Για το προφίλ των ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, μίλησε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, ο Διευθυντής ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ανέστης Κιούλπαλης.
Όπως ανέφερε ο κ. Κιούλπαλης, τις τελευταίες ημέρες 3 ασθενείς στην ΜΕΘ του Βενιζελείου οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο εξήγησε, πως το νούμερο είναι πολύ μικρό για να θεωρήσουμε ότι στατιστικά είναι σημαντικό. «Πρόκειται για 3 πολίτες που είναι εμβολιασμένοι και νοσούν βαριά. Εγώ λέω ότι απλώς έτυχε. Είναι μικρά νούμερα, για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν στατιστικό στοιχείο».
Διευκρίνισε δε, πως υπάρχουν κατηγορίες ασθενών που έχουν σοβαρά νοσήματα, όπως η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης κλπ. αλλά και οι ανοσοκατασταλμένοι που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Μάλιστα, αποκάλυψε πως στο παρελθόν νοσηλεύτηκε στην ΜΕΘ του Βενιζελείου ένας ασθενής, ο οποίος λόγω του ότι είχε κάνει μεταμόσχευση, δεν ανέπτυξε ανοσία παρόλο που ήταν πλήρως εμβολιασμένος και κατέληξε.
«Με βαριά νόσο στην Εντατική υπάρχουν ασθενείς από όλες τις κατηγορίες. Πρέπει όμως να το δούμε συνολικά, δεν γίνεται να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Στις χώρες με υψηλό αριθμό εμβολιασμού, τα ποσοστά βαριάς νόσησης και θανάτων είναι σημαντικά μειωμένα. Στη χώρα μας δεν έχουμε πετύχει τόσο υψηλό ποσοστό εμβολιασμών και βλέπουμε ότι αυτό που περιμένουμε όλοι, ότι μόλις κρυώσει ο καιρός, ο κόσμος θα μαζευτεί σε εσωτερικούς χώρους που δεν αερίζονται καλά, υπάρχει και συνωστισμός, έγινε αυτό που έγινε» τόνισε ο κ. Κιούλπαλης.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας δύσκολης περιόδου. «Όχι μόνο στην Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Αττική. Εμείς εδώ ακόμη έχουμε μια δυνατότητα. Είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα στην Κρήτη όμως είναι νωρίς ακόμη. Είναι αρχές Νοεμβρίου, πέρσι το μεγάλο κύμα, ήρθε μετά τα μέσα και τέλος Νοεμβρίου. Το επόμενο ήταν το Μάρτιο».
Αναφορικά με την τρίτη δόση εμβολίου, ο κ. Κιούλπαλης σημείωσε πως όταν είμαστε αντιμέτωποι με ένα ιό που μεταλλάσσεται συνεχώς, δεν μπορεί να υπάρξει εμβόλιο που θα γίνεται… μια φορά σε ολόκληρη τη ζωή μας. «Το κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα επαναλαμβανόμενα όπως και το εμβόλιο της γρίπης. Κάπως έτσι πιστεύω θα είναι και του κορωνοϊού. Δηλαδή μια φυσική ανοσία που θα κρατάει για πάντα. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει ο κορωνοϊός. Ήρθε και θα μείνει. Το θέμα είναι να γίνει νόσος που να είναι αντιμετωπίσιμη όπως η γρίπη».
Κλείνοντας, ο κ. Κιούλπαλης ανέφερε πως σε σχέση με πέρσι ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων ασθενών είναι μικρότερος. «Έχουμε ασθενείς 40 – 38 ετών είχαμε και χαμηλότερος ηλικίες. Ο μέσος όρος είναι περίπου στα 50 – 55. Οι υπερήλικες, που στις περισσότερες από τις δυτικές ευρωπαϊκές χώρες, είναι σε ένα ποσοστό εμβολιασμένο 100%, σε εμάς είναι χαμηλό, κάπου στο 70 -72%, αλλά είναι χαμηλό. Οι περισσότερες χώρες πλησιάζουν στο 100%, σε εμάς δεν έχουν εμβολιαστεί άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι».