ήταν σε μερικές ποσότητες, έτσι και τα φάρμακα δεν είναι ακόμη αρκετά, ενδεχομένως για όλο τον πληθυσμό που νοσεί. Έχουν μπει πολύ αυστηρά κριτήρια για το σε ποιους θα χορηγηθούν. Όταν φτάσουμε στο σημείο να είμαστε εμβολιασμένοι σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό όπως τώρα και ίσως να εμβολιαζόμαστε μια φορά το χρόνο και να έχουμε φάρμακα, τότε δεν θα έχουμε πια τον κίνδυνο από μια τέτοια πανδημία ή να έχουμε τους νεκρούς που αυτά τα δύο χρόνια ήταν δραματικά».

Εξήγησε δε, πως πρόκειται για διαφορετικές χρονικές περιόδους και διαφορετικές παραλλαγές του ιού, δεν είναι το ίδιο. «Την πρώτη περίοδο δεν υπήρχαν τα εμβόλια άρα δεν μπορούσαμε να ξέρουμε ότι κάποιος είναι εμβολιασμένος ή όχι. Υπήρχαν θάνατοι και σε ανθρώπους που θεωρητικά δεν περιμέναμε ότι θα συνέβαινε».

Ο κ. Κιούλπαλης διευκρίνισε πως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βαριά νόσηση και συνήθως είναι όσοι έχουν συνοδά νοσήματα και προβλήματα υγείας που προϋπάρχουν. «Είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και το ξέραμε από την αρχή, αλλά δεν είναι απόλυτο αυτό. Η δική μας εμπειρία αλλά και η γενικότερη εμπειρία είναι ότι είναι άνθρωποι μεταμοσχευμένοι, με κακοήθη νοσήματα που δεν νοούνται όμως ότι δεν θα επιβιώσουν, αλλά ήδη είναι επιβαρυμένοι οπότε αυτοί είναι που συνήθως νοσούν βαρύτερα».

Κλείνοντας, ο κ. Κιούλπαλης επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως με τα εμβόλια δεν νικήθηκε καμία πανδημία. «Χρειάζονται τα φάρμακα και η ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό. Όλοι οι υγειονομικοί είναι απαραίτητη, χρειάζεται ενίσχυση και η πρωτοβάθμια φροντίδα από εδώ και πέρα. Η νόσος θα είναι ως επί το πλείστον μια αρρώστια που θα αφορά την πρωτοβάθμια και θέλει ενίσχυση».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα