Ηράκλειο: Συγκλονίζει η περιγραφή παιδίατρου – «Κάθε μισή ώρα βρίσκαμε ένα κρούσμα, ήταν η χειρότερη ημέρα»

Πρέπει να διαβάσετε

Μια συγκλονιστική περιγραφή έκανε μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η παιδίατρος Χριστίνα Μπασιούρη – Ανδρεαδάκη, σχετικά με τα περιστατικά παιδιών που νοσούν από κορωνοϊό και φτάνουν στο ιατρείο της, για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Η κα. Μπασιούρη – Ανδρεαδάκη έκανε λόγο για την «χειρότερη ημέρα της καριέρας της» καθώς τα περιστατικά που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ήταν αμέτρητα! «Εμείς οι παιδίατροι ήμασταν από την πρώτη στιγμή στο πόστο μας, δεν κλείσαμε ποτέ τα ιατρεία μας, σήμερα ήταν η χειρότερη ημέρα σε όλη την πανδημία. Κάθε μισή ώρα είχα τηλεφώνημα για θετικά κρούσμα, δούλευα 8 ώρες το πρωί. Η κατάσταση μπερδεύει, η πίστα μπερδεύει, διότι  υπάρχουν τα τακτικά ραντεβού μαζί με τα έκτακτα, τα νεογέννητα, τα μωρά, τα θετικά κρούσματά. Δυστυχώς νοσούν πολλά παιδιά και αυτό άρχισε μετά τα Χριστούγεννα και γίνεται ολοένα και χειρότερα, τα κρούσματα σήμερα θα είναι αυξημένα και σε τοπικό επίπεδο».

Η ίδια απέδωσε το γεγονός ότι πολλά παιδιά νοσούν, στο ότι διανύουμε ακόμη μια εορταστική περίοδο και σχεδόν 1,5 χρόνο τώρα, οι υπόλοιπες κοινές λοιμώξεις της εποχής έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. «Με κλειστά σχολεία, κλειστούς παιδότοπους δεν υπήρξε διασπορά των απλών ιώσεων που έχουμε το χειμώνα, οπότε έγινε ένα ξαφνικό μπαμ εδώ και δύο μήνες, με το άνοιγμα των σχολείων και την συγκυρία των εορτών. Δεν ζούμε στην Αθήνα, είμαστε στην Κρήτη, όλοι είχαμε τις επαφές μας, είναι πολύ μεγάλη η διασπορά και ανησυχητικά μεγάλη, δεν έχω ξαναζήσει τέτοια μέρα».

Σύμφωνα με την κα. Μπασιούρη – Ανδρεαδάκη, δεν φαίνεται να έχει διαφοροποίηση η συμπτωματολογία της μετάλλαξης Δέλτα με την Όμικρον, στα παιδιά. «Εκεί την πατήσαμε, γιατί κυκλοφόρησε ότι η Όμικρον δεν κάνει πυρετό. Εγώ μιλώ από την καθημερινότητα μου, κάνει πυρετό και υψηλό πυρετό, πάνω από 38. Κάνει κεφαλαλγία, έχει ρινική καταρροή, συμφόρηση, πονάει ο λαιμός, καμιά φορά μπορεί να κάνει και εμετό ή διάρροια. Όχι συχνά αλλά μπορεί. Δεν έχει γεύση και όσφρηση, αυτό κάπου μπερδεύτηκε αλλά καθημερινά το νο1 σημάδι, ο πυρετός και ένας ξηρός επίμονος βήχας». 

Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά σε γενικές γραμμές νοσούν ήπια. «Δεν έχω κάνει καμία εισαγωγή αυτά τα δύο χρόνια και συνήθως κολλούν από τους γονείς. Γι’ αυτό είναι μεγάλη η ανησυχία μου ότι τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν ακόμη, θα είναι μεγάλο σφάλμα αν ανοίξουν στις 10 του μήνα. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά συλλογικά αλλά δεν είδαμε και τμήματα να χωρίζονται στη μέση».

Κλείνοντας η κα. Μπασιούρη-Ανδρεαδάκη ανέφερε πως η ίδια έχει εξετάσει παιδιά που έχουν εμβολιαστεί με την α’ δόση ωστόσο νόσησαν και δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους. «Δεν έχω πολλά μικρά παιδιά κάτω των 12 ετών γιατί δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν επαρκώς, τα παιδιά τα μικρά στην προνηπιακή ηλικία δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν καθόλου διότι δεν ανήκουν στην ομάδα που επιτρέπεται, τα παιδιά άνω των 6 ετών σήμερα προστέθηκαν κάποιες δόσεις εμβολίου και βρίσκονται ραντεβού μετά τις 18 Γενάρη. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχαμε και κανένα ατυχές περιστατικό σε παιδιά, ούτε αλλεργική αντίδραση, ούτε τίποτα παρά μόνο τα συνηθισμένα».

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα