Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Ηρακλείου

Δες τον καιρό

Ηράκλειο: Στους δρόμους υγειονομικοί ενάντια στο νομοσχέδιο για την υγεία

Πρέπει να διαβάσετε

Την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας ζητούν οι υγειονομικοί, που κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους, την ώρα που η Ολομέλεια της Βουλής συζητά και ψηφίζει το νομοσχέδιο.

Γιατροί και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, προχώρησαν σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο.

Στο πλευρό τους βρίσκονται και σωματεία εργαζομένων, με εκπροσώπους τους να τονίζουν πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν θίγει μόνο τους υγειονομικούς αλλά και όλους τους πολίτες οι οποίοι θα αναγκαστούν να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώνουν για την υγειονομική τους περίθαλψη.

Δείτε την ομιλία του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλη: 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα την πολύπαθη υγεία του λαού κατά παραγγελία των κλινικαρχών και των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Όσων δηλαδή θησαύρισαν την περίοδο της πανδημίας αλλά φαίνεται πως τα θέλουν όλα. Θέλουν να ξεζουμίσουν το λαό, να εκμεταλλευτούν την ανάγκη του για υγεία. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη είναι απαράδεκτο. Δεν φτάνουν τα όσα τράβηξε και συνεχίζει να τραβάει ο λαός μας, λόγω της διαχείρισης της πανδημίας, που αποκάλυψε την αδυναμία του εμπορευματοποιημένου και ιδιωτικοποιημένου συστήματος Υγείας να αντεπεξέλθει στις μεγάλες ανάγκες. Δεν φτάνει η αποψίλωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας από γιατρούς, η υποχρηματοδότηση, η έλλειψη υποδομών, σύγχρονου εξοπλισμού.
Έρχονται να γκρεμίσουν ό,τι έχει μείνει όρθιο! Παραδίδουν ουσιαστικά την υγεία του λαού μας στους επιχειρηματίες του κλάδου, στους κλινικάρχες, που για τα πάντα θα βάζουν το χέρι στην τσέπη των ασθενών – πελατών! Κάνουν τα νοσοκομεία κέντρα αναμονής των ιδιωτικών ιατρείων και κλινικών. Ταυτόχρονα, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και συνολικά των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας.
Είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν τίποτα όρθιο!
Προετοίμαζαν για χρόνια το αντιδραστικό τους σχέδιο, όμως η πανδημία τους καθυστέρησε αφού φανέρωσε για άλλη μια φορά την σαπίλα του συστήματος της βαρβαρότητας που ζούμε, όπου οι υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία έκαναν ότι μπορούσαν για να υπηρετήσουν το λαό που υπόφερε, την ίδια στιγμή που οι κλινικάρχες θησαύριζαν.
Το νομοσχέδιο για την υγεία που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. Αν ψηφιστεί, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και την εγκατάλειψη του δημοσίου συστήματος από εξοπλισμό και υποδομές, θα οδηγήσει τους ταλαιπωρημένους άρρωστους που περιμένουν για μήνες στις λίστες αναμονής των χειρουργείων ή πανάκριβων θεραπειών, πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας.
Η κατάργηση της αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ δεν είναι ένα μέτρο που αφορά κυρίως τους γιατρούς αλλά το λαό. Επίσημα πλέον θα γίνονται βορά στους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους όλοι οι ασθενείς.

Για παράδειγμα τα 3.000 παιδιά των παιδιατρικών νοσοκομείων της Αττικής που είναι σε πολύμηνες λίστες αναμονής οδηγούνται κατευθείαν στους ιδιωτικούς ομίλους.
Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, το ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή το ιδιωτικό κέντρο θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες ανθρώπους που θα βρεθούν στην ανάγκη. Πρακτικά η πλειοψηφία των νοσοκομείων, κυρίως στην περιφέρεια, θα διεκπεραιώνουν τα επείγοντα περιστατικά και θα παρέχουν υποβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Κάποιοι γιατροί, μάλιστα, είτε προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες είτε αντικειμενικά, λόγω της άθλιας υποστελέχωσης, θα μεταφέρουν ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.
«Θέλεις να χειρουργηθείς; Στο νοσοκομείο έχει μεγάλη αναμονή, πάμε σε μία ιδιωτική κλινική» ή «θέλεις επανεξέταση; Κλείσε ραντεβού στο 1535, αν δεν βρεις ή βιάζεσαι, έλα στο ιδιωτικό μου ιατρείο»!

Αυτοί είναι κάποιοι διάλογοι από το προσεχές μέλλον, εάν περάσει αυτό το νομοσχέδιο
Η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης, που θα καλύπτουν τρύπες και κενά όπως- όπως στις δημόσιες μονάδες υγείας, καταδικάζει τους ασθενείς σε τραγική υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης και σε επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας. Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας το επιβεβαίωσε. Άλλωστε το ομολόγησε ο υπουργός υγείας όταν σε πρόσφατη συνέντευξη του αναγκάστηκε να παραδεχτεί αυτό που δεν μπορούν πια να κρύψουν ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπάρχουν ελλείψεις γιατρών. Ομολόγησε δηλαδή κυνικά ότι ελλείψεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν!

Είναι κίβδηλο το επιχείρημα του υπουργείου Υγείας ότι προκηρύσσει μόνιμες θέσεις και οι γιατροί δεν τις επιλέγουν. Η προκήρυξη μερικών εκατοντάδων θέσεων γιατρών είναι σταγόνα στον ωκεανό των χιλιάδων κενών σε μόνιμους γιατρούς, των συνθηκών που οδηγούν τους γιατρούς να παίζουν κορώνα – γράμματα τη ζωή των ασθενών τους κάθε μέρα με δεδομένα τα τραγικά κενά σε υποδομές, εξοπλισμό ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της κρατικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα της υγείας.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής στόχευσης για συμπίεση του κόστους λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας και της ενίσχυσης της εμπορευματικής τους λειτουργίας με τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία στα οποία οι ασθενείς θα πληρώνουν αδρά. Η επίκληση του «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», γίνεται για να κρύψουν την τρελή τροχιά τους τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτά τα μέτρα είναι η συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ενίσχυσε, γιγάντωσε τις ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία, δεν “άγγιξε” τον ιδιωτικό τομέα υγείας, που πλούτιζε αλλά τον άφηνε να συνυπάρχει αρμονικά με το υποστελεχωμένο και εμπορευματοποιημένο ΕΣΥ. Ξέχασε μήπως κανείς πού ήταν ο ιδιωτικός τομέας Υγείας στην περίθαλψη των ασθενών COVID-19;

Να τους θυμίσουμε: Πουθενά!

Οι κλίνες του έμειναν κατά 95% COVID free. Κερδοσκόπησε όμως από τα τεστ και τη λοιπή νοσηρότητα, γιατί όταν οι χειρουργικές αίθουσες των δημόσιων νοσοκομείων ήταν κλειστές για να εξοικονομηθεί έστω και ένας αναισθησιολόγος, οι αντίστοιχες αίθουσες των ιδιωτικών νοσοκομείων δούλευαν στο φουλ!

Αλήθεια, σε τι κατάσταση θα ήταν τα υποχρηματοδοτούμενα και υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία αν είχε καταργηθεί από πριν η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση;
• Αν οι γιατροί του δημόσιου τομέα είχαν δικαίωμα να ασκούν ιδιωτικό έργο και στα νοσοκομεία δούλευαν ιδιώτες με σχέση μερικής απασχόλησης;
• Την περίοδο της πανδημίας υπήρχαν γιατροί που δούλευαν 15 – 20 ώρες το 24ωρο, για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών.
• , παθολόγοι και πνευμονολόγοι έκαναν υπεράριθμες εφημερίες στα τμήματα COVID, υπερέβαλαν εαυτόν, με αυτοθυσία.
• Θα μπορούσε να γίνει αυτό αν τα απογεύματα έπρεπε να δουλέψουν στο ιατρείο τους;
• Αν έπρεπε να φύγουν άρον – άρον από τις κλινικές τους για να κάνουν τη βάρδιά τους στην ιδιωτική κλινική με την οποία συνεργάζονταν;
• Πόσοι γιατροί θα ζητούσαν να μην εκτεθούν σε ασθενείς με COVID, για να μπορέσουν να εργαστούν παράλληλα στον ιδιωτικό τομέα;

Στην πανδημία αποδείχθηκε περίτρανα ότι δεν μπορεί να συνδυαστεί η δουλειά στο δημόσιο νοσοκομείο με το ιδιωτικό έργο. Τουλάχιστον όχι χωρίς το ένα να είναι σε βάρος του άλλου.

Τι θα συνέβαινε αν τα νοσοκομεία ήταν σαν αυτό της Σαντορίνης, που από το 2016 εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) και επίσημα λειτουργεί ως αυτοχρηματοδοτούμενη μονάδα;
Ποιος θα πλήρωνε για να έχει έσοδα το νοσοκομείο;
Μήπως οι εκατομμύρια ασθενείς με COVID-19;
Ποιος έχει ξεχάσει ότι τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας κατέρρευσαν ένα – ένα, επειδή ακριβώς είχαν εφαρμοστεί αυτά που θέλει και εδώ να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση;

Να σημάνει συναγερμός. Δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας σε μία περίοδο που το λαϊκό εισόδημα κατασπαράζεται από τις αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το νομοσχέδιο έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να απορριφθεί από το λαό μας!

Στα πλαίσια της προσπάθειας να προχωρήσει ανεμπόδιστη η εφαρμογή του «νέου ΕΣΥ» – όπως το ονειρεύονται οι ιδιοκτήτες των επιχειρηματικών ομίλων – πληθαίνουν οι διώξεις σε βάρος αγωνιστών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την παραπομπή σε δίκη της συναδέλφισσας Α. Ρέτζιου, προέδρου της ΟΕΝΓΕ. για παραβίαση του νόμου “Χρυσοχοΐδη”) για τον περιορισμό των διαδηλώσεων Ενοχληθήκαν από το πανό στο υπουργείο υγείας και έσπευσαν σε 5 λεπτά 2 διμοιρίες των ματ και μια διμοιρία της ΟΠΚΕ να συλλάβουν τους υγειονομικούς ,Όταν είναι να στείλουν κανένα ασθενοφόρο εξαιτίας των ελλείψεων καταφθάνουν σε 2 3 ώρες Τέτοιοι Είναι

Καλούμε τα συνδικάτα να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους! Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τις ολέθριες συνέπειες που θα έχει για την υγεία των λαϊκών οικογενειών για το μέλλον της υγείας και της ζωής των παιδιών τους.
Να αποσυρθεί άμεσα αυτό το τερατούργημα!

Η πείρα από την περίοδο της πανδημίας ανέδειξε ότι ο λαός σε μια γροθιά με τους υγειονομικούς μπορούν να παλέψουν και να υπερασπιστούν τη ζωή τους, την υγείας τους, τα δικαιώματά τους.

Καμία ανοχή! Καμία αναμονή! Όλοι στον αγώνα!
Για αποκλειστικά και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για το λαό μας!
Για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό τους.
Για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας.
Για να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα κέντρο υγείας».

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα