Ηράκλειο: Σπεύδουν στο νοσοκομείο νομίζοντας ότι έχουν παρενέργειες από το εμβόλιο

Πρέπει να διαβάσετε

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους πολίτες που έχουν ήδη εμβολιαστεί, με αποτέλεσμα χθες, ημέρα εφημερίας, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου να επικρατεί ένας απόλυτος … χαμός από ασθενείς με ελάχιστα μικρά ή και μεγαλύτερα ενδεχομένως συμπτώματα, επειδή ανησύχησαν ότι πρόκειται περί επιπλοκών. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 και στον Σωτήρη Μεταξά, ο υποδιοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Στέλιος Κτενιαδάκης, επιβεβαίωσε ότι χθες υπήρχε μια αυξημένη προσέλευση ασθενών. «Οι πολίτες ανέφεραν μικρές κατά κύριο λόγο, ενοχλήσεις αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρχε καμία τέτοια σχέση. Σίγουρα έχει δημιουργηθεί στο κοινό ένα αίσθημα σκεπτικιστικό σχετικά με τις διάφορες φήμες που κυκλοφορήσαν στο πρόσφατο παρελθόν, δεν υπάρχει κανένα θέμα, ούτε με τα εμβόλια γενικότερα που γίνονται. Δεν μπορώ να έχω οποιαδήποτε σκέψη ή κάποια άλλη όχληση ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα». 

Διευκρίνισε δε, πως όσον αφορά το εμβολιαστικό κέντρο του ΠΑΓΝΗ, έχει δημιουργηθεί και η δεύτερη γραμμή της Johnson&Johnson αλλά και η πρώτη της Pfizer, όπου οι ίδιοι οι γιατροί δίνουν το τηλέφωνο τους στους ασθενείς για απευθείας επικοινωνία. «Αυτό νομίζω είναι κάτι που πρέπει να ακολουθηθεί σε όλα τα νοσοκομεία». 

Ο κ. Κτενιαδάκης, δήλωσε πως τα τηλέφωνα που δέχονται καθημερινά οι συνάδελφοι του είναι περίπου 10 – 15, για διάφορες ερωτήσεις. «Μικρής ή ακόμη πιο μικρής σημασίας ερωτήσεις, αλλά ακόμη και αυτές έχουν το νόημα τους και τον αντίκτυπο τους στις ζωές των ανθρώπων. Ένας πυρετός που είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα μετά από τον οποιοδήποτε εμβολιασμό, είναι κάτι που μπορεί να ανησυχήσει έναν ασθενή. Ακόμη και σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να υπάρχει μια απάντηση, μια επικοινωνία με τον κόσμο. Όχι για να μη φοβούνται μόνο αλλά κυρίως γιατί είναι κάτι που οφείλουμε να κάνουνε απέναντι στους ασθενείς. Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η σχέση». 

Ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ, χαρακτήρισε απόλυτα κατανοητή την αγωνία των πολιτών ενώ πρόσθεσε πως και ο ίδιος μπορεί να συνδεθεί προσωπικά μαζί τους. «Δεν είναι λίγες οι φορές που σε ανθρώπους που γνωρίζουμε πολύ καλά, έχουν συμβεί μικρά ή μεγαλύτερα επεισόδια από τον οποιοδήποτε εμβολιασμό. Από την άλλη το να έρθει κάποιος με έναν πονοκέφαλο στο νοσοκομείο – σκεφτείτε ότι ο πονοκέφαλος είναι 9 διαφορετικές ειδικότητες. Αν αρχίσουμε να διερευνούμε τα αίτια μιας κεφαλαλγίας, είναι περίπλοκο. Μπορεί ένα σοβαρό πρόβλημα να χαθεί. Το σημαντικό είναι να υπάρχει επικοινωνία του εμβολιαστικού κέντρου με τους ασθενείς του, να υπάρχει προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να αντιμετωπίζονται τα σοβαρά και πιο σημαντικά περιστατικά με τον καλύτερο τρόπο».

Ο κ. Κτενιαδάκης αναφέρθηκε και στην περίπτωση της 44χρονης Γλυκερίας, η οποία εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, επισημαίνοντας πως η κατάσταση της παραμένει βαριά. «Είναι πραγματικά πολύ δύσκολη η κατάσταση αυτή τη στιγμή για την ασθενή».

 

 

Σχετικά άρθρα

Άλλα Πρόσφατα