Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι ανάγκες για τις σχολικές μονάδες του δήμου Ηρακλείου, με δεδομένη την πανδημία του κορωνοϊού.
Mιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην Μαρία Μπινιχάκη, ο αντιδήμαρχος ΚΕΠ, Κεσάν, Φύλαξης και Καθαριότητας Σχολικών Μονάδων Αντώνης Περισυνάκης, τόνισε πως οι ανάγκες αυτές δημιουργούν πολλές υποχρεώσεις και γι’ αυτό ελήφθη η απόφαση να προσλάβει ο δήμος Ηρακλείου 160 καθαρίστριες πλήρους ωραρίου και 32 μερικής απασχόλησης. «Θα μπορέσουμε να τις απασχολήσουμε σε 200 περίπου σχολικές μονάδες του δήμου, ο δήμος Ηρακλείου είναι από τις μεγαλύτερους στη χώρα και έχει στη δικαιοδοσία του εκατοντάδες σχολικές μονάδες».
Σύμφωνα με τον κ. Περισυνάκη, η κυβέρνηση με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εκδίδει για την πανδημία, καθορίζει ανάλογα το μέγεθος της καθαριότητας καθώς και την ποιότητα που πρέπει να γίνει στις σχολικές μονάδες, αντίστοιχα με την κορύφωση της πανδημίας. «Λάβαμε υπόψη μας περσινές ανάγκες και προσπαθήσαμε να ικανοποιήσουμε το αίτημα του Συλλόγου Καθαριστριών, να κυμανθούμε στα περσινά επίπεδα και γι’΄αυτό το λόγο νομίζω ξεπεράσαμε προς τα πάνω τον αριθμό στην πρόσκληση που απευθύναμε για την πρόσληψη νέου προσωπικού».
Ο κ. Περισυνάκης, μας ενημέρωσε ότι ο νόμος για την πρόσληψη και την αποζημίωση των καθαριστριών άλλαξε και άλλαξε εις βάρος των δήμων της χώρας. «Πιο συγκεκριμένα, ενώ μέχρι πέρσι η κυβέρνηση αποζημίωνε από τα κονδύλια του υπουργείου Εσωτερικού τις προσλαμβανόμενες καθαρίστριες με ιδιωτική σύμβαση ορισμένου χρόνου από φέτος άλλαξε. Πιο αναλυτικά, μέχρι την δημοσίευση του νόμου υπήρχε πλήρης αποζημίωση από το κράτος, μετά την δημοσίευση του νέου νόμου έθεσε νέο πλαφόν 788 ώρες για το δήμο Ηρακλείου που δεν επαρκούν. Έχουμε μια ανάγκη περίπου 1.200 ανθρωποωρών για τον καθαρισμό των σχολείων, μια επιβάρυνση του δήμου ετήσια 750 χιλ. ευρώ. Ένα ποσό αρκετά σημαντικό το οποίο, στο τέλος αν ισχύσει και η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτό, θα το επιβαρυνθεί ο ίδιος ο δημότης».
Κλείνοντας, ο κ. Περισυνάκης τόνισε πως υπάρχουν δήμοι που επιβαρύνονται με μεγαλύτερα ποσά. «Όμως εμείς μόλις ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη του συγκεκριμένου νόμου, οι τρεις αρμόδιοι αντιδήμαρχοι η κα. Καναβάκη, η κα. Αρχοντάκη και εγώ με εντολή δημάρχου και την εμπρόσθετη υποστήριξη του δημάρχου που μίλησε με το υπουργείο, ζητήσαμε άμεσα να γίνει διόρθωση στο νόμο σε επίπεδο ανθρώπων. Το υπουργείο Εσωτερικών υποσχέθηκε να μελετήσει σοβαρά το ζήτημα που του θέσαμε γι’ αυτή τη διόρθωση».